Schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een autoverzekering krijgt u te maken met het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Deze schadevrije jaren hebben invloed op de korting op uw premie. Deze korting wordt no-claimkorting genoemd en kan oplopen tot maar liefst 80%.  

Autoschade

Bonus-malus
Als u geen schade claimt bij uw verzekeraar, dan wordt u daardoor extra gewaardeerd. U ontvangt deze waardering in de vorm van korting. Dit systeem heet het bonus-malussysteem. Dit principe is gebaseerd op de gedachte dat ‘goede’ rijders niet moeten gaan betalen voor de schade van ‘slechte’ rijders. 

Bonus-malusladder

Elk jaar dat u geen schade heeft ingediend stijgt u een trede op de zogenaamde bonus-malusladder. In deze ladder is de hoeveelheid schadevrije jaren gekoppeld aan de korting die u ontvangt. Hoe hoger u op de ladder bent gekomen, hoe hoger de korting wordt. Toch kan de korting ook een aantal tredes gelijk blijven.  

Hoe ziet die ladder er uit?

In de ladder is vastgesteld welke korting bij welke trede hoort en naar welke trede u afdaalt na een claim. De hoogte van de claim heeft geen invloed op het aantal tredes dat u daalt. In de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de bonus-malusladder er uitziet. U ziet ook dat als u nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd, u soms extra premie zult moeten betalen. Bovendien wordt duidelijk dat het aantal schadevrije jaren niet gelijk is aan de hoogte van de trede. De inhoud van de ladder wordt per verzekeraar anders ingevuld.  

Schadevrije
jaren
B/M-trede Kortingspercentage BM-trede na één verzekeringsjaar
Géén schade 1 schade 2 schaden 3 of meer schaden
15 20 80 20 15 8 1
14 19 80 20 14 8 0
13 18 80 19 13 7 0
12 17 80 18 12 7 0
11 16 80 17 11 6 0
10 15 80 16 10 6 0
9 14 80 15 9 5 0
8 13 78 14 8 4 0
7 12 76 13 8 4 0
6 11 72 12 7 3 0
5 10 68 11 7 3 0
4 9 64 10 6 2 0
3 8 60 9 5 1 0
2 7 56 8 4 1 0
1 6 52 7 3 1 0
0 5 48 6 2 1 0
-1 4 40 5 1 1 0
-2 3 32 4 0 0 0
-3 2 20 3 0 0 0
-4 1 4 2 0 0 0
-5 0 +30 1 0 0 0

Bij welke schade daalt u niet in de ladder?

Kan uw verzekeraar de schade verhalen op een andere partij die aansprakelijk gesteld wordt? Dan daalt u niet in de ladder en dus ook niet in uw no-claimkorting.  

Overstappen naar een andere verzekeraar

Stapt u over naar een andere autoverzeraar? Dan is uw oude verzekeringsmaatschappij verplicht uw opgebouwde aantal schadevrije jaren door te geven aan de nieuwe verzekeraar. Het is dan belangrijk om te weten wat uw werkelijke hoeveelheid schadevrije jaren zijn. Er zijn namelijk ook regelingen waarbij u middels een bescherming na een claim niet terugvalt in korting, maar wel in het aantal schadevrije jaren. Dit aantal kunt u vinden op de polis van uw verzekering en is ook op te vragen bij uw verzekeraar. 

Uw korting bij Zelf.nl

Bent u benieuwd naar uw no-claimkorting bij Zelf.nl? Doe een premieberekening op onze site! U zult ook aangenaam verrast zijn over onze lage premie. 

You may also like...

