annapurna-himalaya-kathmandu-nepal

Je had reisplannen naar Nepal, wat nu?

Eén van de armere landen in de wereld is getroffen door een hevige aardbeving. Duizenden Nepalezen verloren het leven, bijna 3 miljoen heeft geen huis meer. Er zijn ongetwijfeld Nederlanders die hun reis naar Nepal heroverwegen. Hoe bepaal je of je reis doorgaat en bij wie kun je terecht als je financiële schade hebt? Ik vraag het aan Robin, onze reisverzekeringsdeskundige.

Ik twijfel of ik mijn reis naar Nepal door laat gaan. Waar kan ik mijn beslissing op baseren?

‘Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen af. Op dit moment is het reisadvies voor heel Nepal negatief. Tenzij je door een hulporganisatie wordt uitgezonden doe je er goed aan om niet naar Nepal af te reizen.’

Situatie 1: ik heb een vliegticket én ik heb een verzekering met annuleringsdekking. Krijg ik mijn ticket vergoed?

‘Dit is een zaak tussen jou en de vliegmaatschappij. De annuleringsverzekering kun je aanspreken als je vanwege een gebroken been of een andere persoonlijke reden je reis moet afzeggen. Vliegmaatschappijen bieden in dit soort situaties vaak aan om je vliegreis om te boeken naar een andere bestemming of een andere datum. Dat doet de KLM op dit moment ook voor Nepalreizigers.’

Situatie 2: Stel, ik heb een georganiseerde rondreis door Nepal geboekt. Het reisadvies blijft negatief. Wat gebeurt er dan?

‘De kans is groot dat de reisorganisatie je een alternatief biedt . Reisorganisaties sluiten ook verzekeringen af voor dit soort situaties.’

Situatie 3: Ik besluit om naar Nepal af te reizen. Nepalezen hebben het dagelijks leven weer opgepakt, het reisadvies is positief. Het hotel dat ik had geboekt (en betaald) houdt zijn deuren gesloten. Heb ik nu iets aan mijn reisverzekering?

‘Heb je een reisverzekering met annuleringsdekking? Dan vergoeden wij de kosten die je maakt als je moet uitwijken naar een ander hotel. Dit geldt voor reizen die je zelf samenstelt, dus ticket en verblijf heb je apart geregeld.’

Jouw steun voor Nepal

Heb je behoefte om de Nepalese bevolking te steunen? Mijn collega Marijke is bevriend met de oprichter van Stichting Veldwerk, René Veldt. Sinds 1999 is hij in Nepal en helpt hij Nepalezen een menswaardig bestaan op te bouwen. René kan je donatie hard gebruiken.

Bagage wél verzekerd (update 1 mei 2015)

Was je tijdens de aardbeving in Nepal en heb je een Zelf Reisverzekering (doorlopend of kortlopend)? Vermiste of beschadigde bagage kun je bij ons claimen. Onze reisverzekering en die van andere verzekeraars keert normaal gesproken niet uit als de schade een gevolg is van een aardbeving of ander natuurgeweld.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

1 Response

  1. marijke Bruin zegt:

    Iwan en club, heel hartelijk dank ook namens Rene Veldt voor deze opmerking te plaatsen, dat geeft hem zeker steun en komt er van alle kanten hopelijk veel geld binnen! Het is daar echt een NOODsituatie, maar gelukkig, Rene en kids zijn veilig!