iphone6-zwemmen

Telefoonverzekering: doen of niet?

Ik heb een iPhone 6 gekocht. Steve Jobs lacht mij bemoedigend toe vanaf zijn iCloud. Mijn bankrekening is minder geamuseerd; wat is zo’n ding toch verschrikkelijk duur. En omdat ik mijn telefoon elke dag intensief gebruik, is een ongelukje zo gebeurd. Een zeer kostbaar ongelukje als je niet verzekerd bent. Dus tijd om daar eens in te duiken. Hoe kan je je telefoon het beste verzekeren?

Een telefoonverzekering bij 1 van de 3 grote aanbieders

Wat is luier dan je verzekering direct afsluiten bij je abonnement? Wel zo gemakkelijk en je hoeft maar 1 telefoonnummer te onthouden. De telecomjongens en -meisjes bieden een verzekering aan waarvan de premie wordt bepaald door de aanschafprijs van het toestel dat je verzekert. En voor de iPhone betaal je dus de hoogste verzekeringspremie. Maar als ik een verzekering afsluit, dan wil ik weten wat ik nou precies afsluit. Wat kost het me, en wat krijg ik er voor terug?

Hoe weinig krijg je terug voor je telefoon bij verlies?

van-iphone-naar-nokia
In het onderstaande overzicht (ja sorry, een saaie tabel) heb ik de verzekeringspremies van de grote 3 telecomproviders naast elkaar gelegd. Ik heb gekeken naar de premie die je in totaal betaalt gedurende een 2-jarig abonnement. Daarnaast heb ik naar het eigen risico gekeken. Aan het eind van de tabel zijn twee bedragen opgenomen: het bedrag dat je overhoudt bij het verlies van je toestel (op dit moment kost hij € 699) en het bedrag dat je in totaal betaalt als je 1x een schade aan je toestel claimt.

  KPN Vodafone T-mobile
Premie per maand € 13 € 15 € 13,95
Totaal betaalde premie (2 jr) € 312 € 360 € 334,80
Eigen risico* bij schade € 60 € 45 € 65
Eigen risico* bij diefstal of verlies € 90 / € 105 € 100 € 65
Dekking misbruik Ja, tot € 1250 Ja, geen limiet Ja, tot € 2000
Wat krijg je terug voor je iPhone 6 bij verlies? € 282 € 239 € 299,20
Totale kosten verzekering bij 1 claim € 372 € 405 € 399,80

* Sommige aanbieders rekenen een hoger eigen risico naarmate je meer claimt.

Is zo’n speciale telefoonverzekering dan handig?

Zoals je hierboven kan zien, betaal je bij verlies grofweg 60% van de aanschafprijs van je iPhone zelf. De overige 40% betaalt de verzekeraar. In de laatste rij van de tabel staan de totale kosten van je verzekering als je 1x een reparatie claimt. Dus je verzekeringspremie + eigen risico. Als je bijvoorbeeld het scherm van je iPhone laat vervangen, kost dat op het moment van schrijven € 299. Met een verzekering betaal je dus alsnog dat bedrag zelf + een ‘beetje’ extra.

Hoe zit het met je inboedel- of reisverzekering?

Speciale telefoonverzekeringen zijn misschien dan niet zo rooskleurig als ik van tevoren dacht. Helaas ben je met de inboedelverzekering of de reisverzekering van Zelf zo mogelijk nóg slechter af. Althans, voor wat betreft je iPhone. Voor grote schades, zoals je huis dat tot de grond toe afbrandt of een reddingsmissie van een bergtop waar je je krampachtig vastklampt bij 30 graden onder het vriespunt en twee gebroken benen… Enfin, je begrijpt me. Voor dat soort zaken zijn deze verzekeringen uitermate geschikt.

De reisverzekering keert niet zo heel veel uit
Claim je bij ons je iPhone omdat ie gestolen is op vakantie, dan vergoeden wij de dagwaarde (pdf-alert!) met een maximum van € 250. Dus voor je iPhone van € 699 (of het bedrag waar je hem voor hebt aangeschaft) krijg je dus maximaal € 250 door ons vergoed. En dat geldt voor onze reisverzekering met werelddekking of Europa Plus dekking. Met de ‘gewone’ Europa dekking krijg je maximaal € 200 vergoed.

