Schadedagen, zijn die van tevoren te voorspellen?

Met 2012 achter de rug, is het tijd om vooruit te blikken op 2013. Daarbij is het interessant om te kijken naar het aantal schademeldingen voor dit nieuwe jaar. Om dat te kunnen doen, moeten we eerst kijken naar de geschiedenis, want daar valt immers veel lering uit te trekken. Hebben speciale dagen of momenten invloed op het aantal schademeldingen?

Een paar feiten over schades in 2012 op een rij

Gemiddeld waren er in 2012 rond de 20 schademeldingen per dag. Woensdag 23 mei was de dag met de meeste schades, maar liefst 53 schademeldingen. Vrijdag 3 februari en donderdag 6 december waren ook drukke dagen met 48 schades per dag. Beide kerstdagen en 26 februari waren juist hele rustige dagen met 8 schadegevallen.

De records voor 2012 zijn gevestigd op ‘normale’ dagen. Wellicht dat het weer hier een belangrijke rol heeft gehad. De KNMI heeft het volgende over 23 mei te melden:

“Op de 23e veroorzaakten een trog met name in het zuiden en midden onweersbuien, lokaal met hagel. Omdat de buien traag trokken viel plaatselijk veel regen; In St. Anthonis76 mm.”

Maakt de dag uit?

De woensdag en de vrijdag zijn over het algemeen drukke dagen wat betreft schades. Samen zijn ze goed voor 32% van het totaal aantal schades. Dat zondag nog een rustdag is blijkt ook uit het aantal schades. Slecht 1 op de 10 schades vindt plaats op een zondag. Het maakt trouwens niet uit in welke maand je rijdt. Elke maand zijn er relatief net zo veel schademeldingen. Rond de 8%.

Volle maan of Vrijdag de 13e

Volle maan lijkt invloed te hebben op het aantal schademeldingen. Opvallend is dat op 31 augustus er 50% meer schades zijn gemeld dan op een gemiddelde dag. Met de volle maan in november was dat 45% meer en in oktober was dat 35% meer. Maar er kan ook een positieve invloed van uitgaan.

Dat blijkt wel met de volle maan in september en december, ruim 60% minder schademeldingen. Ook vrijdag de 13e lijkt mee te vallen. In 2012 hebben we drie keer de beruchte vrijdag de 13e meegemaakt (januari, april en juli). Alleen in juli was er sprake van een opvallende ongeluksdag met 50% meer meldingen dan een gemiddelde dag.

Andere opvallende dagen?

Wat valt op als je kijkt naar de schademeldingen en bijvoorbeeld de feestdagen of andere bijzondere dagen? Dat de Sint niet zo heel goed heeft uitgekeken. Ruim 50% meer meldingen op 5 december. De dag na Prinsjesdag, ruim 40% meer meldingen. Tweede pinksterdag, 40% meer meldingen. Nieuwjaarsdag, 50% meer schades. Ramadan, ook 50% meer schades.

Zijn alle feestdagen dan zorgwekkend? Nee, gelukkig niet. Kerstdagen, 70% minder meldingen. Het Suikerfeest, 60% minder meldingen. Pasen, 50% minder meldingen. En Goede vrijdag doet zijn naam geen eer aan. In de haast om weg te gaan zijn er ruim 40% meer schades dan op een gemiddelde dag.

En het maakt niet uit of het Vaderdag is of Moederdag; beide dagen zijn er veel minder schademeldingen.

En jij?

Heb jij nog een schadegeval meegemaakt op of rond een bijzondere dag? Laat het ons weten met een reactie.

You may also like...