• Geen categorie
  • 0
1

Hoe de kleinste freerider op de berg naar de top klom

Hoe beland je als Hollander in de bergen?

“Ik skiede al vanaf m’n zevende en werd na de havo skilerares. Na twee seizoenen vonden m’n ouders het welletjes en wilden ze dat ik ging studeren. Ik was achttien, had een super leuk leven. Ik skiede in de winter en surfte in de zomer en ineens zat ik in Amsterdam in de lesbanken. Als bijbaan gaf ik les in SnowWorld en kwam daar via via in aanraking met het freestyle skiën. Zeker drie avonden per week probeerde ik in het funpark mijn skills te verbeteren.”

Goed begin, maar dat zijn nog steeds niet de bergen…

“Klopt. Het werd mijn leven en het mooie was: ik kreeg van mijn studie de sportstatus waardoor ik vrijgesteld werd van de aanwezigheidsplicht en naar het buitenland kon voor wedstrijden. Helaas kwam ik er snel achter dat die freestyle wedstrijden niet mijn ding waren. Ik had enorm last van plankenkoorts en ging op de meest makkelijke onderdelen onderuit ook al verliepen die tijdens de trainingen vlekkeloos. Ik was té zenuwachtig en had er geen lol meer in.”

6

Dus dan maar stoppen?

“Ik bleef trainen om mezelf te verbeteren in het skiën. En nadat ik afgestudeerd was, hield niks me meer tegen. Ik ging naar Amerika om te trainen omdat ik dacht dat het nog haalbaar was in de middenmoot van de wereldtop terecht te komen. Op de tweede dag eindigde ik met mijn hoofd tegen een boom en op de vierde dag scheurde mijn kruisband af met een heel lullig sprongetje. Ik wist meteen dat ik er een jaar uit zou liggen en dat het voor mij klaar was.”

Dag droom?

“Ik moest revalideren en zat vijf dagen per week bij de fysio, zeven maanden lang. Toen ik mijn eerste bochtje weer mocht maken was ik super voorzichtig. Eenmaal verder durfde ik niet meer zo goed mijn ding te doen in het funpark. Het lukte ook niet: had een soort blokkade in mijn hoofd. Dus  ging ik weer freeriden. Had ineens super veel vrijheid en kon lekker naar beneden knallen. Geen vaste obstakels, alleen een afdaling, bochten en cliffs om vanaf te springen. Ik werd weer happy op mijn ski’s. Dus ging ik steeds verder van het park, steeds dieper de poeder in.”

3

En dan sta je daar ineens boven op de berg voor je eerste wedstrijd. Je legt de lat lekker hoog.

“Ik wist totaal niet wat me te wachten stond en werd al misselijk in de lift naar boven. Daarna moest ik nog een half uur hiken tot de top. Mijn startnummer kwam steeds dichterbij en op een gegeven moment móést ik gaan. Halverwege kon ik niet meer, mijn benen waren helemaal op, maar uitrusten was geen optie. Dus moest ik door en haalde de finish, stapte uit mijn ski’s en zakte door mijn benen. Ik ben gelijk de sportschool ingegaan om mijn benen te trainen en heb er nooit meer last van gehad.”

Toch raar. In het funpark stond je bol van de zenuwen en off piste waar niks geregeld is heb je geen last van plankenkoorts?

“Het is heel gek. Voordat ik start ben ik ontzettend zenuwachtig. Dan voel ik zoveel spanning in mijn lichaam. Herhaal ik mijn route honderden keren in mijn hoofd: bij dat dorre boompje naar links en bij die rots naar rechts. Maar zodra ik de eerste bocht gemaakt heb leef ik in een soort waas en is mijn doel de finish halen. Als dat lukt zonder te vallen staat er een glimlach van oor tot oor op m’n gezicht. Dat is zo vet. Die adrenaline. Ik kan het gewoon niet beschrijven: je bent zo blij.”

2

Is het geen hele harde mannenwereld waar je in zit?

“Jawel, maar dat vind ik niet erg. Het is erg leuk met de jongens met wie ik op pad ga. Vrouwen laten eerder hun emoties spreken en dat steekt elkaar aan. Een man zal niet zeggen dat-ie iets eng vindt, maar eerder ‘ik pak die hoge, ik ga nog harder’. Dat is voor mij soms wel fijn. Als er niet over gepraat wordt, praat ik er ook niet over en heb ik er minder last van. Aan de andere kant:  waar mannen denken ‘doe het gewoon en doe niet zo dom’, juichen de vrouwen elkaar meer aan ‘yeah, you can do it!’.”

Al die off piste ongelukken de laatste tijd: moeten ze het niet verbieden?

“Nee, natuurlijk niet! Je neemt een risico en bent je daarvan bewust. Hetzelfde geldt als je op de fiets stapt: dan is er ook kans dat je aangereden wordt. Zo kijk ik er althans tegenaan. Als je met de juiste materialen onderweg bent en geen grenzen overschrijdt, heb je het redelijk in de hand. Ik vind het gewoon leuker om buiten de piste te skiën: weg van alle massatoerisme, geen liften, geen rijen. Je bent één met de natuur. Natuurlijk zoek je eerder het gevaar op, maar je krijgt er veel moois voor terug. Mijn grens ligt bij mijn gevoel. Als die zegt ‘niet goed’, dan ga ik niet.”

4

Wat doe je eigenlijk als je niet aan het skiën bent?

“Ik heb mijn eigen bedrijfje Chicky clinics. Hiermee kan ik mijn passie voor het skiën overbrengen op andere vrouwen. Omdat er zo weinig meiden zijn die dit doen, organiseer ik clinics om skiesters en snowboadsters te helpen hun eerste stap in deze richting te zetten. En dat gaat van freeride instapcursussen voor de beginners tot heli-drops in Canada voor de gevorderden tot watersportclinics in de zomer. Daarnaast verkoop ik wintersport- en surfaccessoires die niet standaard in de winkels liggen én werk ik twee dagen in vaste dienst om alles te bekostigen. Vier dagen werken, drie dagen naar de sneeuw: het went hoor.”

En dan nu de gewetensvraag: de World Tour winnen en nooit meer kunnen skiën of heel je leven skiën op een lager niveau?

“Lager in ranking en voor altijd kunnen skiën! Ik wil natuurlijk wel zo hoog mogelijk eindigen, maar het is geen levensdoel. Het is niet ‘alles of niets’. Ik heb een leuke vriend, een leuk bedrijf en een mooi leven met vrienden. Ook als ik mijn benen kwijt zou raken, zou ik nog gaan skiën: ik zie namelijk genoeg mensen met een lichamelijke beperking die dit doen en daar heb ik zoveel respect voor. Als ik morgen kom te overlijden op de berg kan ik in elk geval zeggen dat ik een heel mooi leven geleid heb. Ik doe precies wat ik op dit moment het allerliefste doe en kan op een mooi leven terugkijken zonder ergens spijt van te hebben.”

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *