• Geen categorie
 • 2
hoofd

Slapen op paardenhaar en veren

Van het bont naar het bed. Hoe dat zo?

“Door het taboe op bont kon ik mijn vak niet langer uitoefenen. Ik moest gedwongen iets anders doen en ben als verkoper bij een Engels bedrijf gaan werken dat matrassen maakte voor mensen met rugklachten. Na vijf haar was ik er klaar mee. Ik wilde weer iets maken. Dus huurde ik een klein starterspandje en ging ik matrassen maken. Alleen had ik geen idee hoe ik dat moest doen.”

Een beddenfabriek dus?

“Klopt. Alleen had ik nog nooit een bed gemaakt. Ik wist niet hoe een matras in elkaar zat, maar dacht ik het mezelf wel aan kon leren. Ik wist niet eens waar ik materialen vandaan moest halen: binnenvering, paardenhaar, katoen, wol en vlas. Vind maar eens zo’n industrie. Chemische fabrieken waren er genoeg, maar eerlijke materialen leken destijds haast onvindbaar.”

3

Hoe lang duurde het totdat jouw eerste matras klaar was?

“Het duurde zeker 6 jaar totdat ik vertrouwen in het product had. Ik heb dit vak opnieuw uitgevonden. Handmatig gemaakte matrassen van natuurlijke materialen bestonden namelijk niet meer. Alles werd (en wordt) van plasticschuim en rubber gemaakt. En dan te bedenken dat voor 1960 de hele wereldbevolking op natuurlijk, organisch materiaal sliep…”

Waarom organisch materiaal. Plastic en rubber ligt toch ook prima?

“Rubberschuim wordt gemaakt van oliederivaten, weekmakers, brandvertragers en polymeren. Dat heb jij op je slaapkamer en adem je dus elke nacht in. Rubber ventileert ook niet waardoor het een perfect broeiklimaat voor bacteriën is. Eigenlijk lig je dus op een vuilnisbelt van de ernstigste gifsoorten die er zijn.”

2

Waar werk jij dan mee?

“Mijn matrassen hebben de hoogste graad van milieuvriendelijkheid: ze zijn volledig composteer- en recyclebaar. Ik werk uitsluitend met natuurlijke materialen en het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Mijn veren haal ik uit Zweden, het katoen en wol uit Tilburg en mijn paardenhaar komt uit Volendam.”

Zijn er misopvattingen over een ‘goed’ matras?

“Mensen praten over ‘lekker slapen’, maar dat is hetzelfde als ‘lekker eten’. Je kunt je lichaam er onopgemerkt geweld mee aandoen. Lekker is geen maatstaf. Het moet goed zijn. Maar wat is ‘goed’ als je niks anders gewend bent? Er zijn twee dingen die de kwaliteit van je nachtrust bepalen: de ondersteuning en het materiaal van een matras. Een matras moet bovendien een bepaalde hardheid hebben. De houding van je lichaam op het matras moet dezelfde zijn alsof je rechtop staat.”

4

Hoe zie je wat voor matras iemand nodig heeft?

“Dat zie je aan iemands lengte en gewicht. Daarnaast kun je karakter in een matras bouwen of een voorkeur van iemand. Denk aan een spartaans matras of juist heel luxueus. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste lage rugklachten door een verkeerd matras komt. Of een verkeerde houding. Mensen die op hun buik slapen hebben een niet-natuurlijke houding. Kijk maar eens een avondje tv in die houding, dan weet je hoe vervelend het is.”

Leuk en aardig, maar jouw matrassen zijn best duur…

“Wat is duur als je weet dat mijn matras een leven lang meegaat zonder vies te worden? Als een bed van vijfduizend euro vijfentwintig jaar mee gaat, betaal je maar vijftig cent per nacht. Is dat veel voor een goede nachtrust? Natuurlijk kan niet iedereen dat betalen. Mijn droom is dan ook: een ultiem matras dat voor iedereen betaalbaar is.”

Vooralsnog niet met pensioen dus?

“Nee! Toen ik 65 was heb ik een mooie oude Saksische boerderij gehuurd. Ik dacht ‘ik ga afbouwen, maar wil nog wel wat doen’. Dus heb ik er een showroom in gemaakt. En ook al was het niet de bedoeling: die zaak draait als een tierelier. Het geeft me veel positieve energie. Natuurlijk word ik ouder, ben ik soms sneller moe en heb ik ook wel eens een dag dat ik niets wil doen. Maar dan gaat het meteen weer kriebelen. Ik kan gewoon niet stilzitten.”

5

You may also like...

2 Responses

 1. Peter wennink zegt:

  Lavital, geweldig product, slapen als nooit tevoren. Wat ons betreft een enorme aanrader, durf rustig te zeggen het beste product ooit gekocht. Voor ons nooit meer een ander bed!!

 2. carmela zegt:

  Hallo

  Ik ben op zoek naar veren die niet van levende vogels worden geplukt.
  ik las dat u natuur materiaal gebruikte voor uw producten.
  de veren die u uit zweden haal zijn dit speciale veren?
  En worden deze geplukt van dode vogels?

  En is het misschien mogelijk om af en toe een zak veren bij u in te kopen? En wat dit dan zou kosten.

  U zal uw wel afvragen wat voor rare vragen zijn dit maar ik wil babyaccessoires gaan maken van biologische, natuurlijke, eerlijke en gerecyclede materialen.
  ik ben dus op zoek naar eerlijke veren die ik kan ververken met de babyaccessiores.

  Zie uw antwoord graag te gemoedMvg carmela ciadamidaro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *