hoofbeeld

Kunnen mannen echt beter inparkeren dan vrouwen?

Niets vervelender dan een rondcirkelende levensvraag die je uit je slaap houdt omdat je het antwoord niet weet. In deze rubriek geven we dat antwoord. Vandaag beantwoorden we een vraag die talloze relaties onder druk zet. Een vraag die ons als verzekeraar ook interesseert. Wie maakt de minste brokken tijdens het inparkeren? Zijn het de mannen…of misschien toch de vrouwen?

Zo, lieve collega’s van de schadeafdeling. Zijn het de vrouwen of de mannen die meer parkeerschade claimen?

“Wij merken niet echt een groot verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft geclaimde autoschade. Het scheelt slechts enkele procentpuntjes en een specifiek verschil wat betreft parkeren is niet duidelijk.”

Aha, dus de man die nog langer beweert dat z’n vrouw niet kan parkeren, zou dus wel eens ongelijk kunnen hebben. We vroegen het aan het Verbond van Verzekeraars, die het voor ons checkten bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Helaas waren er geen cijfers beschikbaar. De ANWB dan? Ook die moesten het antwoord schuldig blijven.

Zou de wetenschap ons misschien van een meer beredeneerd antwoord kunnen voorzien?

Het goede nieuws: er zijn verschillende onderzoeken naar inparkeren gedaan. Het slechte nieuws: ze leveren geen eenduidig antwoord op over wie de meeste brokken maakt. Kort samengevat: mannen zijn wat gehaaster in de auto en nemen meer risico’s. Ze zullen dan ook niet blijven draaien en keren tot de auto perfect staat. Vrouwen nemen doorgaans meer tijd waardoor ze beter zijn in het vinden van een lege parkeerplaats, maar ze zijn daarnaast wel banger voor het inparkeren dan mannen.

1

Het verschil in parkeerskills zit in je hoofd. Althans, dat is wat ze dus zeggen. Maar klopt dat eigenlijk wel verkeerspsycholoog Cees Wildervanck?

“Dat vrouwen inparkeren niet leuk of eng vinden zal voor een deel komen doordat ze het misschien minder goed kunnen. Maar daarnaast zijn ze mogelijk ook minder in dit soort zaken (omgaan met techniek/machine/auto) geïnteresseerd. Mannen en vrouwen verdelen hun aandacht anders. Mannen selecteren beter, maar vrouwen kunnen meer dingen tegelijk in de gaten houden. Beiden zien dus andere dingen, waardoor ze ook andere beslissingen nemen. Dit stamt al uit de prehistorie. De man is van origine jager, moest arendsogen hebben, snel reageren en noodgedwongen risico’s nemen. De vrouw bleef thuis achter, had dat allemaal niet nodig en ontwikkelde zich daarom op andere gebieden”

Maar wie denk jij dat beter kan inparkeren?

“Ik heb gemerkt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen steeds kleiner worden. Mochten mannen beter zijn in parkeren zou dat denk ik kunnen komen doordat mannen beter zijn in de omgang met techniek dan vrouwen, en dus beter met een auto overweg kunnen. Dit wordt dan weer veroorzaakt door het feit dat mannen vroeger technisch Lego kregen en vrouwen een pop. Opgelegd rolgedrag om het maar eens op zijn sociologisch te zeggen.”

2

Onze eindconclusie?

Autorijden doen mannen en vrouwen beiden op hun eigen manier, maar tijdens het parkeren lijken ze evenveel brokken te maken. Onze voordelige autoverzekering kan je hier afsluiten.

Zelf

Jij leeft. Zelf verzekert.

You may also like...

3 Responses

  1. Iwan zegt:

    Een mannelijke collega verwees me naar deze pagina voor het antwoord.

  2. w taan choueiry zegt:

    recht is vooraan man geslacht

  3. Chris zegt:

    Ik hoorde eens van iemand die bij een lease-maatschappij werkt, dat vrouwen meer eenzijdige schade veroorzaken. Trek zelf maar je conclusie.