tim-plant

Ik heb toch geen geheimen en 4 andere misverstanden over privacy

Het is vandaag Data Privacy Dag, een dag waarin mensen in verschillende landen even stilstaan bij hun privacy op internet. Een goed moment om Tim Remmerswaal, internetnerd en eindbaas online projecten voor Zelf, eens aan de tand te voelen over de donkere kant van het wereldwijde web. Aan de hand van de 5 stellingen.

1. Ik heb niets te verbergen dus privacy is voor mij geen issue

“Zo’n opmerking leidt af van de discussie. Het gaat er niet om dat je niet steelt. Het gaat erom dat je niet weet wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt. De overheid kan beloven dat ze nooit misbruik zal maken, maar ze kan niet garanderen dat haar medewerkers nooit in de fout gaan. Het is heel menselijk om niet integer om te gaan met vertrouwelijke informatie.”

Lees meer tegenargumenten in ‘Nee, je hebt wél iets te verbergen‘ van Maurits Martijn (De Correspondent)

2. Met een Apple heb je geen last van virussen en meekijkende Russische gangsters

“In de basis is een Mac (=een computer van Apple) lastiger binnen te komen dan een Windows-computer, het hele ecosysteem is minder open dan dat van Windows. Aan de andere kant kan het technisch wel hoor. Criminelen en hackers mikken liever op Windows-gebruikers omdat die groep veel groter is.”

3. Google is een bedrijf dat geen kwaad in de zin heeft, ze zullen netjes omgaan met mijn privacy

“Larry Page en Sergey Brin (de oprichters van Google) hebben volgens mij geen kwaad in de zin. Toch durf ik mijn hand niet in het vuur te steken voor de sales-mensen van Google. Die zullen als ze bonussen verdienen toch net iets anders tegen jouw en mijn privacy aankijken.”

4. Wegblijven van Twitter, Facebook en andere social media is de beste bescherming van je privacy

“Het gaat niet alleen om de privacy van zaken die je actief deelt. Het gaat er meer om dat je zonder dat je het weet digitale sporen achterlaat. Bijvoorbeeld omdat de wifi op je smartfoon aanstaat. Of met je OV-chipkaart.”

5. Internet gaat niet meer om kennis delen maar om geld verdienen

“Dat is deels waar. Internet is een plaats waar geld wordt verdiend. Facebook geeft je niet voor niks ruimte op hun servers. Daar staat iets tegenover. Dat doe je in ruil voor een stukje privacy. Privacy is een ruilmiddel geworden. Als je niet betaalt voor het product dan ben je zelf het betaalmiddel.”

Hoe gaat Zelf om met persoonlijke data van klanten?

“Als verzekeraar slaan we gegevens van klanten op om ze beter en sneller te kunnen helpen, bijvoorbeeld bij schade. Daarmee zijn we ook verantwóórdelijk voor het beveiligen van deze data. Ik voel dit als een zware verantwoordelijkheid en volg de trends op dit vlak op de voet. Beveiliging van klantdata is super belangrijk.”

Tim, ben je zelf actief op social media?

“Ik twitter al een paar jaar en ik heb een Facebook-account. Al sta ik er wel altijd bij stil dat Google mijn updates opslaat en dat ze nooit meer verdwijnen. En dan nog schrik ik soms van wat ik achterlaat. Net als de Amerikaanse social-media-gebruikers in deze video.”

Tot slot nog een paar praktische privacytips van Tim…

  • Vertel op social media niet dat je op vakantie gáát, alleen dat je thuiskomt.
  • Verzin een zin als wachtwoord, één die je makkelijk kunt onthouden.
  • Gebruik 1password, een app die van één wachtwoord meerdere wachtwoorden maakt.
  • Kijk naar deze documentaire van Tegenlicht .

En als laatste tip…

Deel op social media geen ondeugende foto’s, ook niet als je de krant leest op het toilet. Voor je het weet fotografeer je meer dan alleen je schoenen.

Proclaimer

Tim is fan van Ixquick (anonieme zoekmachine), Startmail (mail die niet door de NSA wordt begluurd) en Ghostery (plugin waarmee je opdringerige cookies kunt uitzetten).

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

1 Response