• Geen categorie
 • 31
opening

Stoere mannen die mutsjes haken

Doorgaans houden mannen van gamen, voetbal kijken en in de kroeg hangen. De Poederbazen haken. Waarom?

“Op de berg droeg iedereen altijd maar dezelfde mutsen en skipakken. Daar ergerden wij ons aan. En als we daar weer eens over klaagden, zeiden onze moeders altijd: “dan haak je er toch zelf een”. Dus toen we op een avond niks te doen hadden, besloten we het er maar op te wagen: we kregen een haakclinic. Na acht uur haken had ik mijn eerste mutsje af. En in de weken die volgden maakte ik er nog eens dertig.”

Wat moet je in hemelsnaam met dertig mutsen?

“Toen ik rondliep met m’n eigen muts op de kop kreeg ik een hoop leuke reacties van mensen. Ze wilden weten waar ze ook zo’n exemplaar konden kopen. Die dertig mutsen was ik dan ook in no time kwijt. Ik vertelde dat het van Poederbaas was, mijn eigen merkje. Voor ik het wist droeg mijn hele skigroep de naam Poederbaas. Maarten, Bart en ik besloten toen per direct een eigen bedrijf op te richten. Het enige wat we moesten doen was als een malle gaan haken.”

1

Kom op, wees eerlijk: het is on-mo-ge-lijk om met drie man al die mutsen te maken. Wie is er nog meer aangehaakt?

“Er was zoveel belangstelling dat we het inderdaad niet langer alleen aankonden. Via via hoorden we dat er wel wat oma’s en tantes waren die goed konden haken. Daarop nodigden we enkele oudere dames uit voor een haaktraining. We begonnen op zaterdagochtend en legden ze uit wat de modellen waren, hoe de steek was. Iedereen kreeg dezelfde haaknaalden, vuilniszakken vol met wol en we gingen aan de slag. Er moesten 750 mutsen gemaakt worden. Het jaar daarop 1500, afgelopen jaar 3000 en dit jaar nog meer.”

Dat zijn een hoop mutsen voor iemand die zich ergert aan massaproductie. Hoe zit dat dan met een Poederbaas?

“We werken in drieluiken: één model is in drie kleuren verkrijgbaar. In onze eerste collectie hadden we enkel unieke exemplaren, maar dat bleek onbegonnen werk. Daarom worden er nu van elk kleurig model 100 exemplaren gehaakt. De kans dat je iemand met dezelfde muts tegenkomt is daardoor nog steeds heel klein. En dat willen we graag zo houden. We zijn inmiddels ook in verschillende winkels verkrijgbaar, maar ook daar ligt van elk model maar één exemplaar.”

3

Drie jonge gasten en een boel oma’s: werkt dat een beetje?

“Een van de dames is kleurenblind. Daar kwam ik pas achter toen bleek dat roze voor oranje was verwisseld, haha. Dus nu labelen we de vuilniszakken. Sommigen kijken er ook echt naar uit als ik langskom om weer een zak wol te brengen: de koffie staat altijd klaar en de appeltaart is in huis gehaald. Het is superleuk, maar het kost ook heel veel tijd. Ik werk gewoon fulltime en heb geen 9-5 baan. Daarnaast ben ik elke dag 2-3 uur bezig met skypemeetings over mutsen en onze freeride wedstrijd.”

Hoe bewaak je de Poederbaasstijl in je collectie?

“Zelf haken we alleen nog de nieuwe collecties. Maar ook de dames bedenken aan de lopende band eigen patronen in de hoop dat we ze meenemen. Bart, Maarten en ik kijken vervolgens muts voor muts of ie Poederbaaswaardig is. Een deel valt dus af, een deel gaat door. Grappig om te zien dat ik sommige mutsen helemaal niks vind, maar ze dan toch best hard lopen. Bovendien ontstaat er een strijd tussen de hakers over wie nou welke muts precies bedacht heeft. Een gezonde strijd uiteraard, erg tof.”

2

Is wintersport nog wel leuk als je er al het hele jaar mee bezig bent?

