discobal

“Dames en heren, graag even uw aandacht voor de teek”

Vandaag staan we even stil bij een vervelend klein beestje dat de ziekte van Lyme kan verspreiden. Ga je binnenkort een midweek of weekendje naar de camping? Hou je benen en armen in de gaten en lees voordat je wegrijdt nog even dit artikel.

Zo ziet een teek eruit

Een teek met een lege maag heeft veel weg van een klein spinnetje. Als hij zich volzuigt met bloed zwelt hij op tot een donkerrode druppelachtige vorm en is hij zo groot als de kop van een grote lucifer.

En hier woont hij…

Teken komen in de hele wereld voor. In Nederland verschuilen ze zich in:
-hoog gras
-struiken
-duinen (heide)
-weilanden
Teken zijn actief als het kwik boven de 8-10 graden komt. De kans op een beet is daarom het grootst in de periode van nu tot en met oktober. Benieuwd waar teken in Nederland het meest voorkomen? Check tekenradar.nl.

De ziekte van Lyme

De kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt is 1 op 70 (bron: tekenradar.nl). Je verkleint de kans op besmetting door het beestje binnen 24 uur te verwijderen. Krijg je binnen 2 weken een rode plek of rode ring rond de beetplek? Ga dan naar je huisarts voor controle.
Commentaar van collega Vincent: “je krijgt niet altijd een rode plek bij besmetting. Ook dan moet je bij klachten naar de huisarts gaan”. Lees er meer over op tekenradar.nl.

Zeldzame soort: de discoteek

Nu weer even serieus

Meer informatie over dit vervelende beestje vind je op deze speciale website.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...