Uitbreiding Museum de Fundatie

De onbekende museumjacht

Tot diep in de nacht kunst kijken kan morgen in maar liefst 50 musea tijdens de Museumnacht in Amsterdam. Leuk, maar voor de grote namen hoef je lang niet altijd in de grote stad te zijn. En ook niet ’s nachts. Zelf ging op jacht naar alternatieve ‘grote’ musea in kleinere steden. Voordeel: minder wachttijd, goedkoper het grootste pluspunt: je ontdekt nog eens wat.

‘Van Gogh Museum’ NuenenVan-Gogh

Het schilderij ‘De Aardappeleters’ kennen we allemaal. Vincent van Gogh schilderde het in 1885 in het dorpje Nuenen waar zijn ouders woonden. Het was zijn eerste meesterwerk. Somber weliswaar, maar geschilderd één maand na het plotselinge overlijden van zijn vader. Als je een echte Van Gogh liefhebber bent kun je het Museum Vincentre dus niet overslaan. Hier kun je op 5 minuten afstand nog altijd het huis van de geportretteerde aardappelfamilie De Groot kunt bewonderen. En dat kan niet in Amsterdam…

Van Foam tot FundatieFundatie

Hij wordt vergeleken met Anton Corbijn. Niet zozeer omdat het werk vergelijkbaar is, maar omdat ze er beide in geslaagd zijn typerende tijdsbeelden van celebs te portretteren. We hebben het over Pieter Henket die o.a. Lady Gaga fotografeerde voor de cover van haar debuutalbum. De foto werd zelfs tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art in New York. Zijn eerste grote solotentoonstelling met prachtig glamorous foto’s is niet te zien in Foam, maar in Museum de Fundatie in Zwolle. Ga-Ga er voor 17 november heen! Daarna kun je trouwens nog wel zijn fotoserie The Faces (2013) bekijken. Die is namelijk aangekocht door het museum.

Verborgen in Vianen

VianenEen echt onbekend pareltje is Ons’ Lieve Heer op Solder. Een 17-eeuwse schuilkerk, verborgen op de Wallen. Als je echt in historische schuilkerken geïnteresseerd bent, vind je er ook net zo eentje in het Stedelijk Museum Vianen. Gebouwd omstreeks 1650 omdat de Calvinistische overheid de uitoefening van Rooms-Katholieke diensten verbood en daarmee zo’n 10 jaar ouder dan de Amsterdamse schuilkerk. In 1807 werd de kerk na 150 jaar opgeheven omdat het niet meer nodig was je geloof onder stoelen of (kerk)banken te schuiven.

GA HET ZELF ZIEN & WIN KAARTEN

Wil je het Vincentre of De Fundatie zelf bezoeken? Wij geven enkele entreetickets weg. Deel hieronder jouw musea-tip met ons. Let op: vul wel een juist e-mailadres in zodat we je kunnen benaderen als je gewonnen hebt.

You may also like...