“Zeker wel! Skiën is voor ons alledrie een passie. Het is geweldig om ermee bezig te zijn. Vroeger had ik de droom om heel goed te worden in de skisport, met name in het freeriden. Ik ben wel goed, maar zo goed helaas ook weer niet. Daarom steunen we met Poederbaas enkele atleten uit de top tien van Nederland en België die deze droom wél gaan waarmaken. We helpen ze bijvoorbeeld bij het organiseren van de eerste Nederlandse freeride wedstrijd.”

Hebben die atleten jullie hulp dan zo hard nodig?

“Ze hebben nauwelijks geld om rond te komen, hebben geen vaste woonplek, leven in een auto en reizen van sneeuwgebied naar sneeuwgebied. Ze sparen de hele zomer om in dit seizoen te kunnen leven. Dat is dus best heftig. Dat wij ze dus een beetje kunnen helpen met Poederbaas is geweldig. Zij zijn de échte Poederbazen!”

5

Je geeft je eigen droom dus door met zo’n freeride wedstrijd. Waarom?

“Ons doel is Nederland in de Freeride World Tour te krijgen. Dat is de Champions League voor de skiërs. Er zijn zoveel goede Nederlandse skiërs, maar op een of andere manier durven ze er hier niet aan te beginnen. Ze skiën liever van hutje naar hutje. Freeriden is gevaarlijk, maar goed om je grenzen te verleggen. Er zijn al vijftig inschrijvingen en er is nog plek voor dertig man. Dus wie durft?”

Je hebt zelf een fulltime baan. Hoe hou je het vol om dit ernaast te doen?

“We reizen zelf ook wat af. Zat ik vorige week in Oostenrijk, ga ik dit weekend weer. Dat gaat het hele seizoen door met als afsluiter de Dutchweek.’s Ochtends lekker skiën, ’s middags met een potje bier in de hand onze mutsen verkopen op onze stand en om vier uur zelf keihard mee feesten. Dan zie je iedereen met jouw mutsen rondlopen. Je beleeft mooie momenten. Je skiet ’s avonds gewoon weer naar het dal en de volgende dag zie je dezelfde mensen mutsen kopen voor hun vrienden en familie. Dat is mooi.”

Klinkt supertof allemaal. Waarom doe je dit niet gewoon altijd?

“Al het geld dat we verdienen steken we in Poederbaas om groter te worden. Dat kan alleen door te investeren en dit naast je werk te doen. Alles is nieuw, alles is leuk en we hebben een boel mooie tripjes voor de boeg. Je kunt dit niet doen zonder passie. Skiën is fantastisch en ik hoop er nog lang mee door te kunnen gaan. Poederbaas is erbij gekomen, maar het neemt langzaam de overhand. Er gaat geen trip voorbij dat ik niet even de berg afdaal. Als ik zo’n weekend weggeweest ben, ben ik de maandag altijd superscherp en voel ik me gelukkiger dan ooit.”

4

Wil jij ook zo’n Poederbaas op je kop?

Laat ons in een reactie hieronder vóór 2014 weten waarom jij Poederbaaswaardig bent. That’s all.

De winnaar is bekend!

De winnaar is inmiddels bekend en heeft zelfs al zo’n blitse Poederbaasmuts thuisgestuurd gekregen. Bas Bless is de trotse winnaar en hij heeft deze muts gekregen.

You may also like...

31 Responses

 1. Eric van Genuchten zegt:

  Geweldig voorbeeld van doen ipv erover praten, wat de essentie van ondernemen is!

  Draag sinds jan 2012 een poederbaas muts en de stroom complimenten die de muts krijgt houd maar niet op! Heerlijk product!

 2. Victor zegt:

  Ben ik nou alweer uitgesloten van deelname? Ik wil ook zo’n Poederbaas! 🙂

 3. Dennis van de Ven zegt:

  Lekker bezig Stenmar, mijn Poederbaasjes gaan binnenkort gelukkig weer richting de sneeuw! Succes.

 4. Hilde zegt:

  Jullie mutsen zijn supervet! Je kan er gewoon niet naast kijken en ze zijn veel leuker dan die eenheidsworst-collecties die je in vele winkels vindt.
  Ik heb dit jaar eindelijk besloten om ook te doen ipv er alleen maar over te praten, dus ik ga voor 4 maanden naar Canada! Mét een Poederbaas op mn hoofd!

