boekenweekgeschenken-groot

Het laatste grote leestaboe: het afhaakboek

Tijdens de Boekenweek doet de boekenbranche hard zijn best om ons de boekenwinkel in te krijgen. Vaak gebeurt dat met ronkende en liefdevolle aanbevelingen. Weken of maanden later, veroorzaken diezelfde recensies onder lezers nog steeds slachtoffers. Zij halen de laatste pagina niet, soms zelfs met de finish in zicht. Waarom bestaan er geen lijstjes met afhaakboeken, vroegen we ons daarom af. Hieronder vind je, in willekeurige volgorde, onze 5 afhaakboeken.

Steve Jobs (2011) – Walter Isaacson

steve jobsVanessa: “Als je een zoon hebt die Mac heet is dit boek natuurlijk verplichte kost. Ik vond het boeiend om te lezen hoe gedetailleerd Jobs over design nadacht. En hoe vasthoudend hij was. Maar 50 pagina’s voor het einde ben ik toch afgehaakt. Er zaten te veel technische dingen in. Zet er maar bij dat ik ‘m nog wel een keer ga uitlezen. Dat moet. Tot die tijd stof ik Steve trouw elke week af.”

Vanessa leest 6 boeken per jaar waarvan 3 in de vakantie. Daar zit zo nu en dan ook een Engels boek bij.

De avonden (1947) – Gerard Reve

de avondenLars: “Mijn ultieme afhaakboek. Goed, De Avonden is een klassieker. Bovendien geschreven door een van De Grote Drie. Toch strandt elke leespoging (en dat zijn er inmiddels nogal wat) ergens rond bladzijde honderd. Het boek dat over verveling, ergernis en de bekrompenheid van de jaren vijftig gaat komt mij over als bekrompen, ergerniswekkend en uitermate vervelend. Niet aan mij besteed.”

Lars leest 50 boeken per jaar. Van Haruki Murakami tot Terry Pratchett en van Dostojevski tot Jack Vance. Zijn grote favoriet is David Mitchell.

Tonio (2011) – A.F. Th van der Heijden

TonioJorien: “Mijn moeder had het gelezen en was er ondersteboven van. Ik wist dat het boek prijzen had gewonnen en leende het van mijn moeder. Ik ben bij de laatste 10 pagina’s gestopt. Het voegde niets meer toe om door te lezen omdat ik toch al wist dat de zoon van de schrijver Tonio, niet meer tot leven kwam. Het verhaal was voor mij klaar. Ik was niet meer nieuwsgierig naar de afloop.”

Jorien noemt zichzelf ‘geen grote lezer’. Per jaar leest ze een boek of 3.

Koorts (2011) – Saskia Noort

KoortsSilvia: “Vorig jaar winter begon ik bij de open haard aan Koorts. Ik had nog nooit iets van Saskia Noort gelezen. Toen de lente begon, heb ik het boek aan de kant geschoven. Het verhaal begint best ok. Twee vriendinnen die naar Ibiza gaan. Dan verdwijnt één van de twee op Ibiza. Daar ben ik afgehaakt. Het verhaal hield me gewoon niet genoeg in spanning.”

Silvia leest ongeveer 2 boeken per jaar. Het liefst tijdens de vakantie.

Het boekenweekgeschenk – Diverse Nederlandse auteurs

boekenweekgeschenkenIwan: “Hebberig ga ik jaarlijks naar de boekhandel voor een gratis exemplaar. Na de Boekenweek verdwijnt het in mijn kast, als een vakantiesouvenir na een vakantie. Tommy Wieringa, één van mijn favoriete schrijvers, schreef de nieuwste versie. Op pagina 12, nog 82 te gaan, lees ik een pareltje.’Hij is nooit getrouwd en nooit lang met dezelfde vrouw geweest, hij is altijd een verzamelaar van eerste keren gebleven.’Als Wieringa met dit soort zinnen blijft strooien ga ik het dit keer redden.”

Iwan leest ongeveer 16 romans per jaar. Voor nieuwe boeken van Haruki Murakami en Tommy Wieringa sprint hij naar de boekhandel

Wat is jouw afhaakboek?

Ben je het totaal niet eens met onze keuze en heb je je eigen afhaakboek? Laat hieronder jouw afhaakboek en je korte uitleg achter. Of twitter je romantitel met de omschrijving #afhaakboek naar @zelfnl.

You may also like...

1 Response

  1. Iwan zegt:

    Het is me gelukt hoor. Ik heb mijn eerste boekenweekgeschenk uitgelezen. Het boekje van Tommy mag er best zijn.