Kruipen over de snelweg – uw autoverzekering en de uitsluitingen

Een 75-jarige Duitser die op weg naar zijn vakantiehuisje was, zorgde voor een spannende politie-achtervolging. Met een dikke vijftig kilometer per uur ‘sjeesde’ hij over de snelweg. Dat is zo’n kleine zestig, zeventig kilometer langzamer dan het overige verkeer. Een zeer gevaarlijke situatie. Want stel dat er iemand bovenop knalt. De schade valt niet te overzien. Schade die voor degene die dergelijk gevaarlijk weggedrag vertoont, niet wordt gedekt door een autoverzekering.

Onze autoverzekering dekt schade, zoveel is duidelijk. Wat niet wordt gedekt is schade die ontstaat door grove nalatigheid, roekeloosheid of iets dat merkelijke schuld wordt genoemd. Merkelijke schuld is zo’n typische verzekeringsterm die weinig mensen wat zegt. Merkelijk betekent niets anders dan duidelijk. Met vijftig kilometer over de snelweg sukkelen is een duidelijk geval van schuld. Men weet immers dat een dergelijke snelheid, terwijl de rest van het verkeer meer dan twee keer zo snel voorbij raast, een gevaarlijke situatie is.


Ook alcohol, autorijden en onze autoverzekering vormen geen ideale combinatie

Het is dus belangrijk om te weten wanneer onze autoverzekering wel tot uitkeren komt en wanneer niet. Bij een all-riskverzekering bent u voor een hoop verzekerd, behalve als de schade ontstaat uit een situatie waarvan u van tevoren kan weten dat de kans op schade zeer groot is. Als u bijvoorbeeld de sleutel in het contactslot laat zitten en uw auto wordt gestolen, dan is dat A: niet zo slim en B: duidelijk te wijten aan uw nalatigheid. Als u deelneemt aan een (straat)race en uw loopt wat lakschade op, dan is dat te wijten aan merkelijke (of duidelijke) schuld. Als u met vijftig over de snelweg kruipt, dan is dat wederom een geval van merkelijke schuld.

Voor zaken waarvan u niet redelijkerwijs weet of ze schade opleveren, is de autoverzekering van Zelf.nl een uitstekende keus. Laat u dus niet weerhouden door bovenstaande uitsluitingen (die overigens heel gewoon zijn en voor elke autoverzekering gelden) en bereken uw premie autoverzekering op Zelf.nl.

You may also like...