De inboedelverzekering iets meer
De inboedelverzekering is wat soepeler, maar daar geldt wel een eigen risico van € 150. Na een jaar geldt de dagwaarde, die dan met 33% is verminderd. Absolute voorwaarde is dat de schade aan de telefoon wel binnenshuis moet zijn ontstaan. Overigens geldt de aanschafprijs (de prijs op je bon) als leidend. Is die prijs minder dan de dagwaarde, dan krijg je de aanschafprijs min eigen risico vergoed.

Een smartphone en een verzekering is een ongelukkig huwelijk

Een verzekering sluit je af omdat je een bepaald risico niet wilt of kunt dragen. Als je een smartphone kan kopen (of leasen, huren, lenen, etc), zou je in principe ook het risico moeten kunnen dragen. En omdat een naakte smartphone een groot risico loopt om kapot te gaan door een valpartij, ben je beter af met een goede stoot-, water- en krasvaste bescherming. Daar heb je een hoop keus in. En dat kost je minder dan een speciale telefoonverzekering.

You may also like...

8 Responses

 1. Beer zegt:

  Als ik het verhaal goed begrijp, dan hoef ik mijn Nokia 2310 dus ook niet te verzekeren, terwijl de nieuwwaarde in 2008 toch echt 39,99 euro was?
  Ik zal dus zelf een reservepotje moeten kweken voor eventuele vervanging…

 2. Boer zegt:

  Het hele verzekeren is één grote oplichting….pas de telefoon van m’n zoon laten vallen, glas kapot, kosten 159 €…dus ik dit aan Zelf doorgegeven….heb je 150 € eigen risico (ok, regels zijn regels, maar toch)…krijg je dus maar 9 € terug…fijn als je al jaren verzekerd bent en nooit wat hebt gehad…je mag alleen maar premie betalen…Ik zit er dan ook hard aan te denken om het op te zeggen….

  • Beer zegt:

   Hoewel ik geen liefhebber ben van verzekeren of verzekeringsmaatschappijen, moet ik je toch een beetje ongelijk geven. Je ontkomt bij geen enkele maatschappij aan een eigen risico. Ik vind dat ook een goede zaak, want het voorkomt dat je voor elk wissewasje je verzekering (en dus je mede-verzekerden) laat opdraaien. Bovendien zou het eigen risico een beetje oplettendheid en zorg voor je eigen spullen moeten aanleren.
   Verder heb ik mezelf aangeleerd alleen die schades te verzekeren die ik zelf niet kan dragen. Zoals het artikel al suggereert, zou je een telefoon niet moeten/hoeven verzekeren.
   Ik heb zelf dus een mobieltje van nog geen 40 euro. Die kan ik makkelijk vervangen als ik ‘m laat vallen.
   Mijn auto’s, 40.000 en 55.000 euro, heb ik wel verzekerd, want die koop ik niet zo makkelijk opnieuw…
   Ja, zulke dure auto’s en toch maar een mobieltje van, tegenwoordig, 20 euro. Het is maar wat je belangrijk vind…

   • Boer zegt:

    Ik weet dat een eigen risico nodig is want de goeden moeten (altijd) onder de kwaden lijden….maar het blijft wel een hard gelag (als je nog nooit wat gedeclareerd heb, en al jaren premie betaalt) dat je toch niet alle schade vergoedt krijgt. En ik vind dat ze daar ook naar moeten kijken….

    • Beer zegt:

     Dat ben ik helemaal met je eens. Het zou eerlijk zijn als het eigen risico, net zoals een premie voor autoverzekering met no-claim-korting, in de loop van de tijd zou afnemen.
     Maar ja, leg dat een verzekeringsmaatschappij maar eens uit…

     • Boer zegt:

      Klopt!!! Daarom blijft het verzekeren ook 1 grote zwendel…deze maatschappijen bulken vd poen over jouw rug….zetten daar kapitale panden van neer….de topdirecteuren krijgen weer leuke bonussen…omdat ze zo’n goed beleid voeren…en zelfs in crisistijd!!

 3. Hamer, Jan zegt:

  Verzekeren heeft alleen zin als je zelf het risico in geval van calamiteit niet kunt dragen. Anders is de verhouding premie t.o.v. uitkering wel heel oninteressant.

 4. Sjaak zegt:

  Volgens mij betaald de verzekeraar inmiddels wel een groter gedeelte uit dan 60% al is er nog wel een eigen risico van rond de 50 euro.