Ongelukken tijdens wintersport. De top-5 meestvoorkomende skiblessures

Bij het woord wintersport denken wintersporters aan een prachtige sneeuwhelling waar ze in vliegende vaart van af skiën of snowboarden. Wintersporthaters denken aan menselijke sneeuwballen, gebroken ledematen en overvolle gipsvluchten, kortom: ski-ongelukken. Voor beide groepen hebben we de top-5 van de meestvoorkomende skiblessures.

Skiblessure 1: Onderbenen kunnen maar beperkt draaien ten opzichte van onze bovenbenen

De knie. Dat is een fijn gewricht. Het zorgt ervoor dat wij ons soepel voort kunnen bewegen. Ons beenscharnier is speciaal bedoeld om ons onderbeen van voor naar achter te kunnen bewegen. De knie is niet bedoeld om een zijwaartse draai te kunnen maken. Dat kan hij slechts beperkt. Proberen we onze ski’s of snowboard als propeller te gebruiken, dan gaat er ergens wat scheuren. Dat is vaak bij de knie. Vooral de kruisbanden zijn hiervan het slachtoffer. Gescheurde kruisbanden, al dan niet gedeeltelijk, hebben zo’n 6 tot 8 weken nodig om te herstellen.

Skiblessure 2: Klappen opvangen met de schouder

Mensen zijn van nature geneigd om hun hoofd ietwat in te trekken als zij naar voren vallen. Bovendien gebruiken zij hun armen en handen om de ergste klap op te vangen. Als je echter met een flinke vaart van een helling afdendert, dan is de tijd om met je armen te reageren beperkt. Het hoofd wordt vaak wel ingetrokken, zodat de sterkere schouders de klap opvangen.

Helaas hebben die ook maar een beperkte incasseringsvermogen. Het gevolg is dan een schouder uit de kom of een gebroken sleutelbeen. De hersteltijd van dit soort verwondingen kan best lang duren. Acht weken is geen uitzondering, soms zelfs langer.

Skiblessure 3: Hoofdletsel

Wanneer zelfs de schouders geen uitkomst bieden, is het hoofd het volgende slachtoffer. De meeste skiërs dragen geen helm, aangezien dat niet verplicht wordt gesteld in populaire skilanden. Alleen Italië vormt daarbij een uitzondering. Daar moeten kinderen t/m 14 jaar verplicht een helm op hun hoofd hebben. Een goede zaak, want in het hoofd zit bij de meeste mensen een zeer waardevol orgaan. Een boom of steen en een schedel die daar met een flinke vaart tegenaan klapt leidt tot een behoorlijke beschadiging van dat orgaan.

Skiblessure 4: Pols, hand, duim

Okay, je bent tijdens een val snel genoeg om niet je hoofd of schouder te gebruiken en reageert met het uitsteken van je handen. Prima, maar bedenk dan wel (als je dat kunt in zo’n flits) dat je met zo’n 50 kilometer per uur van de berg af sjeest. Iemand krijgt op die manier aardig wat krachten op z’n pols te verwerken. Genoeg om het polsje ‘krak’ te doen zeggen.

Ook skistokken kunnen leiden tot problemen. Wanneer men die stevig in de knuist geklemd houdt tijdens een val, kunnen duimen of andere vingers in een hele andere stand komen te staan. Zo wordt het wat problematisch om met een toetsenbord te werken of andere werkzaamheden te verrichten waar men de handen voor nodig heeft.

Skiblessure 5: Rug- en nekwervels

Wanneer een val niet meer te controleren valt, stort men als een lappenpop van de berghelling af. Benen en armen knakken verkeerde kanten op, maar de rug en de nek heeft dan ook behoorlijk te lijden. Dat kan resulteren in gebroken of op z’n minst verschoven rug- en nekwervels.

Reisverzekering voor de eerste kosten

Wanneer je in een ziekenhuis moet worden opgenomen, met een gipsvlucht naar huis moet of extra dagen moet verblijven, kan je reisverzekering uitkomst bieden. De extra wintersportdekking is onder andere voor je wintersportuitrusting.

Wintersport

You may also like...