• Geen categorie
 • 7
1

Van liefdesslachtoffer naar liefdesexpert

Wat is liefdesverdriet eigenlijk?

“Je moet liefdesverdriet zien als een rouwproces. De stappen die je ondergaat zijn volgens een Duitse psycholoog identiek aan elkaar. De eerste is de shock & ontkenningsfase: je kunt niet geloven dat het over is. Vervolgens word je kwaad op jezelf of op de ander om daarna te onderhandelen met je gedachten: ‘als ik dit of hij dat, ja maar misschien…’. En dan slaat de depressie toe: het moment waarop je accepteert dat het over is, maar je er nog niet overheen bent. Pas dan komt de acceptatie. Je wordt wakker en denkt ‘we gaan verder’.”

Liefdesverdriet is dus best complex.

“Klopt. Er heerst nog steeds een soort taboe op. Dat is het aparte: als je zelf liefdesverdriet hebt, is het heel erg. Je wereld stort in elkaar en alles is even verschrikkelijk. Maar zodra je er zelf geen last meer van hebt en iemand anders met liefdesverdriet treft zeg je ‘komt wel goed, maak je geen zorgen’. Het is dus blijkbaar heel lastig om deze situatie te relativeren als je er zelf niet in zit terwijl je heel goed weet hoe het voelt. Je wilt er ook niemand mee lastig vallen. Ook op social media gaat alles fantastisch en is er niemand die zegt: ‘ik heb liefdesverdriet’.”

Behalve tegen jullie

“Iedereen gaat anders met liefdesverdriet om. De ene shopt erop los, de ander duikt de kroeg in. Iedereen zoekt een oplossing en sommigen komen dan bij ons terecht. Bij Ludduvuddu kunnen mensen hun verhaal kwijt zonder er bekenden mee lastig te moeten vallen. Wij zijn geen professionele psychologen en zoeken niet overal een verklaring voor. Bovendien hebben wij als lovebirds stuk voor stuk meerdere gebroken harten gehad. We hebben het gevoeld en zijn niet bevooroordeeld.”

Zijn jullie 24/7 liefdesprobleemoplossers?

“We hebben laatst een prepaid telefoon gekocht en het nummer op Facebook gezet met de noot: “als je een keer dronken bent na de vrijdagmiddagborrel en denkt ‘ik ga mijn ex sms’en’, doe dat niet: sms ons, zo heb je er een dag later geen last van.” Na vijf minuten bleef de telefoon piepen. “Ik wil mijn ex sturen dat zijn nieuwe vriendin stinkt en ik hem een klootzak vind, mag dat?” En soms krijg ik midden in de nacht een sms ‘hufter’.”

Klinkt nogal vrouwelijk. Is liefdesverdriet ook typisch ‘vrouw’?

“Helemaal niet. Veertig procent van de mensen die hun hart bij ons uitstorten is man. Juist voor hen heerst het idee dat alles na één avondje kroeg weer goed is. Een man heeft er evenveel last van: het wordt alleen minder uitgemeten. Bij elke romantische komedie zie je de vrouw helemaal kapot gaan terwijl de man niet meer in beeld is. Maar mannen hebben ook verdriet. We gaan er alleen anders mee om denk ik. Het dramagehalte is misschien wat minder. Maar er zijn net zo goed dagen die klote zijn of nummers die je herinneren aan bepaalde dingen.”

Hoe gaan jullie met die verschillende situaties om?

“We willen liefdesverdriet serieus benaderen, maar wel met een knipoog. We helpen je, maar het is ook een beetje relativeren. Wij willen geen tranen: dat is naar. Dat zorgt er alleen voor dat liefdesverdriet nog erger wordt omdat je neergezet wordt als verdrietig persoon. Terwijl je juist op zoek bent naar die glimlach door die dikke tranen heen. Zo hebben we bijvoorbeeld de ‘niet zo vrolijke doos’ voor mannen en vrouwen. Met allemaal leuke dingen om jezelf of een ander op te vrolijken.”

Wat zit er in een ‘niet zo vrolijke doos’?

“We gaan natuurlijk niet alles verklappen. De bedoeling is dat we je verrassen. Maar om een voorbeeld te geven zit er voor vrouwen bijvoorbeeld een schroevendraaier in met het bericht: niet om te generaliseren, maar waarschijnlijk nam je ex altijd het gereedschap mee dus als powervrouw kun je nu zelf aan de slag. En voor mannen zijn de aspirines toegevoegd voor het geval ze die nodig hebben na een avondje doorhalen in de kroeg.”

Is het dankbaar om lovebird te zijn?

“Het is vooral heel tof. We krijgen heel veel reacties van mensen die niet verwacht hadden dat we via e-mail bijvoorbeeld zo inhoudelijk op hun verhaal zouden reageren. En ook al kost me dat soms een half uur van mijn vrije avond: dat is geen ramp. Ik weet dat sommige mensen er namelijk écht wat aan hebben en dan terugsturen: ‘wow, dank je wel!’. Dat het gewaardeerd wordt zien we ook aan de vele kaartjes met dankbetuigingen die we ontvangen. Super leuk!”

En wat doen de lovebirds voor de broken heart people met Valentijn?

