gefeliciteerd-linux

Linux, gefeliciteerd met je 23e verjaardag

In 1991 stuurt Linus Torvald, een 21-jarige Finse computernerd, een e-mailtje naar andere computernerds. In het bericht verklapt hij aan een nieuw operating systeem (OS) te werken. Linus Torvald zet er tussen haakjes bij dat het om ‘een klein hobbyproject’ gaat. Bijna een kwart eeuw later maken ruimen 75 miljoen mensen gebruik van Linux, waaronder Android-telefoonbezitters. Deze stormachtige ontwikkeling maakt me nieuwsgierig naar de geestelijk vader van Linux.

Torvald is een aardige vent

Hij vindt het niet zo spannend hoe je hem aanspreekt, als je Linux maar goed uitspreekt.

Maar niet voor iedereen is hij aardig…

Niet alle producenten van hardware maken hun product geschikt voor Linux. Nvidia, producent van videokaarten, is één van die dwarsliggers. Linus heeft deze boodschap voor ze.

Waar komt die pinguin toch vandaan?

Op een dag liet Torvald weten dat hij een zwak had voor pinguins. En dat hij een ietwat sullige en knuffelige pinguin als logo wilde hebben. Het beestje kreeg Tux als bijnaam. Lees alles over Tux, de pinguin van Linux.

Open boek

Anders dan het bekendste operating system van de wereld, Windows, hoef je voor Linux niet te betalen. Linux is gratis én open: de broncode is openbaar. Gebruikers over de hele wereld werken samen aan het verbeteren van dit OS.

Geboortekaartje van Linux

Vandaag precies 23 jaar geleden stuurde Linus Torvald dit bericht.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...