hamburger-cola

“Wilt u misschien nog een extra dure verzekering bij uw reis?”

Je bestelt een hamburger in een fastfoodrestaurant. ‘Wilt u er misschien nog iets bij drinken’, vraagt het meisje achter de kassa. Bij het boeken van een reis gebeurt ongeveer hetzelfde. Alleen is de beker cola nu een reisverzekering. Een extra dure reisverzekering.

Het boeken van een reisverzekering bij je reis kan een bewuste keuze zijn. Als je geen zin hebt om op internet prijzen te vergelijken bijvoorbeeld. Of als je bang bent dat je er één vergeet af te sluiten. Toch moet je niet vreemd opkijken als je via je reissite tientallen euro’s meer betaalt dan een losse reisverzekering.

Behoorlijk prijzig

Een paar maanden geleden deed de Consumentenbond een onderzoek onder reisbureaus. In het onderzoek gingen 100 mysteryshoppers op pad voor een zon- of wintersportreis inclusief een reis- en annuleringsverzekering. De consumentenorganisatie concludeerde dat bij driekwart van de gevallen een reis- en annuleringsverzekering werd aangeraden die vergeleken met een losse verzekering ‘behoorlijk prijzig’ was.

Rookgordijn rond vergoeding

Het onderzoek van de Consumentenbond richtte zich op boekingen via reisbureaus. Maar ook op reisverzekeringen geboekt via online reisaanbieders kan het predikaat ‘behoorlijk prijzig’ worden geplakt. We vroegen Robin, technisch productmanager van Zelf, naar een verklaring voor de hoge premie. “Voor de reisverzekering gelden soepele toezichtregels. Een verzekeraar of een reisorganisatie hoeft een klant niet te vertellen welk deel van de premie als provisie naar de bemiddelaar gaat. Kies je als consument voor het los aanvragen van een reisverzekering dan heb je niet te maken met provisie. Een ‘losse reisverzekering’ is daarom in de regel goedkoper.”

Goedkoper alternatief: losse reisverzekering

Heb je een kleine portemonnee dan loont het dus de moeite om de premies van reisverzekeringen te vergelijken. De reisverzekering kun je de avond voor je vertrek nog aanvragen. Voor de annuleringsverzekering moet je sneller zijn. Deze kun je tot 14 dagen na je boeking aanvragen. Ga je twee keer per jaar op vakantie dan kun je ook een doorlopende reisverzekering overwegen.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

1 Response

  1. ton zegt:

    Het zou goed zijn ook te vermelden waarom het goed is een kortdurende reisverzekering af te sluiten ivm de beperkte baissverzekeringsvergoeding van buitenlandse ziektekosten. Zelf geeft in de bijbehorende polis de beperking dat niet vergoed wordt als ‘de (tand)arts of het ziekenhuis niet erkend zijn door de bevoegde instanties.’ ‘Neem bij twijfel contact op met SOS International’, staat er dan achter. Maar op de betreffende website is daarover echt niets te vinden. Is daarmee het risico nu wel of niet afgedekt dat in 2012 aan de orde gesteld werd door de consumentenprogramma’s op tv?