Op vakantie? Wees voorzichting met wat u eet!

Heftig verhaal bij ons aan de telefoon. Een meneer die op vakantie was in Zuid-Korea, at voor het eerst in zijn leven kreeft. Hij was zich niet bewust van het feit dat hij daar allergisch voor is. Het gevolg was een spoedopname in het ziekenhuis. Hoewel de financiële gevolgen door de reisverzekering van Zelf.nl gedekt waren, had dit veel slechter kunnen aflopen.

Als iemand die allergisch voor schaaldieren in contact komt met kreeft, krab of garnalen, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. De symptomen lopen uiteen van een mild branderig gevoel in de mond of aan de lippen, tot zware opzwellingen en ademhalingsproblemen. Die reactie kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Voor die meneer aan de telefoon is het uiteindelijk goed afgelopen, maar het geldt wel als een waarschuwing voor iedereen die op vakantie ‘in den vreemde’ gaat. Sommige vakanties gaan om horizonten verleggen en grenzen verkennen. Prachtig streven natuurlijk, maar let daar wel een beetje mee op. In dit geval is ‘weet wat je eet’ een advies dat niet genegeerd kan worden.

You may also like...

1 Response

 1. Nasima zegt:

  Oh wat erg. Ik kan hier over mee praten. Ik kan me verplaatsen in hoe deze meneer zich gevoeld zou hebben. Het is vreselijk wat hij heeft meegemaakt. Ik hoop dat alles nu goed met hem gaat.

  Afgelopen donderdag ben ik zelf met spoed terug gekomen uit turkije. Ik kreeg een allergische reactie op medicijnen, die ik van de dokter in Nederland heb gekregen. Ik ben twee keer opgenomen geweest met rode bulten, opgezwollen tong en lippen, en ademhalingsproblemen. Ik kreeg zuurstof toegediend omdat ik geen adem meer kon halen. SOS alarmcentrale wilde mij niet naar huis sturen, omdat ik ontslagen was uit het ziekenhuis daar, maar ik was nog niet hersteld.

  Ik kreeg paniekaanvallen daardoor omdat ik bang was om te sterven. Ik kreeg valiumtabletten toegediend, ik liet twee kleine kinderen van 3 en 10 maanden achter bij mijn man in het hotel, wat 60 kilometer van mij vandaan was. Toen ik hoorde dat ik weer opgenomen zou worden en ik onder invoeld van valium niet mijn vakantie kon doorzetten ben ik zelf maar terug gekomen. Achteraf blijkt dus dat de arts hier heeft gezegd dat mijn allergische reactie nog niet weg was.

  Ik heb SOS alarmcentrale gemeld dat ik zelf terug ben gekomen. Ik hoop dat beslist achter mij staat, want een vakantie heb ik niet gehad en na 5 dagen ben ik zelf terug gekomen en met valiumtabletten en paniekaanvallen kan ik geen vakantie doorzetten met twee kleine kinderen. Ik heb het hotel daar niet gezien, alleen het ziekenhuis in Turkije. We hebben 2,5 jaar gespaard voor deze vakantie en het is zo misgelopen.

  Ik heb nu nog steeds angst en valiumtabletten heb ik gelaten, ben vandaag pas uitgerust wakker geworden, omdat valium 2,5 dag nodig heb om bij te komen.

  Het kon ook anders uitpakken voor mij, want ik dacht op het moment in dat kamertje in Turkije dat ik zou sterven. Ben blij dat ik zelf terug ben gekomen, wel jammer dat niemand in Nederland voor me klaar stond.