hoofbeeld2

Leuke kantoortoepassingen voor een lelijk computertje

Het is geen nieuwe smaak vruchtensap. En ook geen ouwe hit van Prince. De Raspberry Pi is een mini-computer die het hart van elke nerd sneller laat kloppen. En daar hebben we er flink wat van bij Zelf. Niet gek dus dat een handvol collega’s razend enthousiast is over dit onooglijke kastje.

Maar eerst nog even een korte uitleg…

Voor mij als aspirant-nerd is de Raspberry Pi vooral een lélijk computertje. Het ultieme bewijs vind je op de grote foto. Van collega Gertjan begrijp ik dat je de Raspberry naakt, dus zonder behuizing koopt. De transparante case blijkt het populairst onder collega’s. In tegenstelling tot de Lego-variant beschermt hij de kwetsbare printplaat tegen stof, vocht en vuil.

De Raspberry Pi, dit kun je ermee doen

De kaalheid van de Raspberry Pi is, geloof het of niet, het belangrijkste koopargument. De mogelijkheid om er van alles-en-nog-wat in te pluggen maakt hem de natte droom van elke nerd. Mijn collega’s gebruiken de Raspberry thuis om films te bekijken, over hun kroost te waken of om hun tv van meeveranderend licht te voorzien. Hier op de 7e etage heb ik nog geen werkende Raspberry gezien. Daarom de hoogste tijd om eens te brainstormen over toepassingen voor op de werkvloer. We trappen af met nummer 3:

3. Als tafelvoetbalscorebord

tafelvoetbal-scorebord

Even stoom afblazen tijdens een potje voetbal. We doen het graag bij Zelf. Maar bij sport hoort ook frustratie. Zo nu en dan is er onenigheid over de stand. Een scorebord zou dat probleem in één keer oplossen. Laat ene Mike Berkman daar nou software voor ontwikkeld hebben. Nu alleen nog een klein LED-bordje vinden…

2. Als afstandsbediening voor het koffie-apparaat

koffiesms

Sinds onze verhuizing kunnen we ook kiezen voor een Italiaans bakkie koffie. Daarvoor moeten we wel eerst 7 verdiepingen afdalen. Om meer tijd over te houden voor tafelvoetbal ons werk zou het dus fijn zijn als de koffie al klaar staat als we de 2 minuten durende voetreis naar beneden hebben afgelegd. En met de Raspberry Pi kan dat ook gewoon. Mocht jij nou ook je koffie op afstand willen zetten: de jongens van Zipwhip leggen je hier uit hoe je dat klusje klaart.

1. Als klant-in-de-wacht-zoemer

klantwachtmelder

Klanten houden niet van wachten. Mijn collega’s van de klantenservice doen de hele dag hun best om klanten zo snel mogelijk te woord te staan. Ik ben benieuwd wat ze van deze toepassing vinden: de klant-in-de-wacht-zoemer. Hij applaudiseert als een klant uit de wacht komt en maakt een boe-geluid als een klant tussentijds ophangt. We moeten alleen nog even uitvogelen hoe we dit technisch voor elkaar krijgen. Wordt vervolgd.

Is jouw nerd-hart ook op hol geslagen? Bekijk nog eens 8 toepassingen van dit mooi-lelijke kastje.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

6 Responses

 1. Victor zegt:

  Onooglijk?! Lelijk?! Wat een tendentieuze berichtgeving! 🙂

  • Iwan zegt:

   Ik wilde de lezer niet misleiden hoor. Het is de 2CV (de ‘eend’)onder de computers begreep ik van Gertjan. Na die vergelijking ging ook mijn hart sneller kloppen. Kwestie van een paar maanden en ik ga ook voor de bijl. 😉

 2. Koen Verhofstad zegt:

  Krijgen jullie commissie?

  Leuk stukje!

  • Iwan zegt:

   Nee hoor Koen. We gaan er geen commissie voor oprichten. Bedankt voor je compliment.

 3. Gertjan zegt:

  Een interessant stukje proza!
  Ik vermoed dat we meer over de Raspberry Pi gaan horen 😉