Op zaterdagmiddag de grootste kans op ongelukken

Vraag tien willekeurige mensen op welk tijdstip zij denken dat de meeste ongelukken gebeuren en u krijgt vijf keer de maandagochtend en vijf keer de vrijdagmiddag te horen. Men gaat vaak uit van het idee: hoe meer auto’s op de weg, hoe groter de kans op ongelukken. Toch blijkt de zaterdagmiddag juist het gevaarlijkst te zijn.

Neem op zaterdagmiddag lekker de fiets; op vrijdagmiddag de trein 🙂

Uit onderzoek van Zelf.nl / autoverzekering blijkt dat op zaterdagmiddag tussen 14:00 en 15:00 uur de meeste ongelukken plaatsvinden. Voor dat onderzoek hebben wij alle schades van de afgelopen vijf jaar onder de loep genomen. We hebben gekeken naar de tijdstippen van die schades en ingedeeld per uur. Daarmee kregen we één groot overzicht van 168 uur en de ongelukken die in die uren plaatsvonden.

Uit onze gegevens bleek dat 0,8% van het totaal aantal schades per uur op zaterdagmiddag plaatsvinden. Dat is 7% hoger dan de ongelukken die in de vroege vrijdagmiddagspits (tussen 15:00 en 16:00 uur) gebeuren, die daarmee op de tweede plaats staat. De derde plaats wordt ingenomen door de donderdagmiddag. Tussen 16:00 en 17:00 uur vindt 0,6% van de ongelukken plaats.

Wat zou de reden zijn van het de grotere kans op ongelukken?

Drukte is inderdaad de grote boosdoener. Althans, daar kunnen we veilig van uitgaan. Kijk op zaterdagmiddag maar eens op de parkeerplaats van uw favoriete supermarkt. Gewoon een campingstoeltje neerzetten en genieten van de chaos die zich voor uw ogen ontrolt: jengelende kinderen die hun ouders tot waanzin drijven, veel te grote auto’s persen zich in veel te kleine parkeerplekjes en overvolle winkelkarretjes met wieltjes die allemaal een andere kant op willen.

Uiteraard is ook de spits dichtbij het weekend een grote boosdoener. Mensen willen allemaal tegelijk naar huis en denken verder dan hun medeweggebruikers. Vaak aan wat ze in het weekend allemaal gaan doen. Dan is een ongeluk natuurlijk snel gebeurd.

Maar op welke dag vinden dan de meeste ongelukken plaats?

Ah, dat is een ander verhaal. Hoewel het tijdstip met de meeste ongelukken op zaterdag is, vinden in totaal de meeste ongelukken plaats op vrijdag. Dan blijkt wel dat drukte op de weg meer kans op ellende veroorzaakt. Op doordeweekse dagen is het gevaarlijker op de weg. Gemiddeld zijn er op zaterdag of zondag 33% minder ongelukken te betreuren dan op een doordeweekse dag.

Dat percentage wordt trouwens nog flink opgedreven door de zaterdag, want op zondag gebeuren juist de minste ongelukken. Van de ongelukken in het weekend vindt 38% plaats op zondag en 62% op zaterdag. De zondagrijder lijkt daarmee ook een minder groot gevaar dan de mythe doet vermoeden.

You may also like...