overstappen

Overstappen van iPhone naar Android: de plussen en de minnen

Overstappen van een iPhone naar Android-telefoon, hoe voelt dat? Na ruim 2 weken met een One Plus One kan ik mijn vrienden en collega’s gerust stellen. Het is minder eng dan je denkt.

Terwijl Lars van Android naar iOS overstapte, ruilde ik mijn iPhone 5 in voor het eerste model van de Chinese start-up One Plus. Ik kwam het toestel via Twitter op het spoor toen een collega het indrukwekkende batterijverbruik van zijn One roemde.

Batterij en andere plussen


+ Mijn oud-collega heeft geen woord overdreven. Het batterijverbruik van de One Plus One is imposant. Zelfs na intensief gebruik heb ik als ik naar bed ga altijd nog zo’n 20 tot 30% capaciteit over. Tussentijds opladen, zoals bij mijn iPhone 5, is dus niet meer nodig.
+ Deze telefoon maakt gebruik van Android 4.4.4 en een grafische laag die CyanogenMod heet. De combinatie resulteert in een strakke UI (User Interface) en een stabiel systeem.
+ Het materiaal van de achterkant, de helderheid van het scherm en de fotocamera zijn top.
+ Prijs-kwaliteitverhouding: de One Plus One kost met zijn 5,5 inch scherm, een 13 Megapixel camera en 64 Gb geheugen slechts een derde van de prijs van de vergelijkbare iPhone, de 6 Plus.

The battle of the phablets

Ik mis je omdat…

– Natuurlijk is niet alles beter op een Android-foon. De eerste dagen heb ik mijn telefoon een paar keer heen en weer geschud om een whatsappbericht te undo-en. Er gebeurde helemaal niets. Op oude fora kwam ik erachter dat Android helemaal geen undo-functie kent. De grootste min die ik heb kunnen vinden.
Siri mis ik ook. Ik heb wat apps geprobeerd maar geen enkele heeft de intelligentie en het gevoel voor humor van Siri. Bij het koken gaf ik haar regelmatig opdrachten als ‘set timer 10 minutes’. Nu moet ik de klok met mijn vinger aanzetten.
– Ik mis de Twitterapp Tweetbot. Die had namelijk een zoekbalk boven mijn timeline waardoor ik heel makkelijk op een thema of een twitteraar kon zoeken.
– Bij technische problemen met mijn toestel kan ik geen winkel binnenlopen om m’n telefoon te laten herstellen. Dat kan een groot nadeel zijn. Bijvoorbeeld als mijn One Plus One mijn sim-kaart niet meer herkent.

Conclusie

De overstap is me tot nu toe bijzonder meegevallen. Een groot voordeel van de One Plus One ten opzichte van de iPhone én Androidtelefoons van Samsung is zijn prettige prijs-kwaliteitverhouding. Voor € 300 heb ik nu een snelle krachtpatser met 64Gb geheugen.

Waarom schrijf ik dit allemaal

Voor de duidelijkheid, ik heb geen aandelen in het Chinese bedrijf One Plus. Ik heb deze recensie geschreven omdat ik oprecht tevreden ben over mijn nieuwe telefoon. Ga je er ook één bestellen? Nog heel even geduld. De One Plus One is alleen met een invite op de site te bestellen. Ik heb die van mij op Twitter gescoord, van een aardige Engelsman.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...