Door Raymond

Klein wonen schept grote kansen

Afbeelding: rajz

In een tijdperk van SUV’S, telefoons als broodtrommeltjes (phablets) en statige nieuwbouw zou je kunnen denken dat size wel degelijk matters. Ik kan die gedachte niet ontkrachten, volume zegt inderdaad iets over de eigenaar. Gelukkig is er ook een tegenbeweging. Een stroming die laat zien dat small size mooi en comfortabel kan zijn. Ook als het gaat om wonen. Tot slot laat ik je zien welke kansen deze bescheiden leefstijl met zich meebrengt.

Maatje small

First things first, je hebt een kleine kavel nodig, 10 vierkante meters is genoeg. Je zou de tuin van je ouders kunnen koloniseren onder het mom dat je alles hebt weggedaan en niet zoveel meer nodig hebt. Maar er zijn ook gebieden in Nederland, onder de rook van Amsterdam nota bene, waar je straks op je eigen manier kunt wonen. Het gebied heet Oosterwold en ligt ten oosten van Almere. Het idee is om dit gebied op een organische manier te laten ontstaan. De bewoners bepalen de indeling, niet de overheid. Complete chaos in je woonwijk zou je kunnen denken.

Modulaire woonwijk

Het zou zonde zijn hier een quasi nieuwbouw Statenhuis anno 2014 neer te zetten. De stempel op de aardkorst kan kleiner en duurzamer, het gebruik van grondstoffen omlaag. Nog mooier zou het zijn om het huis in het landschap te laten opgaan. Het huisje van de Italiaanse architect Renzo Piano zou hier mooi passen. Hij ontwierp het huisje, van 3 bij 2 (meter!) in opdracht van het Duitse designbedrijf Vitracom.

Wat Piano’s huisje zo geschikt maakt voor Oosterwold is dat het zelfvoorzienend is. Het regenwater wordt hergebruikt en zonnepanelen op het dak leveren de stroom. Heb je te weinig aan de 7,5 vierkante meters van Piano dan is een Loft Cube wellicht een goed alternatief. Dit mobiele huis, van ca 8 meter bij ca 6 meter, kan al daadwerkelijk besteld worden.

Ook goed voor landschap

Het unieke van beide huisjes is dat ze beter meegroeien met een mensenleven dan de bakstenen huizen die we gewend zijn. Een volgende fase in een mensenleven? Loft cube of Pianohuisje weg, landschap weer in ere hersteld. En dat werkt ook in de stad natuurlijk. Geen nieuw gebouw of starterswoning met bijbehorende leningen, maar de bestaande gebouwen anders inzetten. Dorpen en steden als modulaire platformen, het is maar een van de mogelijkheden die voor het grijpen ligt. Het biedt veel stof tot nadenken.

Minder m2, minder schuld

Maar wat is toch de moraal van dit verhaal, vraag je je misschien af. Moraal van het verhaal is dat als je openstaat voor dit soort woonoplossingen je inziet dat je niet zoveel nodig hebt. En minder vierkante meters betekent doorgaans een lagere hypotheek en maandelijks lagere woonlasten. Deze vrijheid opent deuren om diversiteit aan je werkweek toe te voegen. Vrijwilligerswerk in een museum bijvoorbeeld, of het starten van een eigen bedrijf dat draait op jouw passie.

Meer van Nicolaos

Wonen met een knipoog naar de jaren ’30
Tijd voor een nieuwe industriële revolutie

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...

3 Responses

 1. Massoud zegt:

  Als ik goed heb gekeken. Ziet er belovend uit , meen ik echt. Ik denk dat heel jongeren en zaken mensen geïnteresseerd zijn in deze concept.
  succes, ik ga me zelf ook in verder verdiepen

  Massoud

 2. Willem zegt:

  Heel leuk , ben toevallig zelf bezig met een huisje te ontwerpen in samenwerking met de/een fabrikant .
  Maar dan op 80m2 , is nog steeds niet echt groot , maar kan wel een heel gezin in wonen .
  Het moet natuurlijk wel funcioneel blijven , men moet zich “THUIS” voelen

 3. Guus zegt:

  Goede ontwikkeling, nu nog nagaan welke belemmeringen door de overheid en gemeente worden opgeworpen. Indien daar meer duidelijkheid over is zullen veel jongeren en ouderen enthousiast worden.