“Wij organiseren in Haarlem de ‘Bartenderness’. Een avond in een bar waarbij de barman je hele verhaal aanhoort terwijl hij glazen pouleert. Een veilige haven waarbij je niet lastig gevallen wordt met stelletjes en rozenblaadjes. Je kunt ook ons zelf bedachte drankje ‘loneliness’ bestellen. Dat komt uit het nummer Pianoman van Billy Joel waarin hij zingt: They’re sharing a drink they call loneliness. But it’s better than drinkin’ alone. Deze cocktail kun je daarom ook alleen met z’n tweeën bestellen zodat je loneliness niet alleen hoeft te drinken.”

Wat als je na het lezen van dit verhaal denkt dat er ook een lovebird in jezelf schuilt?

“We hebben zelf ook e-cards gemaakt die je sinds vandaag naar mensen met een gebroken hart kunt sturen. Want die bestonden dus nog niet. Zelfs Hallmark heeft geen schap met liefdesverdrietkaarten: belachelijk! Bij ons kun je ze helemaal gratis naar jezelf of iemand anders met liefdesverdriet sturen. Natuurlijk lost een kaartje niet alles op, maar het zorgt wel voor een glimlach. Daar doen we het voor.”

Wie wil jij verrassen met een Niet zo vrolijke doos? We geven er 5 weg!

Zelf iemand een hart onder de riem steken is best lief rond Valentijn. Daarom geven we 5 Niet zo vrolijke dozen weg. Er zijn mannelijke en vrouwelijke varianten. Laat ons daarom hieronder weten waarom jij een vriend(in) zou willen verrassen. En wie weet verrassen wij hem of haar ook echt. Oja, laat hieronder geen adressen achter. We nemen contact met jou op als we jouw vriend(in) gaan verrassen.

You may also like...

7 Responses

 1. Vriendin zegt:

  Een heel lief vriendinnetje van mij is de afgelopen maand gedumpt door haar toenmalige vriend. Ze dacht dat ze echt de ware had gevonden, dus de klap was groot. De break-up was volkomen onverwacht voor haar.

  Op Valentijnsdag hoort iedereen eigenlijk in het zonnetje te worden gezet, maar haar gun ik het nu extra veel.

 2. Tineke zegt:

  Ten eerste, echt gewéldig om te horen dat mensen dat doen! Soms is het enige wat je nodig hebt iemand die naar je luistert.
  Een vriendin van mij werd keihard gedumpt voor een gezamenlijke vriendin. En ze zien elkaar dagelijks nog. Dus extra pijnlijk. Ik heb heel wat dagen naar haar verdriet en pijn moeten luisteren. Maar dat heb ik voor een vriendin over. Daarom wil ik haar nog even wat meer verwennen met zo’n pakket!

 3. Esen Sahin zegt:

  Mijn vriendin is 4 jaar getrouwd. In de eerste twee jaar is haar man bijna elk weekend zonder haar uit geweest. Soms kwam hij ook nachten niet thuis. Dit heeft haar vertrouwen gekwetst. Zii kreeg weinig aandacht van haar man maar ging toch evengoed voor hem. Na die 2 jaar beloofde haar man dat hij haar meer aandvhy zou geven en meer thuis zal blijven. Dit deed hij ook maar haar vertrouwen was gekwetst en ze kon het niet verwerken. Op een zaterdag avond hebben ze knallende ruzie gehad en hij vertelde dat hij wou scheiden. Ondanks dat jeegt zij nog haar best gedaan om haar huwelijk te redden maar dit mislukte. Hii had vastbesloten wou echt gaan scheiden. Zij heeft het opgegeven en ze is naar haar moeder vertrokken met een gebroken hart…

 4. Danique zegt:

  Mijn beste vriendin heeft niet echt geluk met jongens.afgelopen zomer had ze een leuke jongen ontmoet met wie ze een leuke tijd heeft gehad maar.. hij had een vriendin. Ik vind dit zo lullig voor haar en gun haar dit pakket!

 5. nynke zegt:

  Eindelijk had ze echt een lieve vriend gevonden die ook voor haar kon zorgen. Zo bang gaf ze haar hart aan hem. Maar na een mooi jaar werd ze gedumpt via de telefoon! Volwassen man!!! Zij en ik zijn vriendinnen en kunnen gelukkig samen praten over haar liefdes verdriet en over het mijne. Wat een hel. Ze slaat zich er goed doorheen maar t blijft zwaar. Daarom wil ik haar opgeven voor de doos.
  Keep on the good work! Leuk dat jullie dit doen.
  Grtz en knoef

 6. Roos zegt:

  Ik gun het mijn broertje. 1,5 week geleden heeft zijn ex-vriendin hun relatie verbroken. Het kwam totaal onverwachts, en hij is er nu echt letterlijk ziek van. Sinds een paar dagen ligt hij op bed met een zware griep. 🙁 Zo niet leuk! Willen jullie hem een beetje opvrolijken?

 7. Eva zegt:

  Deze actie is inmiddels gesloten.

  Bedankt voor alle reacties!
  Vriendin, Tineke, Esen Sahin, Roos en Nynke hebben hun vriend(in) / broertje mogen verrassen met een “Niet zo vrolijke doos”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *