• Geen categorie
 • 5
1

Een uitvaartondernemer-en-dj-in-één

Het is vast geen kinderdroom om uitvaartbegeleider te worden?

“Ik werkte in het Sophia Kinderziekenhuis op de afdeling kinderoncologie waar veel kinderen overleden. Soms was ik op de uitvaart van een kind dat ik verzorgd had en zag ik de ouders op de eerste rij alles uit handen geven. Er was helemaal niemand die ze bij de arm nam en het oprecht mooi wilde maken. Verschrikkelijk! Dat kon toch wel beter?”

Maar een begrafenis is toch altijd iets sombers?

“Er komt inderdaad veel verdriet bij kijken, maar waarom moet alles dan gelijk zo geijkt zijn? Ik wilde het diverser, onderscheidender, verrassender, prikkelender, passender en bovenal persoonlijker maker. Het is fijn als mensen een mooie uitvaart hebben waarmee ze verder kunnen. Dat iedereen die bij het afscheid is, er zijn ei in kwijt kan.”

3

Is het niet lastig elke keer dat verdriet opnieuw mee te maken?

“Mijn vriendin zei laatst: ‘volgens mij vind jij het fijn wanneer mensen huilen’. En dat klopt. Dat vind ik echt. Dan komen de emoties. Als mensen schaterlachen word ik vrolijk. Als iemand met snot aan de neus huilt en ik zie dat hij daardoor iets loslaat ook. Ik word juist verdrietig van mensen die geremd zijn. Die heel voorzichtig een zakdoekje geven aan elkaar omdat ze niet willen dat anderen hun verdriet zien. Daar loop ik van vast.”

Vind je het dan niet eng om zo intensief met de dood bezig te zijn?

“Mijn passie is het leven vieren, maar wel de dood bij het leven halen. Je leeft namelijk veel meer in het moment omdat je nooit weet wanneer je doodgaat. Als je bewust bent van het feit dat je doodgaat, ben je nog bewuster van het feit dat je leeft. Als je erbij stilstaat, vier je het leven. Je moet de dag plukken. Op mijn bureau staat dan ook: ‘gisteren is geweest, morgen moet nog komen, dus laten we het nu maar doen’. En zo zie ik het ook.”

Is dat ook de reden dat je bent gaan dj-en?

“Ik was altijd al vanalles aan het uitzoeken met muziek. Op een gegeven moment was ik helemaal into de house en vroeg iemand me of het me niet leuk leek een dj-opleiding te volgen. Voor mij klonk dat net zo raar als wanneer ze vroeger gezegd hadden dat ik uitvaartondernemer zou worden. Maar op zich klonk het wel leuk en sindsdien heb ik privéles van twee ontzettend leuke kerels van DJ School Amsterdam die het ook leuk vinden dat een vrouw van 54 dit doet.”

2

Ach, zo kom je nog eens ergens. Of niet?

“Zo stond ik afgelopen Koninginnedag ineens voor een paar duizend man te draaien in de Jordaan. Ik was echt strontnerveus, maar het ging hartstikke goed. Ik heb wel besloten dat ik dit heel weinig ga doen. Ik vind het veel leuker om dingen te zoeken en afspeellijsten te maken. Ik denk daarbij alleen in sfeertjes en dat is precies hetzelfde als in de uitvaartwereld. Wat past er bij de mensen? Hoe maak ik het hen naar hun zin? Daar ben ik zo gevoelig voor.”

Kun je het dj-en dan niet combineren met je uitvaartwerk?

“Ik denk daar soms wel aan. Zo zit ik nu helemaal in de deep house en zie ik mogelijkheden om daar ook na uitvaarten wat mee te doen. Op het moment dat iedereen zich leeggehuild heeft of moe is van alle emotie en een eerste wijntje nuttigt, zou ik graag zulke mooie deep house opzetten. Die heeft echt niet zo’n harde beat: je kunt gewoon praten en als je ‘m harder zet kun je lekker dansen. Dat lijkt me zo lekker.”

Totdat het zover is: wat is je dj-droom?

“Ik moet een klik voelen, ervoor willen gaan. Urenlang draaien vind ik saai, doe mij maar een uurtje zodat ik zelf ook nog feest kan vieren. Ik vind het heerlijk als mensen lekker staan te springen, hangen of tegen elkaar aanschuren. Het lijkt me erg leuk om op een heel groot dancefeest te draaien. In Paradiso ofzo… Ja, ik leg de lat meteen hoog zodat ik de spanning lekker voel. Ik doe dingen door mijn hart te volgen. In het diepe te springen en het gewoon te doen.”

You may also like...

5 Responses

 1. Loes van Kempen zegt:

  Heel erg leuk dat Helen in haar vrije tijd dj is. Hoe krijgt ze het voor elkaar om dat en haar uitvaartondernemeing met elkaar te combineren. Wat een energie!!
  Ik hoop wel dat ze uitvaarten blijft regelen. Een spetterende bijzondere utvaart heb je maar eens in je ‘leven’. Dat ze dat kan organiseren is iets dat weinig anderen haar nadoen.

 2. Loes van Kempen zegt:

  Staat hieronder. wat is er mis gegaan?

 3. Filip zegt:

  Volledig eens met dit stukje!!

  “””Als mensen schaterlachen word ik vrolijk. Als iemand met snot aan de neus huilt en ik zie dat hij daardoor iets loslaat ook. Ik word juist verdrietig van mensen die geremd zijn. Die heel voorzichtig een zakdoekje geven aan elkaar omdat ze niet willen dat anderen hun verdriet zien. Daar loop ik van vast.””””

  Heel erg jammer dat in de maatschappij waarin wij leven het sociaal niet wenselijk is om je emoties te tonen, of uberhaupt je emoties te voelen.

  Mooi stuk en mooi om een bevestiging te krijgen dat als je je passies achterna gaat, je er altijd op de één of andere manier wel komt!

 4. Petra Boelens zegt:

  Hoe kan ik in contact komen met deze dame Helen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *