Comedian and actor Rik Mayall

Met Rik Mayall is een groot, onverzekerbaar persoon van ons heengegaan. Een top-5 onvergetelijke momenten

Rik Mayall is dood. En met hem is een groot komiek verloren gegaan. Opdat we zijn glansrollen niet vergeten, posten we vandaag de top-5 onverzekerbare fragmenten waarin Rick (of Prick voor vrienden) een grote rol in speelde.

Maar Lars, wat heb jij met Rik Mayall? Wie is dat?

Rik Mayall is een van mijn grote komediehelden. Méér nog dan John Cleese of Rowan Atkinson heeft Rik Mayall mij humor bijgebracht. Vaak grof, gewelddadig en compleet over de top, maar juist daarin schuilde zijn briljantie. Zijn bekendste rollen speelde hij met zijn onafscheidelijke metgezel Adrian Edmondson in The Young Ones en Bottom. In The New Statesman speelde Mayall een verschrikkelijke politicus, subtieler dan zijn andere rollen, maar uiterst scherp qua satire.

De VHS van Bad News On Tour heb ik letterlijk grijs gedraaid: een geweldige nepdocumentaire over de slechtste rockband op aarde. En Captain, of Lord Flashheart in Rowan Atkinsons Blackadder zal nog lang in mijn geheugen blijven rondspoken als de grootste held van de twintigste eeuw. Rik Mayall: dit is mijn eerbetoon.

5. Rik Mayall als Lord Captain Flashheart in Blackadder

“Flash by name, Flash by nature.” Rik Mayall als Flashheart in verschillende Blackadder-afleveringen. Had de neiging om nogal heroïsch over te komen en deed veel moeite om een onvergetelijke entree te maken. Dat daar soms wat deuren of plafonds bij sneuvelden was onontkoombaar.

4. Rik Mayall als bassist Colin Grigson in Bad News on Tour

Rik Mayall kreeg nooit de credits voor zijn onvergetelijke stemgeluid en uitstekende beheersing van de bassgitaar. In de rockband Bad News speelde hij de sterren van de hemel, alsmede de studioverlichting, het pleisterwerk, de ramen en alles dat niet nagelvast verankerd zat.

3. Rik Mayall als Alan B’Stard in The New Statesman

Vergeet Thatcher, Major, of zelfs Churchill. Van alle Tories was Alan B’Stard de grootste, de meest geslepen, de oprechtste politicus die ooit in Engeland geleefd heeft. De rampen die hij in zijn andere incarnaties veroorzaakten vielen in het niet vergeleken bij deze bastard. Let op: deze rol is subtieler en vereist iets meer aandacht van de kijker. Filmpje duurt slechts dertig minuten. Vandaag dus even geen ommetje maken tijdens de lunchpauze, maar luisteren en kijken naar Alan B’Stard.

2. Rik Mayall als Richard Richard (Richie) in Bottom

In Bottom woonde Richie samen met Eddie Hitler in een afbraakpand. En omdat de heren nogal op elkaars lip zaten, kon de stemming nogal eens wisselen. Een potje schaak kon daarom zomaar ontaarden in een vechtpartij. Daarbij werd zeer inventief gebruik gemaakt van de schaars aanwezige huisraad.

1. Rik Mayall als (P)Rik in The Young Ones

Hoewel hij zijn best deed, was Rik in The Young Ones niet de populairste huisgenoot. Hij was de persoon (op Neil na) die het het meest moest ontgelden onder de grenzeloze agressie van Vivian, de punker met het ijzeren voorhoofd.

Adrian Edmondson over het overlijden van Rik Mayall:

“There were times when Rik and I were writing together when we almost died laughing. They were some of the most carefree, stupid days I ever had, and I feel privileged to have shared them with him. And now he’s died for real. Without me. Selfish bastard.”

Rik Mayall in zijn jonge jaren

Mayall debuteerde als een passief-agressieve dichter in het begin van de jaren-80.

You may also like...