 5. Bas zegt:

  Poederbaas is een ‘in-crowd’ merk,

  Poederbazen onder elkaar, de sneeuw en sport bind ons zoals de sneeuwvlokken waar we van genieten als het gedumpt heeft. Als een community…..

  Dit jaar eens kijken of het in Tsjechië voet aan de grond krijgt!!

  M’n zoontje gaat dit jaar voor het eerst de echte sneeuw in, maar zeker met een Poederbaas op zn hoofd. (als hij z’n helm af mag!!)

  Ride free, ride hard

 6. LUC danneels zegt:

  zelf draag ik wel geen Poederbaas muts maar ik fotografeer graag mensen die met een Poederbaas muts rondlopen, hier op Lakeside Paradise ( België) kom ik ze regelmatig tegen ze zorgen altijd voor wat kleur in de foto.

 7. Maurice zegt:

  Als sneeuwliefhebbende collega ondernemer kan ik niets dan lof hebben voor deze enthousiast jonge honden! Ik volg hun avontuur al vanaf het begin en heb de ontwikkelingen redelijk goed meegekregen, super tof en motiverend!

  Mijn oude poederbaas muts (2010/2011) heeft vele poederige kilometers lang trouw dienst gedaan en de mooiste plekken en velden gezien. Helaas is deze na een aanvaring met een onverwachte boom wel aan vervanging toe voordat ik in februari weer verse sporen ga trekken!

  Keep it up guys!

 8. Matthijs Kleverlaan zegt:

  what’c cooler than being cool, ice cold… Or wear a Poederbaas beanie and stay cool, and not to cold. 😉

 9. Maartje zegt:

  En dan nog niet gesproken over de poederbaasJE mutsen! Geweldig! Je kan niet vroeg genoeg beginnen!!

 10. Robine zegt:

  Afgelopen jaar op wintersport zag ik voor het eerst een muts van Poederbaas voorbij komen! Met familie gaan wij ieder jaar op wintersport bij mijn opa die in Oostenrijk woont, ik zou graag m’n familie jaloers willen maken met zo’n kleurrijke Poederbaas muts! Ik weet zeker dat ik ze ook aan kan steken met deze te gekke mutsen!

 11. Carlo zegt:

  Poederbaas heeft inmiddels zijn (freeride)sporen al verdiend. Mijn eerste sporen wil ik daarom ook maken met een Poederbaas!

  Trouwens leuk om het verhaal achter Poederbaas te lezen, de beste ideeën ontstaan nog steeds gewoon aan de frühstücktafel!

 12. Steffie de kort zegt:

  Hoi! Jullie maken te gekke mutsen!! Ik heb er dan ondertussen ook al 5 in mijn bezit maar nu is het zo dat ik peettante ben geworden. Ik zou natuurlijk niets liever willen dat Dex, mijn neefje een mini poederbaas krijgt!! (Hij is pas 2 maanden dus echt mini!) kunnen jullie die ook maken? Ga vooral door met waar jullie mee bezig zijn! Een mooi en inspirerend verhaal!! Xx

 13. Linda zegt:

  Vorig jaar in Luigi’s Turbobar voor het eerst een poederbaas gespot. Was meteen verliefd! Op de muts! Nog een bijzonder verhaal ook! Top bazen, oma’s en haakkampioenen! Hebben die musthave!

 14. Bas Bless zegt:

  Al ruim 15 jaar ben ik aan het boarden. De laatste jaren ben ik pas echt de poeder gaan waarderen. Vandaar dat ik samen met mijn vrienden ook alleen nog maar, met een gids, opzoek ga naar poeder voor de ultieme wintersport belevenis. Net als jullie mutsen weten we steeds meer mensen te enthousiasmeren en kunnen wel zo’n vette bazentooi gebruiken. Keep uo the good work!

