puppy

Natuurlijk fraudeer jij niet, maar toch is die kans meer dan 10%. Hoe zit dat?

In minstens 12% van de schademeldingen is een vorm van fraude verborgen. Dat blijkt uit de gegevens van alle verzekeraars samen. Dat percentage is goed voor een jaarlijks verlies van een slordige 1 miljard euro. Reden genoeg om daar wat aan te doen. Fraude wordt immers betaald met de verzekeringspremie. En die premie betaal jij uiteindelijk.

Hoe kan ik het beste frauderen?

Nou eigenlijk niet. Het risico dat je tegen de lamp loopt is best groot. Fraude heb je in alle soorten en maten. Een verzekering is niets anders dan een verzameling afspraken wanneer je een schade vergoed krijgt en wanneer niet. Die afspraken worden soms ‘een beetje’ opgerekt. En mensen zijn daar heel inventief in. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Het overdrijven van schades
  • Reeds bestaande schades claimen
  • Niet eerlijk zijn bij de schademelding
  • Het veranderen van bedragen op bonnetjes of andere ‘bewijs’
  • Een afgewezen schade nogmaals claimen met een ander verhaal

Hier zitten onze schadebehandelaars bovenop. En dat is de reden dat je af en toe lastige vragen voor je kiezen krijgt als je een verzekering aanvraagt of een schade meldt.

Fraude: nieuw & improved, helemaal 2015

We worden dus steeds beter in het opsporen van fraude. En dat is gunstig want het leidt uiteindelijk tot lagere premies. Maar de betere fraudeur blijft zich ontwikkelen en bijscholen. Zo hebben we net ontdekt dat er pogingen tot fraude worden gedaan bij het afsluiten van een uitgebreide autoverzekering. Gelukkig vangt onze manier van werken deze vorm automatisch af, maar dat zal niet de laatste vorm van fraude zijn.

Tom vs Jerry: Tom wint?

tomjerry
En zo blijft de strijd tegen fraude een kat-en-muisspel. Tom & Jerry in extremis. Met het enige verschil dat de kat wat vaker wint dan de muis.

Dan rest ons de vraag: wat vind jij van fraude? Is een beetje fraude geaccepteerd, omdat ‘je al die jaren al héél veel premie hebt betaald en nooit wat hebt geclaimd’ of vind je dat elke vorm van fraude met wortel en tak moet worden uitgeroeid? Brand maar los.

You may also like...