• Geen categorie
 • 5
1

Radiomaker uit de Rosse Buurt

Ineens heb je het. Je wordt radiomaker in de Rosse Buurt?

“Het idee ontstond toen ik in New York was bij East Village Radio. Zij maken radioshows vanachter het raam en zenden dat ook op straat uit. Ik zag dat mensen het heel leuk vonden om te blijven staan en te luisteren. Van jong tot oud. Ik was afgestudeerd, had genoeg tijd want ik had nog geen baan en dacht: “ik ga een radiostation beginnen!”. En waar kon je dit concept nu beter vertalen dan in Amsterdam. Vanachter het raam zoals wij dat kennen in het Red Light District.”

Oké. Het plan was geboren, maar waar begin je dan?

“Qua muziekkennis zat het goed. Ik speelde al m’n hele leven in bands en Orpheu -met wie ik dit doe- heeft al radio gemaakt. Bij elkaar opgeteld hadden we een heel groot netwerk aan mensen met hele leuke muziekcollecties. Het enige wat nog ontbrak was een peeskamer. Maar die vonden we al snel anti-kraak. We haalden ons spaargeld van de bank en staken ieder moment aan vrije tijd in Red Light Radio. Als mijn vrienden op stap gingen, zat ik hier te werken. Het bleek al snel succesvol.”

4

Drie maanden werd een jaar. Een jaar werd drie jaar. Nu staan jullie zelfs in het buitenland. Vertel.

“Afgelopen maanden zijn we naar Parijs, Moskou en New York geweest om daar uitzendingen te maken. Zo hadden ze in Parijs ook echt onze studio qua afmetingen nagemaakt. Stonden we in Rusland meer in een bibliotheek te draaien en was het in New York meer een opnamestudio waar bands speelden en dj’s draaiden. Eind dit jaar gaan we zelfs naar China. En hopelijk gaan we Berlijn ook nog aandoen. Dat plan ligt al helemaal klaar.”

Als je Red Light Radio uit het Red Light District haalt. Haal je dan niet het meest essentiële onderdeel voor jullie succes weg?

“Natuurlijk vormt het Red Light District onze basis, maar het is ook grappig om de studio te verplaatsen en te kijken wat er gebeurt als die basis er niet meer is. Als je in Parijs vertelt dat we normaal gesproken in de Amsterdamse Rosse Buurt draaien is het meteen ‘oelala’. Bovendien is de content die we maken ook zonder het rode licht, kwalitatief. We nodigen waar ook ter wereld alleen mensen uit die we ook hier in de studio uit zouden nodigen.”

2

Beschrijf Red Light Radio eens voor iedereen die jullie nog niet kent.

“We zijn een muziekstation waar voor ieder wat wils te vinden is. Je hoort alleen niet vaak bekende dingen omdat het wel echt underground is. We stimuleren je om nieuwe muziek te ontdekken. Groot voordeel is dat je bij ons alles kunt skippen. Houd je bijvoorbeeld van disco? Dan skip je de metal playlist. Maar ook mensen die van jazz houden komen hier aan hun trekken. Alleen moeten ze zich dan verdiepen in onze shows en weten welke playlist ze kunnen luisteren.”

Red Light Radio zit echt tussen de kamertjes. Heb je goed contact met de buren en word je nooit raar aangekeken als je de deur uitloopt?

“We leven op zich heel gescheiden. Met de opzichters hebben we goed contact, maar onze buurmeisjes en ik wenken ’s ochtends alleen even naar elkaar. Ze kennen me en weten dat ik niet voor hen kom. Kan me best voorstellen dat het voor hen moeilijk is ‘daar heb je die gozer weer’. Als ik de deur uitloop denken mensen vast dat ik iets met seks gedaan heb. Pimp? Nee joh, zo zie ik er niet uit. De meeste mensen denken dat ik geen vriendin heb en hier voor m’n plezier ben. Je komt tenslotte toch uit een rode ruimte. Uit een deur. Maar ja, ik weet dat ik met radio te maken heb, haha.”

7

Jullie bestaan volgende week drie jaar. Is er veel veranderd?

“We zijn gegroeid, professioneler geworden. Aan de andere kant is dat houtje touwtje gevoel er nog steeds. Dat vind ik juist zo leuk. Dat je kunt horen dat er nieuwe mensen zijn die klungelen met microfoons en draadjes. Dat we geen professionele jingles hebben of slicke gesprekken voeren. Dat maakt het leuk. Het plein waaraan we zitten is ook veranderd: Red Light Radio was het eerste culturele initiatief tussen alle seks- en toeristenwinkels. Nu heb je koffiezaakjes, een galerie en spelletjeshal.”

Welke artiesten hebben afgelopen jaar jullie peeskamer aangedaan?

“In onze programmering houden we altijd een paar uur per week vrij voor special guests die last minute langs willen komen. Toch is het vrij bizar om te zien wie hier in drie jaar over de vloer gekomen zijn. Je wilt bekende namen? Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig, de grote Amerikaanse dj The Gasslamp Killer, de Britse muzikant poëet John Cooper Clark die samen met Joy Division optrad en onze eigen Lodewijk Asscher. Het is dus heel uiteenlopend.”

3

Wat als het morgen afgelopen is met de pret?

“Dan heb ik veel plezier gehad. Het was mijn stoutste droom, maar dat ik nu ook echt met drie vrienden in een vliegtuig van hot naar her vlieg, had ik nooit durven dromen. In mijn eentje was dit nooit gelukt. Orpheu en ik vormen synergie. We doen wat we doen. We bedenken hoe we het zelf het fijnst vinden en maken het zo. Dat maakt het puur en charmant. Daardoor werkt het. Als we het commercieel zouden hypen, dan willen die leuke mensen met die leuke plaatjes hier niet meer komen.”

Je hebt ooit gezegd dat dit de leukste plek van Amsterdam moest worden. Ben je daarin geslaagd?

“Ik vind van wel. Dit is echt een bijzondere plek. Iedereen is vriendelijk, behulpzaam. Het is gaaf om te zien dat niet alleen wij, maar ook andere bedrijven die hier zitten zoals Dekmantel en Shuffler.fm groter aan het worden zijn. En dat er mensen zijn die zichzelf invliegen om lp’s te kopen bij onze buren van de platenwinkel. Dat noem ik de vetste plek van Amsterdam. Wat zeg ik, misschien zelfs wel van Nederland!”

6

Zelf kennismaken met Red Light Radio? Win kaartjes voor hun jubileumfeest!

Op 30 november bestaat Red Light Radio drie jaar. Dat wordt gevierd in de OT301 in Amsterdam. Erbij zijn? Wij hebben 2×2 gastenlijstplekken voor je. Laat ons hieronder weten waarom jij er echt bij moet zijn. En kom hieronder alvast in de stemming met onze selectie:

1) Russische sound rechtstreeks uit Moskou

2) Deze disco deuntjes krijgen de voetjes gegarandeerd van de (werk)vloer

3) Zin in wat meer gitaren? Luister de mix van DJ Sensuela

You may also like...

5 Responses

 1. Glennn zegt:

  Waarempelwaarom? simpel.. zonder dit beesje is dr geen feesje.. bijdeweg.. ik ben een super-lieve -trouwe-hond-en-luisteraar. Oh ja, da was een leuk stukkie leesvoeder.. kusjehoi

 2. ilona zegt:

  Hey,

  Wil er bij zijn, kan het niet zonder nieuwe muziek en sfeerlicht uithouden in dit leven.
  De dansvloer kan niet zonder mij, LOL.

 3. Ilse zegt:

  Ik zou hier heel graag bij willen zijn als buurtbewoner en bewonderaar van mensen die doen wat ze willen doen – en daar goed in zijn! Jullie muziek is top en ik zou graag kennis met jullie maken! Groetjes vanaf de Warmoesstraat 60 – een bijzonder stukje Amsterdam

 4. Jo zegt:

  Red dress
  Red nails
  Red shoes
  Red mood
  Red hart for music
  – any questions?
  🙂

 5. Eva zegt:

  Bedankt voor alle reacties!
  Deze actie is gesloten en de winnaars zijn op de hoogte gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *