• Geen categorie
  • 1
hoofd

Meester van de nacht en van de steaks

Om in eet-termen te blijven: is koken er met de paplepel ingegoten?

“Als klein mannetje zat ik op het aanrecht de slagroom te kloppen of hielp ik mijn moeder met koekjes bakken. Zij kon heerlijk koken, maar dat zegt iedereen natuurlijk over zijn moeder. Sinds mijn 14e sta ik in de keuken. Ik ben begonnen als afwashulp in het restaurant van de vader van een vriend, besloot de koksopleiding te doen en klom zo langzamerhand omhoog tot chefkok.”

Chefkoks heb je in alle vormen en maten. Wat voor een ben jij?

“Ik ben meer van het lekker koken en het bourgondische dan die super culinaire schuimpjes en liflafjes. Leuk om af en toe te eten, maar niet om het dagelijks te maken. Ik houd van lekker rauwig, grote stukken vlees en vis. Niet te veel poespas, het moeten pure en lekkere producten zijn. Dat is trouwens ook erg culinair. Je moet er alle liefde in stoppen die je hebt.”

2

Vlees bakken kan toch iedereen?

“Je moet het heel vaak doen om een goed stuk vlees te bakken. De eerste keer gaat het niemand goed af of je hebt heel veel mazzel. Elk stuk vlees is anders. Je moet blijven voelen aan je vlees: elk vlees is anders dooraderd, heeft een ander soort vet en andere garingstemperatuur.”

Wat is jouw masterpiece of meat?

“Vorig jaar heb ik elke week een hamburger gegeten. Maar de Cannibale Royale vind ik zelf toch ook wel erg lekker: ik krijg er ook veel complimenten over. Het is een broodje met een burger van 250 gram, koude zuurkool, pulled porked, cheddar, gebakken uien en barbecuesaus. Die moet je proberen.”

3

Wil je niet liever lekker een kantoorbaan van 9-5?

“Nee, echt niet. Ik vind dit heerlijk. Ik kan lekker uitslapen, rustig ontbijten en nog even de stad in voor een lekkere kop koffie. Pas daarna begint mijn werkdag. Je ziet trouwens ook dat steeds meer Amsterdammers die later eten. Daarom zijn we tot 2 of 3 uur ’s nachts open voor een lekkere burger. Dat is toch wel wat anders dan de Burger King.”

Biecht maar op: in die vrije tijd komt die hamburger gewoon van de Mc…

“Soms heb je even geen zin om te koken, maar als je eenmaal bezig bent vergeet je dat. Ik heb soms een dag dat ik niet kook, maar als ik twee dagen vrij ben, begint het alweer te kriebelen. Er zijn koks die dan liever naar de snackbar gaan, maar ik houd gewoon niet van vies eten. Dus ik kook thuis ook. Of ga goed uit eten.”

You may also like...

1 Response

  1. Piet Huiskens zegt:

    Mooi bericht; ik kom snel proeven en drinken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *