Slagingspercentage rijexamen 17-jarigen hoger dan gemiddeld

Jongeren van 17 jaar die rijexamen doen slagen hier vaker voor dan oudere mensen. Het slagingspercentage ligt ruim 10 procent hoger. Dat is fors hoger. Waarschijnlijk is dat te danken aan het feit dat jongeren van die leeftijd gemotiveerder zijn. Althans, dat meldt de Telegraaf.

Sinds november 2011 mogen jongeren van 16,5 al beginnen met rijlessen, zodat ze op hun zeventiende examen kunnen doen. Als ze vervolgens slagen voor dit examen, dan mogen ze tot hun achttiende alleen de weg op als er een oudere, ervaren automobilist naast hen zit. Vandaag werd het duizendste rij-examen bij een 17-jarige afgenomen.

17 jaar en een autoverzekering?

17-jarigen die net hun rijbewijs hebben gehaald en niet altijd maar de auto van hun ouders willen lenen en daarom een eigen auto kopen, kunnen niet zondermeer een autoverzekering afsluiten. Bij Zelf.nl kan men alleen een autoverzekering afsluiten als men ouder is dan 21 jaar. (Dat wordt straks zelfs 24 jaar.) Zelf.nl is dus niet dé autoverzekering voor jongeren.

Veiliger rijgedrag door eerder rijexamen?

De tijd zal leren of deze maatregel om jongeren eerder en onder begeleiding de weg op te sturen tot een veiliger verkeer leidt. Natuurlijk, oefening baart kunst en door de aanwezigheid van een oudere, ervaren bestuurder kan het zijn dat men voorzichtiger rijgedrag vertoont. Aan de andere kant zijn er genoeg studies die uitwijzen dat jongeren impulsiever in hun gedrag zijn en bewust grotere risico’s nemen. Dat is geen goede combinatie in het verkeer.

You may also like...