11 Responses

 1. M.verhees zegt:

  Mijn huidige verzekering zegt dat ik mijn 14 schadevrije jaren niet mee kan nemen naar een nieuwe verzekering i.v.m de verzekering van een tweede auto die nog maar 2 schadevrije jaren opgebouwd heeft Maar wel aan dezelfde polis hangt en ook 75 procent korting krijgt . Hoe zit dit

 2. Lars zegt:

  Dat klopt. Schadevrije jaren gelden voor 1 auto. Zelf.nl biedt wel hetzelfde kortingspercentage voor een 2e auto. Dit moet u dan wel doorgeven aan Zelf.nl

  U kunt daar meer over lezen op:
  http://van.zelf.nl/autoverzekering/autoverzekering-tweede-auto-bij-zelf-nl/

  • Joop Goedegebuure zegt:

   Het klopt wel wat u stelt aangaande het begrip ‘schadevrije jaren’, nl.dat daar veel misverstanden over bestaan en verzekeraars in het algemeen daar niet helder over zijn in hun voorwaarden/polissen. Ik heb daar wel een voorbeeld van maar wil beginnen met 3 vragen:
   1. begrijp ik het goed dat het aantal schadevrije in uw tabel (de officiele Zelf.nl-tabel naar ik aanneem)gemaximeerd is op 15? Dus het telt absoluut niet als je bijv. 23 schadevrije jaren hebt?
   2. als ik na 23 schadevrije jaren in trede 20 terecht ben gekomen en gebleven en vervolgens een schade aanmeld, ga ik dan terug naar trede 15 en blijft mijn BM-korting van 80% in tact? En val ik dan v.w.b. mijn schadevrije jaren naar 10?
   3. ik lees in de tabel dat je ook een negatief aantal schadevrije jaren kunt hebben, zie de onderste 5 treden. Waaromstaat daar niet gewoon het getal 0?

   Ik ken een verzekeraar die na een schade het nieuwe aantal schadevrije jaren berekent volgens een formule waarin het begrip instaptrede wordt gebruikt. Die wordt dan ‘losgelaten’ op het nieuwe aantal schadevrije jaren in de tabel (zie bij mijn vraag nr. 2) waarin ik denk dat ik na een schade op het nieuwe aantal van 10 jaren uitkom)waardoor de uiteindelijke uitkomst dan nog een stuk lager is, bijv. 5 schadevrije jaren. Dat maakt dus nuets uit voor de premiekorting, die is dan nog gewoon 80%, maar bij een eventuele overstap naar een andere verzekeraar kom je daar dan terecht in een heel lage BM-trede. Kortom die verzekeraar houdt op die manier zijn klanten wel vast. Hanteert Zelf ook die instaptrede? Dus eigenlijk is dit mijn 4e vraag.

   met vr. gr.,
   J. Goedegebuure

   • Lars zegt:

    Beste Meneer Goedegebuure,

    Bedankt voor uw reactie. Hieronder vindt u het antwoord op uw vragen.

    1. begrijp ik het goed dat het aantal schadevrije in uw tabel (de officiele Zelf.nl-tabel naar ik aanneem)gemaximeerd is op 15? Dus het telt absoluut niet als je bijv. 23 schadevrije jaren hebt?

    Dat klopt ten dele. Eigenlijk moet er 15 of meer schadevrije jaren. De hoogste trede die u kunt bereiken is trede 20. Deze is bereikt na 15 schadevrije jaren. U kunt niet hoger klimmen dan die 20 treden en dat betekent dat 23 schadevrije jaren geen extra korting opleveren.

    2. als ik na 23 schadevrije jaren in trede 20 terecht ben gekomen en gebleven en vervolgens een schade aanmeld, ga ik dan terug naar trede 15 en blijft mijn BM-korting van 80% in tact? En val ik dan v.w.b. mijn schadevrije jaren naar 10?

    U bent na 15 jaar terechtgekomen in trede 20. Gedurende die 8 extra schadevrije jaren bent u daarin gebleven. Rijdt u een keertje schade, dan valt u terug naar trede 15, wat u nog steeds 80% korting oplevert. U houdt dan 10 schadevrije jaren over.

    3. ik lees in de tabel dat je ook een negatief aantal schadevrije jaren kunt hebben, zie de onderste 5 treden. Waaromstaat daar niet gewoon het getal 0?

