Oververhitting bij honden in de auto

Het afgelopen weekend is er in Zandvoort een oververhitte hond uit een auto gehaald. Door het warme weer en de auto die in de zon stond was het beest volledig uitgedroogd. Omstanders waarschuwde de politie en een dierenambulance.

Laat uw hond niet alleen in een hete auto!

Gered

Iemand heeft nog wel getracht om via een waterslang water in de auto te spuiten, zonder resultaat. Het dier was zo uitgeput dat het zelfs niet meer kon drinken. Er werd een ruit ingeslagen en de hond werd bevrijd en meegenomen door de dierenambulance. De ambulance-medewerker vertelde dat dit geen 30 minuten langer had moeten duren.

Waarschuwing

Laat uw hond nooit alleen achter in de auto bij risicoweer. Dit geldt niet alleen voor de auto, maar bijvoorbeeld ook op de camping voor een tent, vouwwagen of caravan. In de zomer is een binnentemperatuur in de auto van 70-80 graden niet ongewoon! Raampjes een stukje open doen helpt bij een stilstaande auto niet. Een hond kan niet zweten zoals wij mensen. Hij kan zijn warmte alleen kwijt via hijgen en zijn voetzooltjes. Hij raakt dus snel oververhit.

Wat gebeurt er bij oververhitting?

Als een hond oververhit raakt is snelheid geboden, want de eiwitten in het bloed gaan stollen. Hierdoor krijgen de hersenen te weinig bloed en dus te weinig zuurstof; een shock of coma en uiteindelijk de dood is het gevolg. Een hond raakt oververhit binnen een kwartier. Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen veel meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer.

Wat zijn de symptomen oververhitting?

– Zwaar hijgen, soms ook kwijlen
– Verzwakking
– Rode slijmvliezen

Wat moet u doen?

– Haal de hond uit de hitte
– Verwijder het slijm uit zijn bek
– Maak zijn kop nat met een doek of spons
– Neem contact op met uw dierenarts

Kijk ook eens op www.petcooler.nl

Uw hond verzekeren

U staat er niet direct bij stil, maar uw hond kan ook een keer ziek worden of een ongeluk krijgen. Uw dierenarts kan ‘m vaak weer volledig genezen. Maar dat kost wel geld, soms zelfs veel geld. Rekeningen van 600 a 700 euro zijn echt geen uitzonderingen meer. Gelukkig is er de Proteq Dier & Zorg verzekering, de grootste ongevallen- en ziektekostenverzekeringen voor honden en katten in Nederland. Uw hond is volledig afhankelijk van u en u wilt hem altijd de medische zorg kunnen bieden die uw hond of kat verdient. Proteq Dier & Zorg draagt als grootste dierenverzekeraar ook bij aan verantwoord huisdierbezit. Vrijwel alle kosten die worden gemaakt voor medische behandelingen van honden en katten als gevolg van een ongeval of ziekte worden gedekt. Betere zorg voor huisdieren wordt hierdoor mogelijk. Vraag daarom een offerte aan! Of nog beter: ga naar www.proteqdierenzorg.nl en maak het meteen in orde. Een prettige zekerheid want ook voor uw hond zit een ongeluk in een klein hoekje. Proofiteer tijdelijk van 10% korting!

You may also like...

1 Response

  1. Wanneer leren mensen nou toch eens dat je je hond (of kind) niet alleen in de auto achter moet laten….