mona-lisa-origineel

“Leuk schilderijtje aan je muur, maar is ze wel verzekerd?”

Een kindertekening, een lijst met een zwart-wit kindergezicht, een reproductie en een fotodoek van IKEA. Zo maar een greep uit de woonkamerversieringen van de bewoners in het straatje waar ik woon. Hangt één van deze stukken ook aan jouw muur? Dan blijf je keurig onder de ‘kunst- en antiekdekking’ van € 15.000 en ben je met onze inboedelverzekering prima verzekerd. En met onze aanvullende kostbaarheden verzekering ben je zelfs tot €25.000 verzekerd. Heb je één van de onderstaande originele schilderijen aan je muur hangen? Meld je dan op het politiebureau in je woonplaats.

Vermist 1: gisteren stond hier een viskar

Ik had nog nooit van Matthijs Withoos gehoord. Tot ik op Wikipedia las dat dit schilderijtje in 2005 uit het Westfries museum te Hoorn werd ontvreemd en sindsdien nooit meer is teruggevonden. Zou het goed doen op een industrieel-grijze muur van een Vinex-woning.

Vermist 2: ideaal weertje om te kitesurfen

Vermist sinds 2002, dit sombere werk van Vincent van Gogh. Een werk dat Vincent aan het begin van zijn stormachtige carriere in Scheveningen schilderde. De dieven werden een jaar later opgepakt. Heb jij dit misschien aan je muur hangen?

Vermist 3: hoge enge bomen vangen veel wind

De kans bestaat dat de dieven van dit schilderij dachten een echte Rembrandt onder hun arm te hebben. Achteraf bleek het een doek van één van Rembrandts leerlingen te zijn, van Govert Flinck om precies te zijn. Er hangen nog 18 in het Rijksmuseum dus die ene aan jouw muur kunnen ze wel missen.

Vermist 4: unplugged-sessie uit 16-honderd-nog-wat

‘Present whereabouts unknown’zegt Wikipedia over dit werk van Johannes Vermeer. Een vertrouwd indoorschilderij van één van de meest gewaardeerde Nederlandse schilders. Het werd in 1990 uit een Bostons museum van de muur gehaald.

Hangt er een Mona Lisa in je woonkamer?

Volgens betrouwbare bronnen hangt de échte Mona Lisa, het bekendste schilderij van alleskunner Leonardo da Vinci, in het Louvre. Daar werd ze ruim een eeuw geleden door een oud-medewerker, Vincenzo Peruggia, stiekem weggehaald. Twee jaar later werd ze in Florence teruggevonden. Perrugia rechtvaardigde zijn actie met het verhaal dat Napoleon de Mona Lisa had gestolen en dat hij het doek teruggaf aan Italië.

Gepikte schilderijen niet gedekt

Heb je één van de vermiste kunstwerken aan je muur hangen? Dan heb je niet veel aan onze inboedelverzekering. We verzekeren namelijk alleen spullen waarvan je de rechtmatige eigenaar bent.

Het idee voor de beschrijvingen van de schilderijen heb ik gejat van Nico Dijkshoorn. Ik moest hard lachen om zijn beschrijvingen in het boekje Dijkshoorn kijkt kunst.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...