• Geen categorie
  • 1
hoofdbeeld

Hollands goud met schaatsen in 2018? Nee met curling.

Een beetje Hollander schaatst. Jij curlt. Waarom?

“De nauwe samenwerking van het team waarbij iedereen invloed heeft op de plek waar de curlingsteen terecht komt, vind ik heel mooi. Het is een sport waarbij veel verschillende kwaliteiten, zowel fysiek als mentaal, nodig zijn om goed te worden. Ook de sportiviteit van curling maakt het voor mij mooier dan andere sporten. Je geeft je tegenstander een compliment als hij een mooie steen maakt en na afloop betaalt de winnaar de drankjes. Het is echt een gentleman’s game: uiteindelijk wil je liever sportief verliezen dan oneerlijk winnen.”

Is curling eigenlijk geen jeu de boules op ijs?

“Nee, totaal niet. Het is een precisiesport waarbij je in teams van vier tegen elkaar strijdt. Je probeert acht curlingstenen over het ijs zo dicht mogelijk in het midden van een gekleurde cirkel (het huis) te krijgen. Door alle unieke eigenschappen is curling echt niet te vergelijken met andere sporten.”

4

Is het moeilijk?

“Het moeilijkste is om constant te blijven. Om de techniek waar je al die uren op getraind hebt, elk moment van de wedstrijd te blijven toepassen. Dat heeft te maken met concentratie en het scherp zijn op verkeerde gewoontes die er in sluipen. Anders heeft je steen net die halve centimeter afwijking en elke steen kan beslissend zijn voor de wedstrijd. Het lijkt een ‘luie’ sport, maar een wedstrijd duurt doorgaans 2,5 uur. Vooral het vegen kost veel energie, dus je moet zorgen dat je fit blijft.” 

Hoe zit dat met die olympische droom? 

“Ik curlde nog niet zo lang toen ik gevraagd werd voor het Nederlands jeugdteam. We wilden ons in eerste instantie voor het WK junioren plaatsen. Later zijn daar de Olympische Winterspelen als doel bijgekomen. Natuurlijk lukt dat niet van de een op andere dag, maar we hadden wel meteen het gevoel dat het haalbaar was. De Spelen in Vancouver (2010) en Sotsji kwamen nog net iets te vroeg voor ons team. Daarom hebben we onze pijlen gericht op 2018.”

3

Dus over vier jaar staat er een Nederlands curlingteam in Pyeongchang?

“We behoren tot de top van de Europese B-poule: we zijn 3e en 4e geworden op de laatste EK’s. Als we 1e of 2e op het EK worden, promoveren we naar de A-Poule. Vanuit die poule plaats je je voor het WK en daar kwalificeer je je weer voor de Spelen. Het is een lange weg en er kunnen slechts tien landen meedoen, maar we gaan er voor de volle 100% voor. Qua trainingsuren doen we in principe al meer dan concurrenten. We hebben alleen minder competitie hier in Nederland. Om echt beter te worden, moeten we naar het buitenland.”

Lijkt me leuk al die tripjes?

“Er zijn veel toernooien in Europa, dus reizen we veel. We moeten alles zelf betalen omdat we geen sponsoren hebben. Dus werk ik ’s zomers in een restaurant. De meesten van ons studeren nog. Ook ik. Gelukkig is mijn studie en curling goed te combineren:  ik sta ’s ochtends om 7 uur op de ijsbaan in Zoetermeer en zit aan het eind van de ochtend in de collegebanken in Amsterdam. Als ik volgend jaar (hopelijk) afgestudeerd ben, heb ik nog 2-3 jaar om me volledig te richten op 2018.”

Je bent dus veel samen met het team: zorgt dat voor een hechtere band?

“Zeker, we zijn vrienden van elkaar. Ook buiten het curling. Maar dat is een curling-eigenschap: je reist immers veel samen, deelt hotelkamers et cetera. De vriend die me de sport introk zit overigens ook nog in het team: hij is onze skip. Als ik hem buiten het curling zie, hebben we het eigenlijk nog steeds alleen maar over curling, haha. Het is heel gaaf dat we deze route richting de Spelen vanaf het begin samen hebben afgelegd.”

6

Is dit ook echt het eerste Nederlandse curlingteam? Of hadden jullie voorgangers?

“Er zijn Nederlandse teams geweest, maar die hebben geen geplaveide weg voor ons achtergelaten. We moeten alles zelf ontdekken. Dat is wel jammer. We werken veel samen met buitenlandse coaches, maar hebben van oorsprong een Canadese. Het is in ieder geval fijn om te zorgen dat een volgende generatie zich aan ons op kan trekken.”

Wat als 2018 niet lukt?

“Dat weet ik nog niet. Misschien ga ik door met curling, misschien niet. Ik zou in ieder geval graag iets in de sportwereld doen. Docent zou een goede optie zijn. Op dit moment geef ik namelijk met plezier curlingtraining aan kinderen. Ik vind het fijn dat ik iets terug kan geven aan de sport.”

1

You may also like...

1 Response

  1. Gerrit-Jan Scholten zegt:

    Beste Carlo en teammaatjes. Alhoewel ik(wij) niet altijd op de voorgrond aanwezig zijn, staa(n) ik (Wij) 100 % achter jullie ambities en wensen jullie een goede voorbereiding en succes. Daar waar ik (wij) jullie kunnen helpen in welke vorm dan ook dan hoef je (jullie) alleen maar te zeggen. Jullie kunnen de komende jaren op ons rekenen voor zover we dat kunnen.
    Gerrit-Jan en Alie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *