enge-haai

3 dingen die ik heb geleerd van Discovery’s Shark Week

Vanaf 18 t/m 23 augustus is het op sensatiezender Discovery Shark Week! En dat zullen we weten ook. Links en rechts, online en offline, schreeuwt Discovery het van de daken. Maar het ooit zo wetenschappelijke discovery is niet meer wat het geweest is. In plaats van coole feiten krijgen we nu sensationele, schreeuwerige onzin voorgeschoteld. Bijvoorbeeld deze 3 dingen.

1. Er zwemt een 15 meter lange haai in onze oceanen: megalodon

Megalodon_scale1
Vorig jaar presenteerde Discovery het programma Megalodon: The Monster Shark That Lives. Met echte wetenschappers. Over een gigantische haai waarbij de gevreesde Witte Haai vergeleken een sardientje is. De megalodon is niet 2 miljoen jaar geleden uitgestorven en zwemt nog steeds in onze zeeën, jagend op argeloze mensen … of walvissen.

2. Haaien zijn de grootste bedreiging voor argeloze zwemmers

Scarface-tigershark
Net als Jaws een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid was, laat Discovery ons zien dat haaien allemaal rotzakken zijn. Ze zijn er bijna allemaal op uit om ons op te vreten. Zonder aanzien des persoons. Mocht je ergens bij Florida, San Francisco, Cape Town of Alberta een teen in het water steken, dan moet je niet vreemd opkijken dat je hem kwijt bent. Dat er gemiddeld per jaar slechts 6 à 7 gedocumenteerde haaienaanvallen plaatsvinden, berust op een hardnekkige mythe.

3. Wat is erger dan een haai? Een zombiehaai!

night_of_the_zombie_sharks_by_wukoslav-d3hewmk
De titel doet het ergste vermoeden: Zombie Sharks! Alsof gewone zombies niet erg genoeg waren. Een zombiehaai is een 3 ton wegende superzombie met kilometers aan messcherpe tanden. Valt je niet alleen aan in diep water of ergens in de tropen, maar gewoon op het land, in je achtertuin. Dat we hier te maken hebben met het fameuze tonic immobility van haaien is slechts bijzaak. De titel, mensen, daar gaat het om.

Wat ik heb geleerd over haaien van de schade-afdeling van Zelf

Ik kan je geruststellen. Mocht je op vakantie ten prooi vallen aan een megalodon, een zombiehaai of een willekeurige andere haai, dan ben je daar gewoon voor verzekerd. Denk er wel aan om een ongevallendekking bij je reisverzekering af te sluiten.

You may also like...