    Dit is volgens de standaard die veel verzekeraars hanteren. Een negatief aantal schadevrije jaren ontstaat doordat een (beginnende) bestuurder, die weinig of geen schadevrije jaren heeft, brokken maakt. Hij zit dan aan de ‘malus’kant van de ladder.

    Op uw 4e en laatste vraag kan ik antwoorden dat bij de meeste verzekeraars 10 schadevrije het maximale kortingspercentage geven. Dus met meer dan 15 schadevrije jaren, behoudt u bij alle verzekeraars het hoogste kortingspercentage.

 3. emin zegt:

  Laris wil je ook even naar mijn polis kijken want.

  Die klopt niet ik had schadevrijejaren van 11 en 15-80% 2012 ,,ik heb melding gedaan van 1,5 schades. in 2012

  Hiermij zak je naar 6 schadevrijjaren en trede 11 72%

  En in mijn geval ben ik gezak naar 1 schadevrijejaar en 6-52%

  en hiermij betaal je te veel premie wat niet juist is.

  Dat kan niet niet juist en Bart nieborg of zo behandeld mijn klacht ja bakt er niks van…Zon treietirige miezerige bloemschikende dame reactie
  kan niet en achteraf oooooooooo aaaaaaaa onze excusses interne fout,niks fout mout,In plaats van nutteloos hier bloggen en je sociale leven doen en gaan en je maaltijd voorkeur te melden kunt u misschien beter deze questie oplossen netjes.

  En op u polisvoorwaarden Z.A.10.01 worden de schadevrijejaren niet vermeld op het bonus/malus tabel pagina 7 dus mensen controleer u polis
  pas op!!!!!!!!!Echte kantoor gangsters poe poe stoer hoor

 4. Geneviève zegt:

  Na 1 jaar schade vrij te hebben gereden. Heb ik nu schade gemaakt. Gaat mijn premie omhoog? Zoja hoe bereken ik dat?

  • Lars zegt:

   Na 1 jaar schade vrij te hebben gereden. Heb ik nu schade gemaakt. Gaat mijn premie omhoog? Zoja hoe bereken ik dat?

   Dat is mogelijk. Het ligt er aan hoeveel schadevrije jaren je hebt op het moment dat je schade rijdt.

   Heb je slechts 1 schadevrij jaar, dan zit je in trede 6 (zie tabel) en krijg je 52% korting op je premie.

   Bij een schade val je terug naar trede 3. Daar hoort 32% korting bij.

   Betaalde je bijvoorbeeld eerst € 45 voor je premie, dan is de kale premie € 45 / ((100-52)/100) = € 93,75.

   De premie met 32% korting is € 93,75 * ((100-32)/100) = € 63,75

   Dus je gaat iets minder dan € 20 euro meer premie per maand betalen.

 5. Klara zegt:

  Wat nou als ik schade rijd met een auto van een ander. Ben ik met een WA dan verzekerd om de schade aan de auto van degene waarin ik reed en die van de andere benadeelde te vergoeden? Of moet dat gedekt worden door degene van wie de auto is? Dat lijkt mij niet toch?

  • Lars zegt:

   Nee, die schade (mits gedekt) wordt betaald door de WA-verzekering van de eigenaar van de auto. Niet door degene die de auto leent. Want stel dat diegene zelf geen auto heeft, dan heeft diegene ook geen WA-verzekering.

   Een aansprakelijkheidsverzekering is een ander verhaal. Dat is een verzekering voor schade waar jij aansprakelijk voor kan worden gehouden. Helaas worden motorvoertuigen daarin expliciet uitgesloten. Dit om te voorkomen dat mensen hier schade op claimen om geen schadevrije jaren te hoeven verliezen.

 6. D. Rap zegt:

  Kleine typo in de tekst:
  “Dit systeem heet het monus-malussysteem.”