 15. Jeroen Ceelie zegt:

  Ik wil er graag eentje winnen omdat ik hem eigenlijk te duur vind om te kopen 😀

 16. Floor zegt:

  Erg leuk stukje om te lezen en herkenbaar!
  Ruim een jaar geleden leerde ik mijn vriend kennen die ook mutsen haken als hobby had. Gekke opmerkingen kreeg ik uit mijn omgeving wanneer ik dat vertelde. Nu ik poederbaas ben tegengekomen kan ik tegen hem zeggen dat ie niet de enige is met zo’n vreemde hobby. En inmiddels zijn we beide erg fan geworden van de poederbaasjes. Keep up the good work!

 17. Tom Meulders zegt:

  Top om te lezen hoe het er bij poederbaas achter de scherm aan toe gaat! In maart vertrek ik weer richting Oostenrijk met een eigen poederbaas in de koffer. Nu nog een extra exemplaar om de baas die meegaat te verrassen, ik beloof jullie dit letterlijk in de poeder te doen 😉

 18. Marit zegt:

  Vorig jaar ben ik voor het eerst op wintersport geweest en ga dit jaar meteen 3 keer. Echt soepel gaat het nog niet, en ook mijn ski-pak ik nog bijeen geraapt, maar hoe mooi is het als ik wel een Poederbaas op mn hoofd heb! Dan zie ik er in ieder geval stoer uit, en dan komt de ski techniek vanzelf!

 19. alex zegt:

  Haai,
  Wat een superverhaal. Ben zelf niet zo’n fanatiek wintersporter maar we minimaal 2 x per jaar een periode in de bergen om te klimmen in mixed terrein (rots,sneeuw en ijs). Zou het gaaf vinden om de trend ook in de klimsport te introduceren. Kleur bekennen en jullie verhaal doorvertellen!
  Grtz. Alex

 20. Patrick zegt:

  Poederbaaswaardig? Sowieso is mijn zoontje van 3 maanden deze poederbaaswaardig en met jullie muts probeer ik redelijk in de buurt te komen van dat kleine baasje. Hoe mooi is het om met dezelfde muts als dat baasje deze winter rond te lopen?!!!

 21. Kris zegt:

  Vanuit een warm Guatemala lees ik dit interview waarin ik kennis maak met Poederbaas. Een ding weet ik zeker, tijdens mijn eerstvolgende wintersport draag ik een Poederbaas!!! Ga zo door!

 22. Jacco Baan zegt:

  Stoer ,vrolijk en warm,lijkt wat voor mij!

 23. Ruud Nijssen zegt:

  skiën is top! apres skiën is geweldig maar om in zijn geheel een top wintersport te hebben dien je wel heel de wintersport een poederbaas op je kop te dragen!

 24. Van Dijck Joke zegt:

  Ik wil absoluut wel een muts die door een man gemaakt is & jongeeeeens wat zijn het gavem utsen !!

 25. Hans zegt:

  Een muts voor een muts door een muts!

 26. Laura Zuidgeest zegt:

  verse sneeuw, dat gevoel,
  bovenop je poederbaasmuts, te cool.
  nog één afdaling naar de bar,
  de tofste met zo’n beanie op je knar.
  een beetje gek en dwaas,
  ik ben een echte poederbaaaaass!!

 27. Karin Hommen zegt:

  Gisteren voor het eerst die toffe Poederbaas mutsen in de winkel zien liggen, en vandaag dit artikel gespot op facebook! kan geen toeval zijn, toch? Stoere mannen die mutsjes maken 🙂 en ook nog met een mooi verhaal.. Ik loop warm voor zo’n Poederbaas!!

 28. Marisa zegt:

  Heb vandaag mijn eerste skihelm gekocht

 29. Willem zegt:

  Ik hap vaker sneeuw dan menig ander wintersporter. Ik doe kunstjes die niemand -zelfs ik niet- na kan doen. Ik ben sneller beneden zonder ook maar twee tellen op mijn benen te staan. Ik ben Poederbaaswaardig!

 30. Hanny Tolsma zegt:

  Het is inmiddels al 2014 helaas, maar toch wil ik nog even kwijt dat ik het echt een super verhaal vind. Wat een leuk bedrijf!
  Tevens vind ik de mutsen echt super gaaf en ben ik fanatiek wintersporter dus zal zo’n muts goed kunnen gebruiken ;).

  Ga zo door mannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *