• Geen categorie
 • 6
3

Een traditionele botenbouwer met modern tintje

De meeste gezinnen kopen een auto van hun spaargeld. Jij deed een opleiding.

“Mijn vrouw is gelukkig heel avontuurlijk ingesteld en onze kinderen waren nog jong en niet gehecht aan een plek. Dus waarom niet? We woonden destijds in Brabant en wilden heel graag terug naar Noord-Holland waar mijn vrouw en ik vandaan komen. Een tussenjaartje in Amerika klonk ons nog niet zo gek in de oren.”

Wat heb je in Amerika precies gedaan?

“Ik volgde een opleiding traditionele botenbouw, waarbij ik ook les kreeg in moderne technieken. Daar kwam ik in aanraking met epoxy, een kunsttechniek die ik nu combineer met de traditionele botenbouw. Zo oogt mijn boot hout, maar is hij voorzien van een transparante epoxylaag. Hij heeft dus alle voordelen van kunststof, maar je ziet wel alle natuurlijke materialen. Dat vind ik mooi. Dat geeft karakter.”

2

Oei. Epoxy klinkt niet echt milieuvriendelijk.

“Ondanks dat epoxy een aardolieproduct is, heeft het vanwege het gebrek aan oplosmiddel, wel het eeuwige leven. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat mijn boten ons overleven. Vanuit dat oogpunt is het dus een relatief milieuvriendelijk product. Daarnaast kopen we veel red ceder dat als restmateriaal bij de bouw overblijft. Dat gebruiken we tot de laatste snipper. Zo proberen we toch zo min mogelijk natuur te verspillen.”

Ben je zelf een fervent roeier? Of vanwaar die interesse in roeiboten en kajaks?

“Ik roei eigenlijk pas sinds ik boten bouw. Ik moest het tenslotte toch zelf ook eens ervaren. Toch geloof ik dat je betere en makkelijkere producten ontwikkelt als je er relatief weinig vanaf weet. Je kijkt dan namelijk met een meer open blik. Ik neem dingen niet voor waarheid aan. Ik zie iets en denk ‘dat is onhandig, kan dat niet anders?’. Je stelt dus heel onwetende vragen en een argument als ‘dat doen we altijd al zo’ doet het voor mij dan niet. Dan ga ik een oplossing zoeken.”

5

Wat voor oplossingen heb je al gevonden?

“Veel technieken en materialen in roeiboten worden van oudsher gebruikt. Er wordt weinig ontwikkelings-technisch naar gekeken. Zo vond ik het voetenbankje onhandig. Bij traditionele boten zit die namelijk vast met drie vleugelmoeren die je lastig loskrijgt. Vooral niet met koude handen. Ik heb hiervoor een eigen systeem ontwikkeld: je trekt aan een riem, hij schuift los en blokkeert zodra je de riem weer loslaat.”

Waar staat jullie eigen boot trouwens?

“We hebben zelf geen eigen boot. Ik ben zo intensief met boten bezig, dat ik in het weekend ook wel eens iets anders wil doen. Aan de andere kant, soms hebben we een boot waar we wel gebruik van maken, maar die wordt dan verkocht. En dan duurt het wel even voordat we er weer eentje gemaakt hebben. Je vindt nog wel een jeugdmodel kajak in de schuur die we ooit voor onze kinderen gebouwd hebben. Voor de record: die is niet te koop.”

6

Je hebt duizenden soorten boten: wanneer moet ik bij jou zijn?

“Als je mooi wil roeien kom je naar mij. Daarmee bedoel ik: je wilt roeien, maar je wil ook een mooie boot om naar te kijken. Veel mensen hebben toch hun eigen ideeën over hoe hun boot eruit zou moeten zien. Maar bij kunststofboten kun je niets tot nauwelijks wat aanpassen. Ik kan de boot maken zoals jij wilt. Daarover gesproken: ik zou zelf wel eens een Italiaanse autoboot willen maken. Voor eigen gebruik.”

Waarom bouw je niet een keer zo’n kek groot jacht?

“Grote boten trekken me niet zo vanwege hun grootschaligheid. Als je daar een bedrijf van op wilt zetten, moet je met grote investeringen gaan werken. Ik houd het liever bij kleine boten, die vind ik ook het leukst. Ik zou trouwens wel doodongelukkig worden als ik 20 van die boten zou moeten maken. De afwisseling van kano’s, kajaks, surfplanken en roeiboten vind ik juist superleuk.”

7

Heb je zelf nog een droom als botenbouwer?

“Een boot voor de Olympische Spelen maken. Tegenwoordig zijn alle roeiwedstrijdboten van kunststof omdat ze dat beter vinden. Ik ben het daar niet mee eens. Juist de bouwmethode die ik hanteer is beter omdat hij stijver is. De boot presteert daarmee beter. Natuurlijk is het prestige, maar het lijkt me ook heel mooi om te doen. Ik ben ook wel zo eigenwijs te denken dat ik dat beter kan, haha.”

Ben je een tevreden botenbouwer?

“We hebben een heel goed leven gecreëerd dat ook heel goed samengaat met het gezin. We zitten op een prachtige plek van waaruit je via de sloot heel Noord-Holland kunt doorvaren. Je hebt hier binnendijks een paar mooie meren in de buurt en als je op het IJsselmeer vaart, kom je bij een vogelreservaat langs de kust. Schitterend.”

Wil je zelf ook je eigen traditionele boot bouwen?

“Bij Simon kun je ook cursussen volgen of onder begeleiding een heuse eigen boot of houten surfboard bouwen. Ook als je meer wilt weten over werken met epoxy of je toevallig nog een (reserve)peddel nodig hebt kun je in Medemblik terecht. Liever een andere boot kopen? Dan kun je volgende week ook altijd even op de HISWA gluren.”

1

 

You may also like...

6 Responses

 1. B. van de Stadt zegt:

  Deze site zit leuk in elkaar, alleen mis ik enkele afbeeldingen van de boten en kano’s die eventueel leverbaar zouden zijn.

  Verder wil ik mededelen dat de site een goede indruk geeft over het product wat met liefde en vakmanschap gemaakt word.

  Vriendelijke groet,

  Bruno v/d Stadt.

 2. jos smeyers zegt:

  ik ben zeer verheugd te weten dat er nog mensen zijn die een droom en prachtig handwerk koesteren. Top !
  zelf mahonie roeiboot gerestaureerd. volledig geklonken. begin nu aan bevestiging roeidollen. weet nog niet hoe ik zitting van dolpotten moet verstevigen boven op en zijdelings van bovenkant roeibootje. mvg

 3. Annegre kooy zegt:

  Mijn man geeft een houten look a like riva casco gebouwd, afmeting 7 lang 2 breed
  Heeft u interesse of weet u iemand die hier interesse in heeft om hem af te bouwen??

 4. zoë zegt:

  wij hebben een project genaamt van vakwerk tot meesterwerk wij moesten een beroep kiezen en wij kozen voor een botenbouwer nou hebben wij een vraag wilt u met ons het project doen we moeten een interview met u doen en iets maken met u wij zaten al te denken om een boot te bouwen. maar we hebben ook een presetatie op school en meschien kunnen we dan een beetje reclame maken voor u. op 6 november is de presetatie. wilt u het alsjeblieft voor ons doen als u intrese heeft mail me dan alsjeblieft .
  lieve groet van zoë en britt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *