• Geen categorie
 • 5
caro1

“Je ruikt naar beschuit met muisjes.”

Omschrijf jezelf aan de hand van geur

“Dat is heel moeilijk. Je eigen geur is de neutrale geur. Ik ben donkerharig. Mensen die donkerharig zijn ruiken sterker, net zoals roodharigen trouwens. Ik draag overigens nauwelijks een geurtje want ik houd niet van maskers. Soms doe ik geurstof direct op mijn kleding. Bijvoorbeeld venkel. En dan hoor ik mensen zeggen: “hè, wie ruikt hier nu naar beschuit met muisjes?”

Haha. Wat maakt geur zo bijzonder dat jij er je werk van gemaakt hebt?

“Iedere geur is zo uniek als een vingerafdruk. Toch bedekken we hem. Dat is zonde. Je kunt zoveel info uit elkaars geur halen of er gevoelens bij oproepen. Dat greep me zo aan dat ik er als kunsthistorica mijn werk van gemaakt heb. Het is echt het ondergeschoven kindje onder de zintuigen. Je hebt ooggetuigenverslagen: waarom geen neusgetuigenverslagen? Er zijn drie primaire kleuren: waarom niet leren over de primaire geuren?”

caro2

Heb je voor jouw werk een goede neus nodig?

“Ik denk dat ik door mijn werk niet beter ruik, maar er wel beter op let. Ik train mezelf. Ik heb thuis veel geuren waar ik aan ruik. Daar koppel ik een label aan zodat ik het kan onthouden.”

Is goed ruiken te leren?

“Absoluut! Het belangrijkste van ruiken is het leren herkennen en kunnen benoemen van geuren. Dat kan bijna niemand zonder training. Mensen herkennen geuren meestal wel, maar hebben er geen beeld of woord bij. Het blijft abstract, dus je fantasie moet juist de vrije ruimte krijgen.”

Kun je vieze geuren ook lekker gaan vinden?

“Ja hoor. Zeker weten. Er bestaat geen universele stank. Dat is cultureel bepaald. Chinezen vinden rotte eieren lekker, en er is bijvoorbeeld ook een knoflookgrens in Europa. Die loopt samen met de Alpen. Onder dat gebergte vinden ze knoflook lekker ruiken, erboven is er mee sprake van taboe. Wat ook geldt: geur die je niet kent vind je al snel stinken.”

Vlak nadat het geregend heeft ruik je ozon. 

Heb je last van beroepsdeformatie en ben je sterk gericht op geur in het dagelijks leven?

“Jazkeer. Ik ben heel tolerant voor alle geuren. Laatst ontmoette ik een student van een kunstacademie. Die had z’n lichaamsgeur verzameld in een flesje Hij had zich maanden niet gewassen. Hij vroeg of ik dat wilde ruiken. Ik huiverde wel wat en het is nogal intiem, maar ik vond het heel bijzonder. Hij had zijn zweet afgeschraapt en in een flesje gestopt.”

caro3

Serieus? Brrrr. Van welke geur word je gelukkig?

“Benzine! En cederhout of potloodslijpsel. Als ik dat ruik ben ik weer terug op de basisschool. Gemaaid gras vind ik ook fantastisch.”

Omschrijf de geur van herfst eens…

“Ik kan iedereen aanraden om vlak voor onweer de geur van bladeren en boombasten te ervaren. En als het net geregend heeft is het ook leuk om naar buiten te gaan en goed te ruiken. Dan ruik je ozon. Ik heb die lucht in een flesje. Die verspreid ik af en toe in mijn huis.”

Welk kunstwerk moet iedereen geroken hebben?

“The Beanery” in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit is een kroeg waar mensen met klokken in plaats van hoofden op barkrukken zitten. De kunstenaar wilde iets maken dat levensecht was: de kleuren, geluiden maar ook de geuren zoals verschaald bier, mottenballen, as, ranzig vet en zijn eigen urine. Dat is voor veel mensen een nostalgische geur geworden.”

Waar kunnen we jouw geurmeesterwerken besnuffelen? 

“In de Cromhouthuizen op de Herengracht in Amsterdam kun je vanaf december een geurrondleiding doen. We bootsen hiervoor de geur uit de 18e eeuw na. Zo is er een kamer die de geur van pruiken nabootst: het was tenslotte Pruikentijd. Als je nagaat dat ze zich in die tijd niet wasten. En hun pruiken met muskus en lavendel bepoederden om hun eigen lucht te overstemmen… Dan kun je al raden wat voor geurervaring dit moet zijn…”

Je geeft ook lezingen toch?

“Dat klopt. Op 10 oktober geef ik in het Rijksmuseum een lezing over geur, speciaal voor NRC-lezers. En voor iedereen toegankelijk is mijn lezing over de rol van tast in kunst en cultuur op 22 november. Ook in het Rijksmuseum.”

You may also like...

5 Responses

 1. Dennis zegt:

  Ontzettend interessant!
  Fijn om te lezen dat er nog meer mensen zijn die dit ook doen, dacht al dat het een rare gewoonte van mezelf was.
  Ruik ook dagelijks aan alles, vers gemaaid gras is een van mijn favorieten!
  Ben wel heel benieuwd hoe je de geur van ozon in een potje hebt gekregen?!

  Groet,
  Dennis

 2. Claudia zegt:

  Als je serieus iets over allerlei geuren wilt weten dan hou ik mij aanbevolen. Ik ben namelijk professioneel mee bezig, Ik bedenk en ontwikkel smaak- en geurstoffen.

  Mvg,
  Claudia

 3. Arend zegt:

  Haal alsjeblieft die irritante reclame van Facebook!

 4. Smell's Fearless zegt:

  Lijkt me inderdaad best interessant om te doen, geuren zijn in mijn vak ook heel belangrijk.

  Ik ben chefkok en heb dus dagelijks te maken met heel veel verschillende geuren. Ik gebruik het om te kunnen beoordelen of een product nog vers is. Ik herken aan de geur waar in de keuken iets niet goed is/fout gaat, zoals bijvoorbeeld wanneer er iets van plastic ligt te smeulen of als er iets aanbrandt. Ik kan zelfs beoordelen of een product goed op smaak is, zonder dat ik het geproefd heb, juist omdat ik voor een goede kwaliteit met vaste recepturen werk. Ik (her)ken de exacte geur van het juiste eindproduct.

  En wat wel heel leuk is, ik weet ook wanneer een collega uit de keuken de avond ervoor flink is wezen stappen. Soms zelfs wat ze die avond gedronken hebben, ook al hebben ze geen kater. Bier en wijn en whiskey’s geven allemaal een andere geur aan het zweet dat ze dan afscheiden de volgende dag, en de lucht van het uitademen kan dan soms gemeen penetrant zijn. Haha..! Ik zet ze dan voor hun eigen veiligheid op een plek in de keuken aan het werk waarbij ze minder kans hebben zich te snijden of anderszins te verwonden. Bloed is tenslotte dunner na het gebruik van veel alcohol.

  Dus ja, geuren zijn bij mij wel iets waar ik dagelijks en heel de dag mee te maken heb….

 5. Andy van Faassen zegt:

  Amfetamine daar moet je eens een keer aan ruiken en dan op snuiven dat is goed om te BRAINSTORMEN met een beetje HARDCORE (muziek) en POLITIEK je word er echt WIJZERDER en CREATIEVER van !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *