sterretje-wordt-breuk

Sterretje, sterretje in mijn ruit, wanneer haal ik je er uit?

Als verzekeraar krijgen we dagelijks klanten aan de lijn die een sterretje in hun autoruit melden. Dankzij de tv-reclames van Carglass leeft bij autobezitters de gedachte dat zo’n sterretje in een mum van tijd een barst kan worden. Maar is dat ook zo? Tijd om te bellen met Kees Ravensbergen, onafhankelijk autoglasexpert voor Nederlandse verzekeraars.

Goedemiddag Kees, waarom weet jij zoveel van glas?

“Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met glas, met autoruitschade om precies te zijn. Sinds 2009 beoordeel ik de kwaliteit van uitgevoerd herstel aan autoruiten. Door heel Nederland. Dat doe ik voor diverse verzekeraars en voor Glasgarant.”

Hoe kun je als consument beoordelen of een sterretje ook een breuk is?

“Ga met je nagel over de buitenkant van de autoruit. Als de voelbare schade kleiner is dan de zichtbare schade kan er een breuk zijn. Is de voelbare schade net zo groot als de zichtbare schade dan is er geen breuk. En hoeft het sterretje niet gevuld te worden.”

Hoelang kun je doorrijden met een sterretje dat eigenlijk een breuk is?

“Ik heb een kleine breuk in mijn ruit, zeker al een jaar. Omdat ik heel nieuwsgierig ben hoelang het duurt voordat de breuk echt doorzet heb ik ‘m nog niet laten herstellen.”

Is dat wat je consumenten adviseert, laat maar lekker zitten?

“Nee, dat zou ik niet adviseren. Hoe sneller je een sterretje laat herstellen, hoe mooier het eindresultaat zal zijn. Om te voorkomen dat er vuil in een grote ster of breuk komt, kun je een transparante sticker plakken.”

In actiefilms zie je een autoruit tijdens een rit nog wel eens in kleine stukjes brokkelen. Kan dat ook bij mijn auto gebeuren?

“Nee, dat gaat jou niet overkomen. Sinds de jaren ’80 mogen auto’s alleen nog met een gelaagde voorruit geleverd worden. Ouderwetse geharde voorruiten worden sindsdien vervangen door gelaagde voorruiten. Een voordeel van gelaagd glas is dat bij een grote breuk de ruit niet in kleine stukjes afbrokkelt. Je houdt dus altijd zicht op de weg.”

Ik hoorde laatst van iemand dat autoruitherstellers hun diensten ook weer op parkeerterreinen aanbieden…

“Voordat je je laat verleiden om je autoruit gratis op een parkeerplaats te laten herstellen heb ik één advies: check bij je verzekeraar of dit soort reparaties vergoed worden.” (redactie: bij Zelf worden dit soort reparaties NIET vergoed)

Bedankt voor je glasheldere uitleg Kees!

“Graag gedaan!”

Meer info

In 2011 besteedde consumentenprogramma Kassa aandacht aan dit onderwerp. In een koelcel werd het scheurgedrag van een sterretje getest. En een woordvoerder van Carglass reageerde op Kassa’s bevindingen.


Ben je klant bij Zelf en zie je een sterretje?

Heb je de nageltest van Kees Ravensbergen gedaan en wil je het sterretje in je ruit laten herstellen? Met een allrisk-dekking kun je deze breuk zonder eigen risico laten repareren bij een herstelbedrijf dat is aangesloten bij de Stichting Glasgarant. Op de website van Glasgarant vind je eenvoudig een herstelbedrijf in jouw buurt.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

2 Responses

  1. Roy zegt:

    Wanneer je niet goed verzekerd bent kost het soms wel 80 euro om te laten maken. Veel mensen kiezen er dan ook voor om het sterretje te laten zitten. Dat is niet slim want de ster kan doorscheuren. Zelf repareren is ook een optie die relatief goedkoop is en eenvoudig zelf te doen is!

  2. Gerard zegt:

    Persoonlijk vind ik het altijd belangrijk om een sterretje zo snel mogelijk te vervangen. Dat heb ik trouwens niet alleen met ruitschade, maar met alle soorten schade. Hoe sneller mijn auto weer puntgaaf is hoe comfortabeler ik er in zit.