houten-fiets

Tijd voor een nieuwe industriële revolutie

Het was nog vroeg in de ochtend toen ik de vallei betrad. De zon streelde de boomgaard met een zachte gouden gloed. Ervoor stond een gezelschap Chinese boeren in kleurige klederdracht. Een van hen, verkleed als draak, kondigde al dansend het oogstseizoen voor geopend. Manden van riet werden ter hand genomen en het gekleurde gezelschap verdween in de boomgaard. Ik heb mogen aanschouwen hoe gerijpte smartphones van de takken werden geplukt. Een schitterend gezicht.
Jammer dat het slechts een droom was.

Spullen groeien niet aan bomen

Het is heel jammer, maar veel van de spullen die wij dagelijks gebruiken zijn geen ecologisch verantwoorde vruchten die in biologisch geteelde boomgaarden groeien. Vaak komen ze van ver, zijn onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd (voor zowel mens als milieu) en zorgen voor een gigantische berg afval. Ik houd van duurzaam en van producten die vlak bij mij vandaan komen. Spullen waarvan ik weet wat erin zit.

Chinees speelgoed als eye-opener

Als zesjarige kleuter kreeg ik al snel door dat het speeltje uit het architectonisch hoogstandje van McDonald’s (de welbekende Happy Meal) gewoon uit China kwam. Tegenwoordig komt er veel meer uit Azië. Van auto’s tot afstandsbedieningen en van smartphones tot kleding: je hoeft nooit ver te zoeken naar het made in China-label. Dat is niet zo vreemd, want de wereld wordt steeds kleiner.

Europese richtlijnen

In die kleine wereld is het vaak duurder om in Europa te produceren. Maar is dat echt zo erg? Dat extra geld krijg je namelijk indirect wel terug. Denk bijvoorbeeld aan sociale vangnetten. Produceren in Europa betekent ook produceren volgens Europese richtlijnen voor milieu en dierenwelzijn. En dat is ook wat waard. Vraag maar aan een willekeurige voorbijganger die het filmpje over angorakonijnen heeft gezien.

In Nederland

Daarnaast is er in Nederland is genoeg ruimte voor creativiteit. Maar daar moet je natuurlijk wel iets mee kunnen doen. Als alles aan Azië wordt uitbesteed krijgen innovatieve ideeën minder kans. En dat is zonde van mensen met ambachtelijke ambities. De wereld is een stuk kleiner geworden. En als we ‘m nog net even iets kleiner maken door dichterbij te produceren houden we meer ruimte over voor talent.

Een nieuwe industriële revolutie begint in Nederland

1. Je eigen plastic hergebruiken

Meer op preciousplastic.com

2. 3D printer uit Nederland

Meer op ultimaker.com

3. Sandwich Bike uit Nederland (boom is opgegroeid en groot geworden in Duitsland)

Meer op sandwichbikes.com

4. De bloeiende schoen, de OAT shoe

Meer op OAT Shoes

oat-shoe

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...