Regen en dieven zijn de grootste bedreiging voor ons huis

Iedere 8,5 minuut wordt er ergens in Nederland ingebroken. Dat zijn bijna 170 huizen per dag. Jaarlijks komt het totaal aantal inbraken of pogingen daartoe op een slordige 89 duizend. Naast de schade van de gestolen spullen, is er ook een hoop schade te betreuren door vernielde sloten, deuren en ramen. De zogenaamde braakschade. Deze trieste getallen zijn sterk groeiende. Dat geldt ook voor schade door weersinvloeden, zoals regen of storm. Het verband tussen deze twee schadesoorten? Achterstallig onderhoud.

Braakschade sterk gestegen

U denkt misschien dat braakschade ontstaat na een stevig avondje uit of het eten van kliekjes die beter weg waren gegooid, maar in dit geval hebben we over de schade die inbrekers bij u hebben achtergelaten. Inbrekers gebruiken immers alternatieve methoden om uw huis binnen te komen. Deze alternatieve methoden zij bijvoorbeeld een koevoet, een flinke schroevendraaier of iets minder subtiels als een baksteen door uw raam. Hierdoor ontstaat flinke schade, die bovenop de schade komt van de ontvreemde spullen.

Schade door noodweer of door een zacht regenbuitje?

Naast de sterke stijging van (in)braakschade, is ook de schade door weersomstandigheden flink gestegen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan regenwater dat langs uw strakgestucte muren loopt, of een stevige bries die uw dakpannen in de glazen serre van uw buurman blaast. De stijging van storm- of regenschade is te wijten aan verschillende oorzaken. Een daarvan is de vermoedelijke klimaatverandering. Het regent vaker, langer en heftiger. Stormen zijn extremer en langduriger en ook de temperaturen kunnen binnen een korte tijd oplopen van extreem koud naar extreem warm en vice versa.

Achterstallig onderhoud vaak een boosdoener

Door de economische crisis en het sentiment dat bij ons heerst, zijn we minder snel geneigd om de portemonnee te trekken. Zelfs als dat voor iets essentieels is als broodnodig onderhoud aan uw huis. Een raampje waarvan de sluiting niet goed meer werkt is een doelwit van de oplettende inbreker. Hoe minder moeite deze hoeft te doen om binnen te komen, hoe beter het voor hem is. Die is immers gebaat bij snelheid. Dat geldt ook voor iets als een kleine lekkage. Soms denken we dan “ach een handdoekje eronder of een potje, voor die paar keer dat het zo hard regent, is ook wel goed.” Helaas wordt de schade aan wanden en plafond steeds groter.

Uw of opstalverzekering en slecht onderhoud

Als schade het gevolg is van slecht onderhoud (en dat moet een schade-expert beoordelen), dan kan het zijn dat u nul op het rekest krijgt als u die schade claimt op uw of opstalverzekering. Voor een verzekering wordt u geacht om er alles aan te doen om schade te voorkomen. Als u nalaat om dat kozijn een likje verf te geven, die gebarsten dakpan te vervangen of de kapotte sluiting van het achterraam te vervangen, dan kan dat tot een veel grotere financiële strop leiden. En dat is iets dat we niet moeten willen met z’n allen.

You may also like...