• Geen categorie
 • 8
1

Een Vogelvrije Valkenier

“”Het begint in de auto op de achterbank. Het moment dat je je eerste buizerd spot. Wauw! Op een gegeven moment weet je waar je moet kijken en dan tuur je urenlang naar buiten. Ga je tekeningen maken en wetenswaardigheden opzoeken.”

Het jonge uilskuiken

“Als 11-jarige kwam ik voor het eerste op het Muiderslot en zag ik een valkenier met haar vogels in de weer. Ik was niet bij haar weg te slaan. Na duizenden vragen zei zij ‘als je het zo leuk vindt, kom je toch een dagje helpen?’ Wat eigenlijk één dag zou worden, werd ieder weekend. Ik denk dat mijn pa het wel prima vond. Ik ging niet op straat hangen of stoer blowen. Ik ging naar het Muiderslot.”

2

Van softy tot dierenverzorger

“Ik kwam hier binnen als een zachtgekookt ei: alle dieren waren leuk. Hoe kleiner hoe liever. En dan sta je daar ineens met een dood eendagskuikentje in je hand omdat een roofvogel ook moet eten. Je bent geen zachtaardig persoon als dierenverzorger: je beseft je namelijk heel goed dat –om roofvogels in leven te houden- je ook dieren moet slachten. Ik denk dat er daarom geen grotere vleeseters bestaan dan de dierenverzorgers.”

Een veeleisende levensstijl

“Het is een way of life. In het seizoen zitten de vogels hier de hele dag, maar in de winter moeten ze getraind worden. Ik kan ze niet tot april in hun volière laten zitten. Dan is de band die ik met ze opgebouwd heb weg en luisteren ze niet meer naar me. Dat betekent dat ik op m’n vrije dag vogels train en hokken schoonmaak. Vrijwillig. Want in de winter krijg ik er niet voor betaald.”

3

Van 9-5 en van 5-9

“Je kunt geen 9-tot-5-mentaliteit hebben. Ik train de vogels, maak hun hokken schoon en ben daarnaast elke werkdag van 10 tot 16 uur op ’t Slot. Als er om 16 uur een vogel in de boom gaat zitten en niet meer naar beneden komt, kan ik niet zeggen: ‘jongens, daag, ik ben er morgen weer’.”

Het allermooiste moment

“Het moment dat je de vogel voor het eerst loslaat –zonder touwtje- en hij bij je terugkomt is zo gaaf. Dan weet je waar je het voor doet. Die vogel wil dus bij je terugkomen ook al heeft hij de volledige vrijheid.”

4

De luiaard onder de vogels

“Roofvogels zijn enorm lui. Het is veel makkelijker om bij mij een stukje vlees te halen dan in een boom te zitten en zelf op jacht te gaan. Niet voor niets jaagt een wilde roofvogel 2 uur per dag en doet hij de overige 22 uur niets. Dat komt trouwens ook omdat de jacht wel heel veel energie kost hoor.”

Eenzijdige liefde

“Sommige mensen hebben een geromantiseerd beeld van roofvogels. Ze denken dat ze voor jou jagen en van je houden, maar dat is niet zo. Ze houden alleen van het stukje vlees dat je voor ze hebt. De liefde komt dus maar van één kant. Mijn kant. En toch ben ik aan ze gehecht.”

5

(G)Een dag zonder vogels…

“Als valkenier is elke dag een prachtdag. Ik kan bloedchagrijnig zijn, maar op het moment dat ik de vogels uit hun reiskist haal en de vogels laten zien dat ze me vertrouwen begint de dag voor mij pas echt. Het maakt me dan niet uit hoe warm, koud of nat een dag is.”

6

Meer weten over Rens Loeff? Deze maand is hij nog te vinden op het Muiderslot, maar na die tijd kun je ‘m hier volgen.

You may also like...

8 Responses

 1. Coen Meerbeek zegt:

  Hoe cool? 🙂 Echt gaaf om te lezen wat jij doet.
  Roofvogels vind ik ook veruit de mooiste vogels.
  Ik kom zeker een keer kijken. Ga zo door!

 2. Bahar zegt:

  Ziet er prachtig uit!!!
  Wat is de naam van de uil die bij je is op deze foto (oranje ogen?)

 3. Anita zegt:

  Is dit olly op deze foto? Hoe gaat het met hem? Leeft hij nog?

  • Rens Loeff zegt:

   Hallo Bahar en Anita,

   De uil op de foto is inderdaad onze Europese oehoe Olly.
   Olly is inmiddels 7 en maakt het heel goed. Nog altijd “chronisch lui” en even (eigen)wijs. Wat het onwijs leuk maakt om met deze knots van een vogel te werken.

   Bedankt voor de leuke reacties en tot in de pruimentijd!

   Rens

 4. Eddy zegt:

  Hi Rens,

  Super dat je je passie gevonden hebt en de mogelijkheid geboden krijgt er dagelijks van te genieten en je er in te verbeteren.
  Geniet er van en wie weet wat er nog meer op je pad komt.

  Groeten, Eddy Beld (gedragstherapeut honden)

 5. Gaby Mol zegt:

  Hoi Rens,
  Een superberoep!, mijn vader was ook valkenier dus ben er mee groot gebracht, naast zijn beroep had hij ook een roofvogel asiel, helaas is mijn vader er niet meer, maar het beroep blijft mooi! ik heb er veel van geleerd en kan die kennis overbrengen op mijn kinderen…

  Ik wilde gewoon even een berichtje sturen! keep up the good work!

  Groetjes Gaby

 6. Michou Daniels zegt:

  Super!

 7. Koen zegt:

  Wow, wat gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *