Overgewicht bij honden

Veel honden zijn te zwaar. Baasjes spelen daar vaak een rol in. Wat kunt u doen om uw hond op gewicht te houden? Om te beginnen consequent zijn en vertroetelen met aandacht en beweging, niet met voedsel. Als u een puppy heeft, dan kunt u hem ook zelfcontrole aanleren.

Overgewicht kan voorkomen worden


Zelfcontrole

Zelfcontrole moet worden aangeleerd door de eigenaar van een pup. De eigenaar moet een jonge hond bewust beperkingen opleggen in voedsel en sociale contacten. Hij moet leren wachten en aanvaarden dat het beperkt is aan keuzes, leren onderbroken te worden en dat anderen iets mogen dat hij niet mag. Het hondje zal hier gefrustreerd door raken. Deze frustratie kan de eigenaar oplossen door rituelen die angst verminderen.

Spelenderwijs oplossen

Als u eten weghaalt bij een pup zonder plezierige afleiding, dan zal het hondje agressief worden en het eten naar binnen gaan schrokken. Leer daarom een afleidingsritueel aan. Geef een pup meer eten dan hij nodig heeft. Lok het dier weg nadat hij driekwart van het voedsel heeft opgegeten. Ga dan iets leuks met hem doen. Hij leert zo op een positieve manier te stoppen met eten, terwijl er nog voedsel is. Het laten staan van eten wordt zo geen frustrerende gebeurtenis.

Redenen of excuses?

Oorzaken van overwicht die veel worden genoemd zijn:
– Leeftijd
– Vermindering van beweging (bijvoorbeeld door het wonen in een stedelijke omgeving)
– Aanlijnplicht
– De haastige levensstijl van de eigenaar
– Castratie van het dier

Hou dit in uw achterhoofd:

– Activiteit is voor een hond heel belangrijk, vooral in combinatie met goede voeding.
– Honden hebben niet veel variatie in smaken nodig.
– Een hond bedelt niet omdat het honger heeft, maar omdat het aandacht wil.
– U kunt een hond ook belonen met normaal voedsel in plaats van een koekje.

Heeft u twijfels over de oorzaak van overgewicht bij uw hond? Ga dan eens langs bij uw dierenarts.

Bron: In Praktijk, nummer 1, februari 2008

-> Dit artikel is voor u misschien ook interessant:
Welke hond past bij mij?

Het belang van een huisdierverzekering

U staat er niet direct bij stil, maar uw eigen hond of kat kan een keer ziek worden of een ongeluk krijgen. Uw dierenarts kan ‘m vaak weer volledig genezen. Maar dat kost wel geld, soms zelfs veel geld. Rekeningen van € 600 a 700 zijn echt geen uitzonderingen meer. Gelukkig is er de Proteq Dier & Zorg verzekering, de grootste ongevallen- en ziektekostenverzekeringen voor honden en katten in Nederland. Uw hond is volledig afhankelijk van u en u wilt hem altijd de medische zorg kunnen bieden die uw hond of kat verdient. Proteq Dier & Zorg draagt als grootste dierenverzekeraar ook bij aan verantwoord huisdierbezit. Vrijwel alle kosten die worden gemaakt voor medische behandelingen van honden en katten als gevolg van een ongeval of ziekte worden gedekt. Betere zorg voor huisdieren wordt hierdoor mogelijk. Vraag daarom een offerte aan! Of nog beter: ga naar http://proteqdierenzorg.nl/ en maak het meteen in orde. Een prettige zekerheid want ook voor uw hond zit een ongeluk in een klein hoekje. Proteq Dier & Zorg is overigens hoofdsponsor van de Sophia Penning.

You may also like...

1 Response

  1. 19-05-2010

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Proteq Dier & Zorg. Proteq Dier & Zorg heeft gezegd: Overgewicht bij honden http://tinyurl.com/2exz8ge […]