picanha

Picanha, of het geheim van de Braziliaanze barbecue in de Nederlandse achtertuin

Zodra er ook maar één lauwwarm zonnestraaltje door het dikke wolkendek boven Nederland weet te piepen, slepen wij en masse onze verroeste barbecues uit de schuur, pleuren er een zooi kolen en aanmaakblokjes in en steken de fik erin. Wat volgt is een eindeloze stroom van gecremeerde, maar halfgare supermarktshaslicks, hamburgers en andere vleesresten met een smaakje. Dat kan anders, en beter. Maak kennis met de Picanha. De wat?

Kennismaken met de Braziliaanse Picanha

Het populairste stukje barbecuevlees van Brazilië is de picanha. Maak van je WK-kijkavonden-met-vrienden-en-familie een culinair hoogtepunt op Braziliaanse leest. En omdat het WK vanavond eindelijk begint, vertel ik je hoe je dat doet. Simpel en relatief goedkoop. Want je koopt hem bij de betere slager voor een tientje of 2.

Picanha = Staartstuk

picanha-schema
De picanha is het staartstuk van de koe. Trots prijkt dit malse stuk vlees bovenop de rug, net boven de staart. Het wordt bedekt door een dikke laag vet, die extra smaak en malsheid aan deze biefstuk geeft. Wat dat betreft lijkt de picanha een beetje op een entrecote, maar dan groter, dikker, vetter. Het is een grote homp van een slordige 2 kilo, zoals rosbief.

Bereiding

zeezout
Dan ga je de picanha voorbereiden voor een glorieuze vuurdoop. Leg de homp voor je neer met de vetrand naar boven. Snijd er met een scherp mes een ruitjespatroon in, al hoeft dat eigenlijk niet. En dan snij je hem in plakken van zo’n 1 à 2 centimeter dik. Bestrooi de boel ruim met grof zeezout en laat ze onder wat folie zo’n halfuurtje buiten de koelkast op adem komen. Steek ondertussen de barbecue aan.

Het barbecueproces

barbecue
Als de barbecue lekker aan het snorren is, ontdoe je de picanhaplakken van het overtollige zout en leg je ze op het rooster. En vanaf dat moment begint de epische strijd tegen de vuurdemonen. Want omdat je de vetrand aan het vlees laat zitten, beginnen daar druppels van af te lekken, recht op de gloeiende kolen. Vlammenzuilen van meters hoog zijn dan geen uitzondering. Dat is niet alleen gevaarlijk voor je wenkbrauwen, maar ook voor het aanwezige tuinmeubilair (dat onder je inboedelverzekering valt) en overhangende bomen of andere planten (die onder je opstalverzekering vallen).

Zodra de kolen onder het vlees beginnen te fikken, schuif je het vlees dus ergens anders naartoe, waar de kolen wat vriendelijker gloeien. En zo blijf je de steaks constant van de ene plek naar de andere plek schuiven, terwijl je ze af en toe omdraait natuurlijk. Zodra de beide zijden mooi bruin zijn en de binnenkant donkerroze, dan is de picanha klaar voor consumptie.

Opdienen, ook niet geheel onbelangrijk

De picanha is een uitstekend stuk vlees en dien je als zodanig te behandelen. Dus je gooit niet bij iedereen die zijn bord voor je neus houdt, een lap vlees op. Nee, je snijdt de paar steaks die je zojuist aan de klauwen van het vuur hebt ontworsteld in keurige plakjes en deelt ze dan uit. Iedereen die het waagt om daar zijn Calvé- of Remiasausje ook maar een beetje bij in de buurt te houden, dient met een groot gewicht aan zijn voeten in een nabijgelegen meer of rivier gegooid te worden. Picanha eet je met je handen en rechtstreeks, zonder toevoegingen, van het barbecuerooster.

Eet smakelijk

Eet smakelijk en geniet van het WK. En mocht Brazilië – Nederland waarheid worden, dan heb je in ieder geval het culinaire deel van de avond gewonnen.

Zelf over het WK 2014

Onze redactie bestaat uit afgekeurde, mislukte en overschatte voetballers. Dat weerhoudt ons er niet van om lekker veel te schrijven rond het WK 2014 in Brazilië. Prettige wedstrijd.

You may also like...

2 Responses

  1. Jorry zegt:

    Heerlijke picanha en andere braziliaanse gerechten kan je bij dit restaurant of catering bedrijf proeven.

    *Link ivm spam verwijderd*

    Hier vind je wat meer informatie over braziliaanse gerechten en drankjes

    http://www.churrascaria.nl