rookmelder-in-de-schuur

De rookmelder en mijn vijf rammelende bezwaren

Hij ligt al maanden keurig in de plastic verpakking op een plank in mijn schuur. Batterijen, schroefjes, alles zit erbij. Ophangen is zo gepiept. Waarom heb ik zo lang getreuzeld met het ophangen van deze werkloze rookmelder?

De hoogste tijd om mijn 5 bezwaren tegen deze plastieken levensredder eens op een rijtje te zetten en met visueel bewijs te weerleggen.

1 Aan mijn neus mankeert niks, rook ruik ik toch wel

‘Ik ben een alerte slaper. In een paar seconden sta ik naast mijn bed, ook als ik rook ruik.’ Deze gedachte, mijn belangrijkste motivatie om geen rookmelder op te hangen, was in één keer aan diggelen toen ik dit oude Amerikaanse artikel las. In een diepe slaaptoestand is de kans ongeveer 50/50 dat je door de rooklucht heen slaapt.

2 Het is best veel werk om steeds nieuwe batterijen te halen

Volgens de gebruiksaanwijzing van mijn verstofte rookmelder gaat de bijgeleverde batterij, zo één met twee drukknopen erop, een jaar mee. Ben benieuwd.

3 Mijn nachtrust is me veel te lief

In een vakantiehuisje in Italië hing een brandmelder die ’s nachts plotseling afging. Geen vlammetje te zien. De volgende ochtend kwam ik er achter dat de batterij gewoon bijna op was.Dan geeft ie een waarschuwing. Oplossing: zelf regelmatig testen, een paar keer per jaar.

4 Met vuur spelen? Dat is niks voor mij

De grootste brandveroorzaker is niet de kandelaar maar de wasdroger. ‘Ook al houd je het pluizenfilter bij, toch kan een propje textiel in de afvoerslang de hele boel in de hens zetten’, vertelde mijn wasdrogerreparateur me vorige maand. Vanaf dat moment ben ik gaan twijfelen.

5 Ze werken altijd op ’t verkeerde moment

Nergens op internet heb ik bewijs kunnen vinden waaruit blijkt dat rookmelders op het moment suprême niet werken. Wat ik wel vond was deze 5 jaar oude commercial van een uitheems chipsmerk.

Uit het plastic dus maar…

Thuis zijn ze blij met dit stukje. Na jaren (ik beken, het waren geen maanden maar jaren dat het apparaat ongebruikt in mijn schuur lag) hangt er eindelijk een rookmelder aan het plafond van onze zolder. En nu maar hopen dat hij geen gevoel voor humor heeft.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

3 Responses

 1. René zegt:

  Ik heb die van mij meteen maar even getest.

  Werkt prima, maar ik heb nu wel een piep in mijn oor.

 2. Niels zegt:

  Vorig jaar ben ik zelf voor de bijl gegaan. Na jaren verstoffen zou ik ze dan eindelijk gaan ophangen. Toch eerst even een specialist gesproken. Het is niet de batterij die het probleem is, maar het detectiemechanisme dat langzaam aan achteruit gaat. Je test alleen maar of de stroomvoorziening nog werkt.

  Er zijn nu melders die het “gegarandeerd” 10 jaar doen en dan moet je de melder compleet vervangen. Het ophangen was inderdaad een fluitje van een cent. ik zit nu weer goed tot 2023…

  Een klein probleem: Mijn droger staat in de garage. Daar komt de temperatuur (als het gaat vriezen) dicht bij het vriespunt waardoor de stroomvoorziening alsnog slecht werkt met als gevolg een melder die midden in de nacht af gaat. Je kunt niet alles hebben!

  • Iwan zegt:

   Haha, je bent net als ik Niels. Goed om te lezen. Hopelijk word je niet te vaak uit je bed gepiept. Bij mij staat de teller nog op 0.