froger

Oranjeliederen: rijmelarij van lik-me-vessie of guilty pleasure?

Hoor je een Nederlandstalig deuntje met woorden als beker, oranje, kampioen en leeuw? Dan bestaat de kans dat de 137e B-artiest een gooi doet naar muzikale onsterfelijkheid. Ook hij heeft, met een rijmwoordenboek op schoot, een nieuw Nederland-oh-Nederland willen componeren. Maar ondertussen krijg jij dat irritantje liedje niet meer uit je kop. Erg? Een enkele keer blijkt zo’n oranje-song best aardig in elkaar te zitten.Viva Hollandia bijvoorbeeld (zo dat is eruit!). En wat is jouw guilty pleasure?

Wat rijmt er op goud meneer Van Duin? (EK’80 Italië)

Eindklassering Oranje: Bondscoach Jan Zwartkruis zag Oranje in de groepsfase onderuit gaan. Zonde van de goals van John Rep en AZ-icoon Kees Kist maar ook zij konden Oranje niet aan Van Duins bal-van-goud helpen.

André’s alternatief voor het Wilhelmus (EK’88 Duitsland)

Eindklassering Oranje: Het verhaal is bekend. De combinatie van Rinus Michels en een fijn stel voetballers hielp het Nederlands Elftal aan zijn eerste hoofdprijs. Jammer dat de gouden lichting dit succes in ’90 onder bondscoach Leo Beenhakker niet wist te continueren.

Satirecafé belt even met Van Basten (WK’06 Duitsland)

‘Een goed paard maakt nog geen goede ruiter’ zei trainer Co Adriaanse ooit over de benoeming van Marco van Basten als bondscoach. De voormalige spits van Ajax en AC Milan boekte met Oranje overwinningen op Ivoorkust en Servië maar strandde in de achtse finales op het gewiekste Portugal. De telefoongesprekken tussen Van Basten en Johan Cruijff hadden niet geholpen.

Wolters enige nummer 1 hit (EK’08 Oostenrijk)

Eindklassering Oranje: Van Basten kreeg een kans om zich met Oranje te revancheren. Helaas gooide Rusland, geleid door Guus Hiddink, roet in het eten. In de kwartfinale verloor Oranje met 3-1 van Rusland. Met het oog op de eindzege van het Spaanse team had Wolter misschien beter Viva Espagna kunnen zingen.

Wolter Kroes doet Wolter Kroes na (EK’12 Oekraïne)

Eindklassering Oranje: Voor de derde keer had Oranje het wereldkampioenschap misgelopen. Als troostprijs mocht de verliezende bondscoach het nog een keer proberen. Na nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal vloog Nederland de groep uit en de vogeltjesactie de shredder in.

Roy…René…wat rijmt er op land? (WK’14 Brazilië)

Eindklassering oranje:

Wat is jouw oranje guilty pleasure? Zet de YouTube-link bij Geef je mening of laat ‘m achter op onze speciale Facebookpagina

Zelf over het WK 2014

Onze redactie bestaat uit afgekeurde, mislukte en overschatte voetballers. Dat weerhoudt ons er niet van om lekker veel te schrijven rond het WK 2014 in Brazilië. Prettige wedstrijd.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...