mannen-vaten-bier

Malt zaait tweespalt in bierland

Het is een zomerse dag in 1929 wanneer de zon genadeloos op de straat brandt. Twee mannen klagen in knauwend dialect over de droogte. Gelukkig staan met deze hitte de turfkachels uit, dat scheelt een hoop smog. Tijd voor verkoeling.

1929

stender Uit het groen beschilderde schuurtje op de achterplaats haalt een van de mannen twee tafelbiertjes tevoorschijn. Via het pad van gele klinkers, loopt hij naar de voorzijde van het huis met mansarde dakje. Op het moment dat de twee mannen de beugels van hun flesjes willen doppen, zien ze een lange onbekende man hun kant opkomen. Voor hen komt hij tot stilstand.
Uit zijn cilindervormige rugtas tovert hij twee sierlijke flesjes met daarin een bijna zwarte borrelende substantie. Met de flesjes tikt hij de ongeopende beugelflesjes van tafel. Wat hij zegt is een raadsel, de mannen spreken zijn taal niet. Als de Angelsaksische alien uit het zicht is, proeven de mannen aan de borrelflesjes. Vanaf dat moment zijn ze verkocht aan het zwarte suikerwater. Net als de rest van de wereld.

2012

Ruim 80 jaar later rijden twee andere mannen (ondergetekende en een kameraad) op een zomerse smogalarmdag over een Nederlandse autoweg. Het zojuist aangeschafte antiek Friese brommertje (Batavus-jaren 60) reist op zijn zij in de kofferbak met ze mee. Terwijl de cabine van de auto zich vult met de geur van lekkende brommermix, raken hun gedachten geprikkeld. stender‘Waarom hebben we bij dat tankstation net Coca-cola ingeslagen en geen maltbier?’ vraagt de ene man. ‘Omdat het nog geen 12 uur is’, antwoordt zijn reisgenoot. ‘Of omdat Youp van de Buckler-drinker een zielig mannetje heeft gemaakt?’
Ze spreken af een oud-Europees gebruik nieuw leven in te blazen. In de maanden die volgen starten ze een eigen malt-lobby. Ze benaderen grote Nederlandse brouwers en vertellen het verhaal van de cola-uitdelende alien aan het eind van de jaren ’20. De reacties zijn niet positief en gaan uit van het heersende stigma. Op de jaarlijkse bockbierverkiezing, georganiseerd door een grote Amsterdamse brouwer, worden ze vies aangekeken door liefhebbers van hoge percentages alcohol. Het bestellen van een malt in plaats van cola roept zelfs irritatie op. Maar maanden later blijkt de inspanning toch niet voor niets te zijn geweest. Ze vernemen dat Grolsch een nieuw maltbier heeft gelanceerd. Yamas! (Grieks voor proost)

Ontdek

emelisse Yamas? Yamas? Dat is toch geen bier man, zul je nu misschien denken. Ik zal niet ontkennen dat een maltbiertje de eerste keer wat aards en composthoopachtig kan smaken. Maar net als wijn en koffie moet je deze drank léren drinken. Heb je de smaak te pakken dan kan het een fijn alternatief zijn voor suikerrijke frisdranken als cola en tonic. Het is tegelijk ook lekker om de lever even rust te gunnen met een kleine break. Ik hoop dat we dit oud-Europese gebruik weer in ere kunnen herstellen. Zodat onze koelkastdeuren weer rinkelend opengaan van de flesjes malt in plaats van de dikke-buik-flessen cola.

De afgebeelde bierflesjes zijn de favoriete maltsoorten van Nicolaos

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...

1 Response

  1. Lachneger zegt:

    Mooi geschreven Nicoloas, leuk intro naar een nieuwe proefavond.