annet-brons-hardlooptips-dam-tot-dam

Drie gouden hardlooptips van Zelf-trainer Annet Brons

Op zondag 21 september gaat het hardloopteam van Zelf op de Prins Hendrikkade in Amsterdam uit de startblokken voor de Dam tot Damloop. De afgelopen maanden hebben ze hard getraind onder leiding van looptrainer Annet Brons. Twee van die trainingen mocht ik van dichtbij meemaken. En deze gouden tips pikte ik mee.

Gouden looptip 1: hoge pasfrequentie

Annet vertelde ons dat de beste lange-afstandslopers met een hoge pasfrequentie lopen. De pasfrequentie verschilt van loper tot loper. Gemiddeld ligt hij op 180 stappen per minuut.
Lees het artikel van Auke Rensen over pasfrequentie

Gouden looptip 2: loop zo recht mogelijk

Deze tip had ik al vaker gehad maar nog niet met de aanwijzing van Annet. ‘Doe net of er een touwtje aan de bovenkant van je hoofd zit’, zei ze tijdens de eerste training. Sindsdien wandel ik zelfs met een denkbeeldig touwtje aan mijn hoofd door een winkelstraat.

Gouden looptip 3: laat je vallen

Tijdens één van de laatste lessen leerde Annet ons de basisbeginselen van chi-running: met een recht lichaam in je looppas vallen. Deze techniek is voor de gevorderde loper en ziet er zo uit.

En dit is het eindresultaat

Als je de 3 tips van Annet Brons toepast en veel naar dit filmpje kijkt loop je de Dam tot Damloop fluitend uit. Misschien wel zo soepel als de Ethiopische loper Kenenisa Bekele, Annets favoriet. Ze vertelde me dat ik vooral op de rechte lijn van zijn hele lichaam, zijn armen, zijn knie-inzet en zijn pasfrequentie moest letten.

Nieuw kantoortenue

Heel wat nieuwsgierige gezichten heb ik gezien sinds we op donderdagavond half zes voor het kantoorgebouw onze warming up afwerken. Eerlijk gezegd voelde het bij mij de eerste keer ook wat onwennig; niet eerder had ik met loopschoenen en een korte broek in een bedrijfslift te staan.

Wil je Annet ook als persoonlijke coach?

Ben je nieuwsgierig geworden naar een training van Annet? Op haar eigen website lees je meer over haar trainingsaanpak en filosofie.

Ja, ik wil meer tips

+ Acht gouden tips van Erhan voor de ambitieuze lange-afstandsloper
+ Aangenaam aanmoedigen tijdens de Dam tot Damloop

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...