Ouderen vaker het slachtoffer van een woningoverval

woningovervallerEen woningoverval is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Anders dan bij een inbraak is er meer dan alleen wat materiële schade te bespeuren. De woonverzekering van Zelf.nl dekt natuurlijk wel de materiële schade van een woningoverval, maar de geestelijke nasleep van een dergelijke gebeurtenis laat zich nog lang na het incident gelden. Hoewel het totale aantal woningovervallen daalt, stijgt het aantal overvallen op senioren.

Woningovervallen in getallen

In 2011 vonden er in totaal 768 woningovervallen plaats. In bijna 23 procent van de gevallen was het slachtoffer ouder dan 55 jaar. In de eerste negen maanden van 2012 bedroeg het aantal woningovervallen op ouderen 134, terwijl dat vorig jaar nog 113 was. Dat is geen goede ontwikkeling. Er is dan ook veel aan gelegen om dit fenomeen een halt toe te roepen.

Woningovervallen voorkomen? “Doe niet zomaar open als u geen pakje verwacht.”

In een Rotterdamse seniorenflat heeft Minister Opstelten een digitale deurspion geplaatst. Zo’n digitale deurspion kan ouderen helpen om overvallers buiten de deur te houden. Deze toont de persoon buiten de deur op een groot scherm. Bovendien wordt een foto van de bezoeker opgeslagen zodat deze later kan worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden.

Woningovervallers zijn creatief in hun pogingen om binnen te komen. Soms komen ze met een postpakketje aanzetten, compleet in uniform van een postbedrijf gehesen. Ook zijn er gevallen bekend waarin ze als politieagent aan de deur komen. Het is daarom aan te raden om u eerst te vergewissen of de persoon werkelijk is wie hij zegt te zijn door even naar het bedrijf of de instantie te bellen.

You may also like...