• Geen categorie
 • 3
1

Van huis-tuin-en-keuken-theeleut naar thee-innovator

Was je zo’n grote theeleut dat je er maar je beroep van gemaakt hebt?

“Ik werkte als voedingsdeskundige in Londen met atleten en was veel met tabelletjes in de weer. Ik miste de creativiteit en innovatie en besloot terug naar Nederland te gaan. Daar las ik over een theesommelier competitie waarbij je een reis naar de School of Tea in Sri Lanka kon winnen. Het enige wat je moest doen was thee op een vernieuwende manier inzetten. Ik dook meteen de keuken in en maakte een alcoholvrije theecocktail, theepuccino en dim sum gestoomd op thee. Tot mijn verbazing won ik de wedstrijd en zat ik een maand later op de theeplantages.”

En toen dacht je: dit is mijn roeping?

“Voor die wedstrijd was het niet in me opgekomen dat dit mijn beroep zou worden. Maar het was zo gaaf te zien hoe thee geplukt werd. Ik besefte dat we hier helemaal geen benul hebben van de inhoud van een zakje thee. Ik leerde smaken onderscheiden, hoe je het kon gebruiken. Pas toen is thee bij mij gaan leven. Ik wist zeker dat ik niet meer wilde doen wat ik daarvoor deed. Opeens zag ik werk niet meer als werk. Dit was zoveel leuker!”

Is thee niet gewoon ‘thee’?

“Alleen al in China heb je meer dan 5000 soorten thee. En elke thee heeft zijn eigen smaak. Dat heeft net zoals bij wijn te maken met de grond waarop het verbouwd wordt en hoeveel regen of zon er is geweest. Daarnaast wordt smaak bepaald door het oxidatieproces: de mate waarin het theeblaadje blootgesteld wordt aan zuurstof. Thee kun je overal mee combineren. Het is heel flexibel. Bij elk gerecht vind je een thee die erbij past.”

2

Poeh, zoveel smaken en gewoonten. Hoe kom je dat te weten?

“Als ik reis kijk ik altijd naar tradities van thee. Hoe drinkt een volk thee? Hoe gebruiken ze het? In het ene land mixen ze het met chilipeper en kruidnagel. In Bali maakt de lokale medicijnenvrouw lamu thee, een soort currypasta waar ze water op gieten. Het schijnt te helpen tegen allerlei lichamelijke kwalen. Dat kennen we in Nederland niet. We hebben hier sowieso geen theetraditie. Wij zijn een koffieland.”

Toch niet stiekem een koffietje voor de cafeïnekick?

“Je hebt heel veel theesoorten waar je net zo’n kick van krijgt als sterke koffie. Het is alleen heel anders van smaak. Het heeft ook een ander effect: cafeïne in thee verspreidt zich op een andere manier in je lichaam. Het is net zoals wijn en bier: je hoeft niet te kiezen. Het is maar net waar je zin in hebt. Voor thee neem je tijd. Er zijn zoveel soorten dat je voor elk moment van de dag, afhankelijk van je stemming, een thee kunt vinden. Bij koffie heb je die varianten niet. Je hebt natuurlijk andere bonen, maar koffie is koffie. Ik zie het dan ook niet als rivalen van elkaar.”

Wat daagt jou zo uit in de theewereld?

“Ik houd van variatie en afwisseling en sta open voor alles. Er zijn sommeliers die zich in een soort thee specialiseren. Ik doe dat niet. Thee hoeft namelijk niet alleen thee te zijn. Zo ben ik nu voor een sterrenresort in Spanje bezig met een wellnessbar met tea lounge. Daar doe ik van alles voor. Van het inrichten van de bar, tot het bedenken van thee, kruiden en slow juices en van de training van het personeel tot het laten maken van theekopjes. Thee drinken moet echt een beleving zijn. Zulke concepten dagen me uit.”

4

Is dit vak door iedereen te leren of heb jij er toevallig aanleg voor?

“Een schilder maakt een schilderij, pakt zijn pallet en weet welke kleuren hij moet mengen om het juiste effect te krijgen. Soms gaat het wel eens mis. Dat heb ik ook. Dan denk ik ‘bij dit concept moet iets fris of fruitigs’. Dan heb ik direct een thee, specerij of kruid in m’n hoofd en maak ik daar een mix van. Soms kom ik er dan achter dat ik te veel van dit of te weinig van dat gebruikt heb.”

Dus iedereen kan thee maken?

“Thee is heel makkelijk te beïnvloeden. Wil je zoete tonen uit een thee halen, dan doe je er iets van citrus bij. Wil je het kruidiger, voeg dan bijvoorbeeld meer peper of kaneel toe. Kan er lucht bij je thee en ligt er toevallig een sinaasappel in de buurt? Dan heb je een week later thee met sinaasappelaroma. Of een thee lekker is, is subjectief. Smaak is zoiets persoonlijks. Er bestaat geen gouden regel voor.”

5

Oké en nu voor de lezers thuis. Waar haal ik ‘lekkere’ thee?

“Ga op zoek naar een goede theezaak. Je herkent ze aan die grote potten waar thee luchtdicht in bewaard wordt. Een goede zaak adviseert je en laat je proeven zodat je weet wat je in huis haalt. Bijvoorbeeld Four Leaves in Amsterdam. Online is ook veel goede thee verkrijgbaar. Zo heb ik laatst mijn eigen lijn ontwikkeld voor online theespecialist Hotsoup.”

Tot slot: heb je nog huiselijke theeleuttips?

-Groene thee bitter? Laat je water een minuutje afkoelen voordat je het zakje erin stopt.
-Kwalitatieve (losse) thee kun je zeker nog 2-3 keer hergebruiken zolang hij nog nat is.
-Gebruik 1 volle theelepel thee per kopje thee (dat is ongeveer 2 gram per 300ml).
-Bewaar thee volledig luchtdicht. Dan behoudt het zijn smaak en kun je ‘m zeker een jaar bewaren.

3

Wil jij Kasia’s thee ook eens proberen?

Onlangs ontwikkelde Kasia voor Hotsoup haar eigen Signature Blends theelijn. Hiervan geven wij één pakketje weg. Vertel ons voor 14 februari 2014 over jouw lekkerste of leukste thee-ervaring. De leukste inzending kan binnenkort heerlijk theeleuten.

You may also like...

3 Responses

 1. c.koek zegt:

  Elke ochtend drink ik een halve liter Mate (argentijnse thee) uit een kalebas met een zo’n speciaal rietje. Het heeft een zuiverende werking, is goed voor de stoelgang en heel gezond. Ook als ik kampeer neem ik mijn thee mee. Het is grappig dat dit zo veel bekijks trekt. Voorbijgangers vragen me regelmatig wat voor softdrugs ik rook en of het wel legaal is wat ik doe.

 2. Merette Kuijt zegt:

  Dat lijkt me heerlijk zo’n thee pakket!

  Ik kan me niet echt een specifieke leukste thee-ervaring herinneren. Wat ik wel zo mooi aan thee vind is dat thee in welke cultuur ook een ‘momentje van rust’ is. Waar je ook ter wereld bent, en in welke cultuur, overal kan je terecht voor een kopje thee en ontspanning. Of het nu mierzoete appel thee in turkije is of een lekkere stevige chai in India. Thee drinken is in elke cultuur weer een geweldige ervaring.

 3. Eva zegt:

  Bedankt voor de reacties.
  De actie is inmiddels gesloten en Merette Kuijt is als winnaar uit de bus gekomen.
  Het theepakket komt jou kant op!
  Geniet ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *