Onverwachte uitsluitingen op de dekking van jouw verzekering? Leer ze kennen om teleurstellingen te voorkomen


Bij het surfen op internet kwam ik een forumpost tegen (in een besloten gedeelte) op gathering.tweakers.net. Daar was iemand heftig ontdaan over het feit dat de valschade aan zijn iPad niet werd gedekt op de woonverzekering van ING. Het bleek namelijk dat zijn kat het apparaat van de tafel had gestoten.

Eigen schade, veroorzaakt door huisdieren, wordt in de regel niet gedekt door woonverzekeringen. Ook bij Zelf.nl is dat zo en onverwachte uitsluitingen leiden, hoe ze ook in de voorwaarden staan, soms tot teleurstellingen. Reden om andere, onverwachte uitsluitingen even nader onder de loep te nemen.

Locatie, locatie, locatie – waar ontstond de schade?

Met een inboedelverzekering is je huisraad gedekt. Over het algemeen geldt dat de huisraad zich binnenshuis moet bevinden. Neem je de huisraad mee de wijde wereld in, dan is de schade voor eigen rekening. De grens daarvan kan nogal scherp zijn.

Zo fulmineerde een van onze klanten op onze Facebookpagina (in aanbouw) dat valschade aan zijn camera niet wordt gedekt door onze inboedelverzekering. Deze viel namelijk van de tuintafel – en dat is buitenshuis, hoe flauw dat ook klinkt. De locatie van de schade is dus zeer belangrijk. Als het ongelukje drie meter verderop in de woonkamer was gebeurd, was de schade wel gedekt.

Vogels zijn ongedierte?

In mei leggen alle vogels een ei. Om dat te doen, moeten ze eerst een nestje bouwen. Daar zijn vogels zeer inventief in. Naast organische architectuur, houden veel stadsvogels ervan om te experimenteren met industriële varianten van bebouwing. Daar gaan ze soms heel ver in.

Zo hadden we een maandje geleden een iemand aan de lijn die een claim indiende omdat hij schade had door lekkage. De lekkage was ontstaan door kauwtjes die het bitumen van het platte dak hadden gebruikt voor hun nest. Ook dit was een onverwachte uitsluiting op zijn opstalverzekering.

Stormschade gedekt? Wind is geen storm

Op een winderige dag raakt een dakpan los en valt dwars door het HR++ glas van je serre. De schade is aanzienlijk. Niet alleen aan de opstal, maar ook aan de inboedel. Je weet dat stormschade met de woonverzekering van Zelf.nl gedekt is. Vol vertrouwen dien je deze claim in, om vervolgens ernstig teleurgesteld te worden: er was die dag geen storm.

Althans, volgens de definitie die wij voor storm hanteren. Volgens de voorwaarden is dat namelijk: “(…) storm, waaronder wordt verstaan een windsnelheid van
tenminste 14 meter per seconde (windkracht 7).
” Dit is overigens niet uniek in verzekeringsland. Bijna alle verzekeraars hanteren de grens van windkracht 7.

You may also like...