tsunami

Reizen naar een land in nood – hoe ga je daar mee om?

Als je een schitterende vakantie hebt gepland naar een land dat te kampen heeft of krijgt met (politieke) instabiliteit, een natuurramp of zware criminaliteit, dan heb je een probleem. Voor zo’n land geldt namelijk doorgaans een zogenaamd negatief reisadvies. Een dergelijk advies wordt gegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Negatief reisadvies kun je naast je neerleggen (maar of dat verstandig is…)

Een negatief reisadvies is niet bindend. Het word je niet verboden om de reis te ondernemen. Maar wanneer je besluit om toch naar zo’n land op reis te gaan, dan loop je een verhoogd risico op schade aan jezelf of aan je spullen. Schade die in de meeste gevallen niet wordt gedekt door een reisverzekering. Je neemt immer bewust een (groot) risico.

Annuleren bij negatief reisadvies?

Een reis naar een land waar het op dat moment niet zo lekker gaat, kun je natuurlijk eenvoudig annuleren. Het geld dat je ervoor hebt betaald is in sommige gevallen echter moeilijker terug te krijgen. Over het algemeen kun je het niet claimen op een annuleringsverzekering. Wel is het soms mogelijk om via je touroperater de reis te annuleren of om te boeken.

Wanneer er problemen ontstaan tijdens je vakantie

Als er tijdens je vakantie onlusten uitbreken of er vindt een natuurramp plaats, dan moet je zo snel mogelijk de alarmcentrale van je reisverzekering bellen. Deze helpt je met de terugkeer naar een veilige haven. Als je reisorganisatie aangesloten is bij het Calamiteitenfonds, dan kun je je vakantie vaak kosteloos annuleren of laten aanpassen. Dat is niet mogelijk via je reisverzekering. Het Calamiteitenfonds geldt echter niet als deze een dekkingsbeperking heeft uitgevaardigd. Wanneer dat wordt afgegeven dan kun je de reis vanaf dertig dagen voor vertrek gratis annuleren.

You may also like...