Meer boetes geven een grotere kans op ongelukken

Als men de verkeersregels niet in acht neemt, dan neemt men het ook niet zo nauw met de verkeersveiligheid. Hoe meer boetes iemand bij elkaar harkt, hoe groter de kans is dat diegene betrokken raakt bij een ongeluk. Dat zijn niet onze woorden, maar dat zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) vandaag in Trouw.

Meer boetes, sneller ongelukken
Iemand die twee keer zoveel boetes krijgt als gemiddeld, heeft méér dan twee keer zoveel kans om betrokken te raken bij een ongeluk. Als men bijvoorbeeld per jaar negen keer post van het Centraal Justitieel Incassobureau op de deurmat vindt, dan loopt men al een tien keer zo een hoge kans op een ongeluk als iemand die slechts één boete heeft gekregen. Wat voor overtredingen deze veelplegers hebben begaan, vermeldt het onderzoek overigens niet.

De Swov legde voor het onderzoek 115 duizend kentekens uit een ongevallenbestand naast die van het Centraal Justitieel Incasssobureau en kwam tot deze, toch eigenlijk wel logische, conclusie. Verkeersregels zijn er immers niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat men niet als een blind paard over de weg raast. Lapt men de verkeersregels aan de laars, dan lapt men veiligheid aan de laars. Goed om daar even bij stil te staan.

Boetes sparen als tankstation-zegeltjes
Opvallend is hoeveel boetes er soms op één kenteken staan. Zo waren er tussen de onderzochte kentekens ruim vijftig met meer dan honderd boetes per jaar. De ‘winnaar’ met de meeste boetes was een kenteken met 730 bekeuringen. Kan iemand die persoon achter dat kenteken duidelijk maken dat het hier niet om een wedstrijd gaat?

Ik spaar ook boetes, mag ik dan wel een autoverzekering bij Zelf.nl?
Ja hoor, dat mag. De kans is echter groot dat u weinig tot geen schadevrije jaren heeft opgebouwd. Dat betekent dat de premie voor uw autoverzekering een stuk hoger is dan gemiddeld. Als u gewoon een beetje oppast in het verkeer, betaalt u de lage Zelf.nl Autoverzekering premie.

Als u niet de persoon bent met die 730 boetes per jaar, klikt u hier om uw premie autoverzekering te berekenen.

You may also like...