Mensen met saaie auto’s betalen minder premie

In het artikel “Slecht rijgedrag leidt tot 3x hogere premie autoverzekering (in de VS)” gingen wij in op de persoonlijke eigenschappen van iemand die een autoverzekering heeft. Het blijkt dat deze in Engeland en in de VS een zeer grote rol spelen bij het bepalen van de premie voor een autoverzekering. Zaken als boetes door verkeersovertredingen, hoe vaak men op een autoverzekering heeft geclaimd en leeftijd en levensfase zijn van essentieel belang voor de verzekeraars.

Ook in Nederland gaan we steeds meer die richting op. Premies die zijn toegespitst op de persoonlijke omstandigheden van de verzekeringsnemer. Iemand die een grotere kans heeft om schade te veroorzaken, betaalt een hogere premie dan iemand die altijd veilig rijdt. Alleen zo houden we de verzekeringspremies eerlijk en duidelijk.

Dure auto, dure autoverzekering

Het record in de categorie snelheidsovertredingen staat op naam van een zeker persoon die in een Koenigsegg CCR Supercar een slordige 390 kilometer per uur reed, waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Helaas vermeldt het record niet waar deze persoon vandaan kwam. Als dat de Verenigde Staten waren zou hij of zij niet alleen een torenhoge verzekeringspremie betalen vanwege de bespottelijke snelheidsovertreding, maar ook omdat diegene in een auto rijdt die ruim 400 duizend euro kost.

BMW 3 Grand Touring of Skoda Roomster: een verschil van 950 euro per jaar in verzekeringspremie!

Ook bij Zelf.nl leidt een dure auto automatisch tot een hogere premie. Wij verzekeren überhaupt geen auto’s die meer dan een ton hebben gekost. Dat risico is simpelweg te groot en kan zorgen voor flinke kosten die met de premies van anderen moeten worden betaald. Niettemin kost een BMW 3 serie met een cataloguswaarde van ruim 68 duizend euro voor een 32-jarige man met tien schadevrije jaren een dikke 110 euro per maand. Dit terwijl een Skoda Roomster voor dezelfde persoon een kleine 40 euro per maand kost. Dit scheelt gewoon een vette 950 euro per jaar!

Saaie auto, minder claims

Leuke kop natuurlijk, maar wat is nou een saaie auto? Meestal hebben we het dan over een gering motorvermogen en automodellen die een oudere leeftijdsgroep aanspreken of jonge gezinnen. Het type mens dat voor een dergelijke auto kiest houdt er over het algemeen ook een veiligere rijstijl op na. Het lijkt erop dat een dure auto over het algemeen (maar er zijn uitzonderingen) mensen niet dwingt om voorzichtiger te rijden.

Dat zien wij bij Zelf.nl ook terug in het claimgedrag. Mensen die in merken rijden die voldoen aan bovenstaande kenmerken hebben minder schade dan mensen die in auto’s rijden van merken als BMW, Audi, Dodge, Alfa Romeo of Land Rovers.

En welke auto’s zorgen dan voor de minste claims?

  1. Fiat
  2. Daewoo
  3. Nissan
  4. Ssang Yong
  5. Rover
  6. Renault

Uit onze gegevens blijkt dat mensen die in een Fiat, Daewoo, Nissan, Ssang Yong, Rover of Renault rijden, een kleinere kans hebben om schade te rijden. We hebben het aantal verzekerde auto’s per merk afgezet tegen het aantal claims op dat merk. Het is wel duidelijk dat wij mensen die in dergelijke auto’s rijden graag zien bij Zelf.nl. Dat merken zij dan ook in hun lage premie. Of deze auto’s dan ook echt saai zijn, laten we graag in het midden. Natuurlijk betekent dit niet dat mensen in topmerken niet bij Zelf.nl thuishoren. De premies bij Zelf.nl zijn sowieso zeer scherp.

Autoverzekering berekenen

Natuurlijk kunt u het bovenstaande zelf controleren. Een premie autoverzekeringen berekenen is binnen 2 minuten gebeurd.

You may also like...